.

Κλιμακωτό χαράτσι στα φωτοβολταϊκά από το ΥΠΕΚΑ;

Εκτός από τη μείωση στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών και την αναστολή των νέων αδειοδοτήσεων, το μέτρο το οποίο «καίει» περισσότερο τον κλάδο είναι η δρομολογούμενη εισφορά επί του τζίρου των επιχειρήσεων που αναμένεται να αποφασίσει το ΥΠΕΚΑ σύντομα.

Όπως είναι φυσικό, σημασία έχει όχι μόνο η ίδια η απόφαση για ένα τέτοιο μέτρο, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί, δηλαδή αν θα είναι το ίδιο ποσοστό για όλους ή αν θα διαφοροποιείται αναλόγως του μεγέθους της κάθε εταιρείας ή με βάση άλλα κριτήρια.

Αρχικά, το ΥΠΕΚΑ φέρεται να εξέταζε την επιβολή ενός ενιαίου ποσοστού 20%, αν και τελικά δεν αποκλείεται να προτιμήσει ένα πιο κλιμακωτό «χαράτσι», το οποίο άλλωστε θα ήταν πιο δίκαιο αφού δεν είναι όλοι «ίσα κι όμοια» στα φωτοβολταϊκά. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, πιθανότερη ημερομηνία για την ανακοίνωση των νέων αποφάσεων είναι η επόμενη εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, έντονη είναι η αντίδραση των συνδέσμων των φωτοβολταϊκών, με τον ΣΠΕΦ να ζητά να αντιμετωπιστούν οι διαχρονικές στρεβλώσεις της αγοράς και να αυξηθεί το μετοχικό κεφάλαιο του ΛΑΓΗΕ. Από την πλευρά του, ο ΣΕΦ έκανε λόγο για προχειρότητα στις αποφάσεις του υπουργείου και για αγνόηση των προτάσεων των φορέων, πράγμα που καυτηρίασε και ο ΠΑΣΥΦ σε επιστολή του προς τον υπουργό. Τέλος, ο ΑΣΠΗ μίλησε για κλονισμό της εμπιστοσύνης των επενδυτών, ως απόρροια των νέων μέτρων.

Πηγη: energia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου