.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο θα επιβαρυνθεί μια οικογένεια φέτος το χειμώνα


Η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης φέρνει δυσβάσταχτα βάρη στα νοικοκυριά και μάλιστα μέσα σε ένα περιβάλλον κρίσης. Τα Υπουργεία Οικονομικών και ΠΕΚΑ αποφάσισαν να γίνει η εξίσωση στο 80% του φόρου του πετρελαίου κίνησης. Έτσι, οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν με 0,33 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ).

Πέρυσι, το πετρέλαιο θέρμανσης μπήκε στην αγορά στα μέσα Οκτωβρίου με αρχική τιμή 0,90 ευρώ το λίτρο και δεν άργησε καθόλου να φτάσει το ένα ευρώ. Φέτος, την ίδια περίοδο θα έχει αρχική τιμή έως και 1,50 ευρώ το λίτρο χωρίς να μπορούμε να γνωρίζουμε πού μπορεί να φτάσει. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση του κόστους πετρελαίου θέρμανσης κατά τουλάχιστον 50%, το οποίο θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα ελληνικά νοικοκυριά. Αυτοί που θα πληγούν περισσότερο είναι για ακόμη μια φορά οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας καθώς ο χειμώνας... προμηνύεται ιδιαίτερα βαρύς μετά και τα τελευταία μέτρα.


Το ERGON blog σας παρουσιάζει τυπικά παραδείγματα κόστους για μια μέση κατοικία που βρίσκεται στην Αθήνα και στη Βόρεια Ελλάδα αντίστοιχα:

Μέση κατοικία στην Αθήνα
Μια μέση κατοικία στην Αθήνα έχει συνολικές απαιτήσεις πετρελαίου θέρμανσης περίπου 2000 λίτρα το χρόνο. Με την περσινή τιμή το κόστος ανήλθε στα 1800 ευρώ. Φέτος το αντίστοιχο κόστος (για την ίδια κατανάλωση) θα αγγίξει τα 3000 ευρώ (!), δηλαδή μια διαφορά της τάξης των 1200 ευρώ. Σήμερα αυτό το νούμερο ξεπερνάει σε μερικές περιπτώσεις κατά πολύ έναν μισθό ιδιωτικού υπαλλήλου.

Μέση κατοικία στη Β. Ελλάδα
Οι συνολικές απαιτήσεις πετρελαίου θέρμανσης σε μια μέση κατοικία στη Β. Ελλάδα απαιτεί περίπου 3000 λίτρα το χρόνο για έναν φυσιολογικό χειμώνα. Το κόστος πέρυσι ανήλθε στα 2700 ευρώ. Φέτος το αντίστοιχο κόστος (για την ίδια κατανάλωση) θα φτάσει τα 4500 ευρώ (!!!). Η διαφορά αγγίζει τα 1800 ευρώ, ποσό που φαντάζει εξωπραγματικό για την εποχή μας ώστε να το αντέξει ένα νοικοκυριό.

Γλιτώνουν εν μέρει Κοζάνη - Πτολεμαΐδα
Αυτοί που "γλιτώνουν" εν μέρει από αυτή την κατάσταση είναι οι κάτοικοι της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας καθώς η χρήση της Τηλεθέρμανσης που εκμεταλλεύεται την τεχνολογία συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας από τα εργοστάσια της ΔΕΗ (ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και ΑΗΣ Καρδιάς αντίστοιχα) θα κοστίσουν πολύ χαμηλότερα ακόμη και σε έναν βαρύ χειμώνα.

Παρόλα αυτά, η τιμή της Τηλεθέρμανσης δεν είναι εντελώς ανεξάρτητη από την τιμή του πετρελαίου καθώς σε περιπτώσεις που η θερμότητα των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών (ΑΗΣ) δεν επαρκεί για την θέρμανση των δυο πόλεων γίνεται χρήση πετρελαίου για την ικανοποίηση των θερμικών αναγκών.

Πηγή: ERGON blog

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου