.

Έρχονται αναδρομικές αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών

Νέες αυξήσεις έρχονται στις εισφορές των μηχανικών, οι οποίες θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων τους, και κατά κύριο λόγο των ελεύθερων επαγγελματιών του κλάδου.


Σύμφωνα με πληροφορίες του ERGONblog, η διοίκηση του ΕΤΑΑ, ύστερα από τις πιέσεις που δέχτηκε από το υπουργείο εργασίας, υπέκυψε τελικά και οι αυξήσεις θα έρθουν ως εφαρμογή του νόμου 3986 για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2011. 

Από τότε μέχρι και σήμερα είχε παγώσει η εφαρμογή του ανωτέρω νόμου, λόγω των αντιδράσεων των μηχανικών, εργολάβων και λοιπών επιστημονικών φορέων, που έθεταν το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των κατασκευών και γενικότερα ο τεχνικός κόσμος από την παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας. 

Οι αυξήσεις αυτές μάλιστα θα είναι και αναδρομικές - από 1η Ιανουαρίου 2012 - και θα έχουν ως βάση την ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και παροχών. Το ύψος των αναδρομικών αυξήσεων αναμένεται να κλείσει μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες, ενώ κύκλοι του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, τονίζουν ότι θα ληφθεί σοβαρά υπόψη η μείωση του εισοδήματος των ασφαλισμένων, λόγω της οικονομικής ύφεσης. 

Μέσα από τις αυξήσεις αυτές, το ταμείο αναμένεται να καλύψει τρύπα ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία δημιουργήθηκε από το "κούρεμα" του Ελληνικού χρέους και άρα και των κρατικών ομολόγων που διέθετε. 

Oι αυξήσεις που θα γίνουν θα αφορούν τόσο την προσαύξηση όσο και την αυτόματη μετάταξη, ανά τριετία, των «νέων» ασφαλισμένων (ασφαλισμένοι από την 1η Ιανουαρίου του 1993 και μετά), σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία. Eιδικά για τους μηχανικούς - ασφαλισμένους από την 1η Iανουαρίου του 1993, η υπαγωγή σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία ανά τριετία, θα αφορά και την Eιδική Προσαύξηση.

Πηγή: ERGONblog

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου