.

Προς νέα παράταση στα αυθαίρετα και «ειδικές κατηγορίες» στον νόμο

Προς την πέμπτη παράταση οδεύει η ρύθμιση για τα αυθαίρετα. Μάλιστα, στις προθέσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να υπάρξουν ταυτόχρονα ορισμένες διορθωτικές κινήσεις στον ν. 4014/11, προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση και ορισμένες «ειδικές κατηγορίες» αυθαιρέτων, αλλά και να υπάρξει εναρμόνιση με τον νέο οικοδομικό κανονισμό. Στο μεταξύ, με την καταληκτική ημερομηνία να πλησιάζει, οι ρυθμοί υποβολής νέων δηλώσεων αυξάνονται και συνολικά έχουν ξεπεράσει τις 400.000. Στις 14 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, λήγει η 4η παράταση της ρύθμισης για την «τακτοποίηση» αυθαιρέτων, λίγες ημέρες πριν συμπληρώσει ένα έτος «ζωής» (ο ν. 4014 τέθηκε σε ισχύ στις 21 Σεπτεμβρίου 2011 ενώ η υποβολή δηλώσεων ξεκίνησε στις 3 Οκτωβρίου). Στις προθέσεις του υπουργείου φαίνεται να είναι ακόμα μία παράταση, χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαριστεί για πόσο διάστημα. «Ο νόμος για τους ημιυπαίθριους, που αφορούσε πολύ πιο απλές περιπτώσεις, ίσχυσε για 18-20 μήνες. Ο νόμος για τα αυθαίρετα βρίσκεται σε ισχύ ένα έτος και το πρώτο τρίμηνο ισχύος του δέχθηκε πλήθος τροποποιήσεων. Επομένως θα ήταν λογικό να παραμείνει σε ισχύ. Επεξεργαζόμαστε πιθανή παράταση», λέει στην «Κ» ο νέος γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Σωκράτης Αλεξιάδης.

«Φρεσκάρισμα»

Με την αφορμή αυτή, ο κ. Αλεξιάδης εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα «φρεσκάρισμα» του ν. 4014/11. «Κατ’ αρχήν θα πρέπει να γίνει η νέα κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών, δεν μπορεί στον “τίτλο” της αυθαίρετης κατασκευής να συμπεριλαμβάνονται και οι μικρές πολεοδομικές παραβάσεις εντός ενός κτιρίου που έχει χτιστεί με άδεια αλλά και τα εξ ολοκλήρου αυθαίρετα κτίσματα. Οι μικρές παραβάσεις πρέπει να διαφοροποιηθούν, κάτι που άλλωστε ορίζει και ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός».

Επιπλέον, το υπουργείο αναζητεί τρόπους να διευρύνει τους πιθανούς «πελάτες» της ρύθμισης για τα αυθαίρετα, προσθέτοντας και άλλες «τακτοποιήσιμες» παρανομίες. «Επεξεργαζόμαστε τη διεύρυνση της ρύθμισης. Οχι βέβαια σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς αυθαίρετα σε δάση, αιγιαλούς, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ. δεν είναι δυνατόν σε καμία περίπτωση να νομιμοποιηθούν. Ωστόσο μπορούμε να εντάξουμε στη ρύθμιση και ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, για τις οποίες υπήρξε πλήθος ερωτημάτων προς το ΤΕΕ από τους μηχανικούς.

Εξορθολογισμός

»Για παράδειγμα, μπορεί σε ένα οικόπεδο που υπάρχει ένα διατηρητέο κτίριο να έχει ανεγερθεί κατ’ επέκτασή του ένα άλλο κτίριο, με κάποιες αυθαιρεσίες. Με τα σημερινά δεδομένα, το κτίριο αυτό δεν μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση.

Γενικά, στις αρχές Σεπτεμβρίου θα υπάρξει ένας εξορθολογισμός της ρύθμισης ώστε ο πολίτης που εντάσσεται σε αυτή να αισθάνεται ασφαλής, να ξέρει τι τον περιμένει».

Πηγή: Του Γιωργου Λιαλιου από την Καθημερινή

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου