.

Ο ενεργειακός "πόλεμος" μεταξύ Ευρώπης - Κίνας για τα Φ/Β καλά κρατεί!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί με κάθε τρόπο να συλλέξει στοιχεία προκειμένου να στοιχειοθετήσει έρευνα για τις εισαγωγές φωτοβολταϊκών από την Κίνα.

Ο τρόπος με το οποίο επέλεξε να συλλέξει στοιχεία είναι ένα ερωτηματολόγιο. Απευθύνεται σε παραγωγούς φωτοβολταϊκού εξοπλισμού και κάποιες από τις ερωτήσεις αφορούν καθαρά την παραγωγή, με αριθμούς, αλλά και το εργατικό δυναμικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε εταιρείας.

Η εξέλιξη της υπόθεση θα εξαρτηθεί από την έκβαση του αποτελέσματος αυτής της έρευνας. Το κριτήριο είναι η στήριξη των ευρωπαϊκών ενεργειακών επιχειρήσεων, και σε περίπτωση που δεν υπάρξει η στήριξη τουλάχιστον του 25% των επιχειρήσεων δεν θα ξεκινήσει η έρευνα.

Τον Ιούλιο, όπως είχε δημοσιεύσει και το  ERGON blog, είχε ξεκινήσει μια εκστρατεία με επικεφαλής την γερμανική SolarWorld με σκοπό την καταγγελία των Κινέζων κατασκευαστών, οι οποίοι, όπως υποστηρίζεται, έχουν την δυνατότητα να πουλούν ακόμη και κάτω του κόστους εξαιτίας των υψηλών επιδοτήσεων που λαμβάνουν.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση της Κίνας έγινε αποδέκτης αιτημάτων κινεζικών κατασκευαστικών εταιριών Φωτοβολταϊκών με σκοπό να ξεκινήσει έρευνα εις βάρος ευρωπαϊκών εταιρειών φωτοβολταϊκών ώστε να τεθούν συγκεκριμένα όρια για τις εισαγωγές φωτοβολταϊκού εξοπλισμού από την Ευρώπη στην Κίνα. Μάλιστα η κίνηση αυτή βρίσκει σύμφωνο τουλάχιστον το 80% της κινεζικής αγοράς.

Οι κινεζικές εταιρειες και η κυβέρνηση προσπαθούν τώρα να μεταβάλουν το κλίμα και να προσπαθήσουν να πλήξουν τη φήμη των ευρωπαϊκών εταιρειών καθώς μόλις τον τελευταίο χρόνο σημειώθηκε αύξηση εισαγωγών ευρωπαϊκών φωτοβολταϊκών κατά 31% με ταυτόχρονη μείωση της τιμής κατασκευής (27,5 δολ./τόνο).

Πάντως, ο ενεργειακός "πόλεμος" που μαίνεται μεταξύ Ευρώπης και Κίνας μπορούμε να πούμε ότι ουσιαστικά γίνεται μεταξύ Γερμανίας και Κίνας, καθώς η Γερμανία είναι αυτή που κατέχει τη μερίδα του λέοντος στις εισαγωγές Φωτοβολταϊκών και άλλων ενεργειακών προϊόντων από την Κίνα.

ERGON blog

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου