.

ΥΠΕΚΑ: Δέσμη μέτρων Διάσωσης από πιθανή κατάρρευση της αγοράς Ενέργειας


Το τεράστιο έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό εξαιτίας χρόνιων προβλημάτων και εσφαλμένου σχεδιασμού αντιμετωπίζεται σήμερα με συγκεκριμένες αποφάσεις.

Οι στρεβλώσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο, οι κακοί υπολογισμοί, η σημαντική απόκλιση των πραγματικών μεγεθών και των εκτιμήσεων των παραμέτρων που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του ΕΤΜΕΑΡ, οι οφειλές των εταιρειών Energa και Hellas Power που παραμένουν σε δεσμευμένους λογαριασμούς και οι καθυστερήσεις χρόνων έφτασαν σε σημείο κατάρρευσης την αγορά ενέργειας, που θα προκαλούσε ανυπολόγιστες ζημιές στην οικονομία της χώρας. Αρχικοί υπολογισμοί για τη διάσωση της αγοράς οδηγούσαν σε υπέρογκες επιβαρύνσεις των απλών καταναλωτών, οι οποίοι θα καλούνταν για ακόμη μια φορά να σώσουν την κατάσταση με κατακόρυφες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.
Οι παρεμβάσεις της σημερινής Κυβέρνησης με δέσμη μέτρων περιόρισαν σχεδόν στο ελάχιστο την επιβάρυνση στον τελικό καταναλωτή και ταυτόχρονα διασφάλισαν τη βιωσιμότητα της αγοράς ενέργειας και κατ΄ επέκταση της οικονομίας. Με αποφασιστικότητα και τη συνεισφορά όλων, επιτυγχάνεται ο εξορθολογισμός και η ομαλή λειτουργία της αγοράς.
Σήμερα, ανακοινώνεται η πρώτη δέσμη με Υπουργικές Αποφάσεις που υπέγραψε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ.Μάκης Παπαγεωργίου. Ενώ σε δεύτερη φάση θα ανακοινωθούν και νέα μέτρα μετά τις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Ακολουθούν συννημένα αρχεία:
Κατεβάστε όλο το δελτίο τύπου.
Γνωμοδότηση ΡΑΕ.
ΚΥΑ ΕΡΤ.
Αναστολή διαδικασίας αδειοδότησης.
Μείωση τιμών νεοεισερχόμενων ΦΒ.
Μείωση τιμών νεοεισερχόμενων ΦΒ σε στέγες.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου