.

Ανήσυχη η ΕΕ ενισχύει τα αποθέματα πετρελαίου και καυσίμων

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σπεύδουν να ενισχύσουν τα αποθέματα αργού πετρελαίου και καυσίμων, προκειμένου να ανταποκριθούν στους νέους κανόνες της ΕΕ και εν μέσω δημοσιευμάτων περί επικείμενης επίθεσης του Ισραήλ κατά του Ιράν.

Βέλγιο και Ολλανδία έχουν εκδώσει προσφορές για την εισαγωγή συνολικά 250,000 τόνων ντίζελ και βενζίνης για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ανέφεραν οι αρμόδιες υπηρεσίες τους.
Στο ίδιο μήκος κύματος η Γαλλία αγόρασε ντίζελ και έκανε προσφορά για αργό πετρέλαιο αυτή την εβδομάδα, ενώ το Βέλγιο αυξάνει τα αποθέματα αργού πετρελαίου.
Η ένταση με το Ιράν
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φαίνεται να ετοιμάζονται για περαιτέρω διαταραχές στον εφοδιασμό ενέργειας στη Μέση Ανατολή, καθώς η ένταση Ισραήλ και Ιράν δείχνει να κλιμακώνεται λόγω του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης τόνισαν ότι ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu αποφάσισε να επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν το φθινόπωρο.
Ο ιρανός πρόεδρος Mahmoud Ahmadinejad αντέδρασε την Παρασκευή, αποκαλώντας το Ισραήλ «καρκινικό όγκο» που δεν έχει θέση στην μελλοντική Μέση Ανατολή, προκαλώντας την πρωτοφανή καταδίκη της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Catherine Ashton.
Η Ashton δρα ως επικεφαλής των «6 δυνάμεων» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία) στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν, προσπαθώντας να πείσει την Τεχεράνη να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, μέσω οικονομικών κυρώσεων και διπλωματικών πιέσεων. Φοβούνται ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποσκοπεί στην παραγωγή όπλων, ενώ η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι έχει μόνο ειρηνικούς σκοπούς.
Οδηγία της ΕΕ για τα αποθέματα πετρελαίου
Η οδηγία της ΕΕ που πέρασε το 2009 και είχε ως στόχο μετριάσει τον αντίκτυπο της κρίσης παροχής απαιτεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ να διατηρούν αποθεματικά ίσα με 90 ημέρες μέσω ημερήσιων καθαρών εισαγωγών ή 61 ημέρες μέσης ημερήσιας κατανάλωσης ενόψει της προθεσμίας της 31ης Δεκεμβρίου.
«Είμαστε στη διαδικασία δημιουργίας αποθεμάτων προκειμένου να ανταποκριθούμε στις στρατηγικές μας προτεραιότητες σύμφωνα με τους νέους κανόνες της ΕΕ», είπε ο Alain Demot, γενικός μάνατζερ της βελγικής Apetra, λέγοντας ότι θα εκδοθούν περισσότερες προσφορές τους επόμενους μήνες.
Η Apetra τόνισε ότι η προσφορά της ήταν για 57,000 τόνους ντίζελ και εκδόθηκε την Πέμπτη (16 Αυγούστου). Είπε επίσης ότι έκανε προσφορά για αργό πετρέλαιο και ότι πριν τα τέλη Αυγούστου θα μεταφερθεί φορτίο 900,000 βαρελιών αργού πετρελαίου στον αποθηκευτικό χώρο της Wilhelmshaven στη Γερμανία.
Η ολλανδική COVA εξέδωσε προσφορά για την εισαγωγή 200,000 τόνων βενζίνης.
Η γαλλική SAGESS είπε ότι αγόρασε 2εκ βαρέλια ντίζελ πριν τα τέλη Ιουνίου προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ΕΕ. Εξέδωσε επίσης προσφορά για την αγορά 2.1 εκ βαρελιών αργού πετρελαίου Sahra Blend για τον Σεπτέμβριο

Πηγη: euractiv.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου