.

Μείωση εγγυημένων τιμών απορρόφησης στα Φ/Β

Στα πλαίσια των μέτρων της Κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν από το ΥΠΕΚΑ με σκοπό την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τον περιορισμό της επιβάρυνσης των καταναλωτών, προβλέπεται δραστική μείωση των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της ενέργειας από φωτοβολταϊκές μονάδες.

Η μείωση της εγγυημένης τιμής απορρόφησης της ενέργειας από φωτοβολταϊκά αποφασίστηκε για να περιοριστεί το έλλειμμα του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών, που υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι τιμές αυτές (feed in tariff) ήταν από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, παρά τις μειώσεις που μεσολάβησαν, ενώ ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι το κόστος εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια λόγω ωρίμανσης της τεχνολογίας.

Παρόλα αυτά, οι μειώσεις αφορούν μόνο τις νεοεισερχόμενες μονάδες, δεν έχουν δηλαδή αναδρομική ισχύ και δεν αφορούν τις ήδη λειτουργούσες.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις έγιναν στα Φ/Β που εγκαθίστανται στις στέγες (μέχρι 46%) και, όπως προέβλεπε ήδη η νομοθεσία, οι τιμές θα βαίνουν μειούμενες τα επόμενα χρόνια. Για την τρέχουσα περίοδο (Αύγουστος 2012), οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

Μονάδες ισχύος πάνω από 100 kW στο διασυνδεδεμένο σύστημα, 180 ευρώ ανά MWh (από 271,64).
Μονάδες κάτω από 100 kW στο διασυνδεδεμένο σύστημα και για μονάδες ανεξαρτήτως ισχύος στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα δηλαδή στα νησιά, 225 ευρώ ανά MWh (από 305,6).
Φωτοβολταϊκά στις στέγες, 250 ευρώ ανά MWh (από 470,25).

Τέλος, με Κοινή Υπουργική Απόφαση ενεργοποιείται ο νόμος που προβλέπει παρακράτηση του 25% του τέλους υπέρ ΕΡΤ για τον λογαριασμό των ΑΠΕ. Τα έσοδα από την παρακράτηση αυτή εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 75 εκατ. ευρώ το χρόνο.

πηγή: ERGON blog

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου