.

ΡΑΕ : Κοστολογικοί έλεγχοι σε κάθε δραστηριότητα της ΔΕΗ

Σύμφωνα με την παρ.5 του άρθρου 3 του ν.3468/2006
Κοστολογικούς ελέγχους σε κάθε σταθμό της ΔΕΗ και δραστηριότητά της, από τα ορυχεία μέχρι τη μεταφορά και εμπορία, προτίθεται να ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, και στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την πρόσληψη εξειδικευμένου συμβούλου.

Ήδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Αρχή ξεκίνησε τη διαδικασία κατάρτισης των σχετικών τευχών δημοπράτησης, προκειμένου ο διαγωνισμός να έχει προκηρυχθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Στόχος της ΡΑΕ είναι, όταν θα έρθει η ώρα μέσα στους επόμενους μήνες για τη ΔΕΗ να της καταθέσει το αίτημα για αυξήσεις στα τιμολόγια, επικαλούμενη μια σειρά από κοστολογικά στοιχεία, να είναι σε θέση η Αρχή να τα αξιολογήσει, έχοντας στα χέρια της ένα αναλυτικό κοστολογικό έλεγχο ως εργαλείο σύγκρισης, δυνατότητα που όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε.
Αντικείμενο της μελέτης θα είναι να συγκριθούν τα στοιχεία κόστους της ΔΕΗ με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τεχνολογίες, καθώς όπως είχε αποκαλύψει παλαιότερη μελέτη της Booz Allen Hamilton, τα περιθώρια εξοικονόμησης - σε επίπεδο τόσο προσωπικού όσο κυρίως μη λειτουργικού κόστους της ΔΕΗ- ανέρχονται σε σχεδόν 750 εκ. ευρώ ετησίως.
Το τοπίο για τα τιμολόγια αλλάζει ριζικά
Η μελέτη κρίνεται αναγκαία, με δεδομένο ότι το τοπίο για τα τιμολόγια που δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί, αλλάζει ραγδαία από την 1η Ιανουαρίου του 2013. Καταρχήν, με το που θα ενσωματωθεί στο κόστος παραγωγής, το κόστος για την αγορά δικαιωμάτων CO2, αυτόματα το πρώτο θα εκτιναχθεί. Μια εκτίμηση λέει ότι το κόστος της μεγαβατώρας στη χονδρική μπορεί να επιβαρυνθεί με 12- 13 ευρώ.
Οπότε η υποχρεωτική από το Μνημόνιο σύνδεση της τιμής χονδρικής με τις τιμές λιανικής, θα αυξήσει σημαντικά όλα εκείνα τα τιμολόγια που έχουν ακόμη στρεβλώσεις, μεταξύ των οποίων την πλειονότητα των οικιακών, από τις πολύ χαμηλές κατηγορίες μέχρι και τις 2.000 KWh.
Μέχρι Νοέμβριο οι αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού
Στο μεταξύ, κάπου στα μέσα Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου, η ΡΑΕ αναμένεται να έχει ολοκληρώσει την πρότασή της με τις επιδιωκόμενες αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ηδη, η δημόσια συζήτηση έχει ξεκινήσει από τις αρχές Ιουλίου οπότε και η ΡΑΕ εξέδωσε μια σειρά προτάσεων τόσο για την αγορά χονδρικής, όσο επίσης για τις ΑΠΕ και την αγορά λιανικής. Τα τρία επόμενα βήματα είναι τα εξής : Υπολογίζεται μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση πάνω στις προτεινόμενες αλλαγές, προκειμένου εν συνεχεία να διεξαχθεί μια ημερίδα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, και με βάση και τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν να γίνει η τελική επεξεργασία και ανακοίνωση των προτάσεων.
Υπενθυμίζουμε ότι τα πιο βασικά θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των προτεινόμενων αλλαγών αφορούν :
Α. Αγορά χονδρικής
- Υιοθέτηση των δημοπρασιών φθηνής ηλεκτρικής ισχύος από λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή με βάση το γαλλικό μοντέλο
-Κατάργηση του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους και αντίστοιχη ισχυροποίηση του μηχανισμού διασφάλισης ισχύος (ΑΔΙ)
-Κατάρτιση κώδικα διαχείρισης υδροηλεκτρικών για την ανάπτυξη συγκεκριμένης μεθοδολογίας για τον υπολογισμό της κατώτερης τιμής προσφοράς ενέργειας που μπορεί να υποβάλει ένας υδροηλεκτρικός σταθμός
Β. Αγορά ΑΠΕ
-Επαναπροσδιορισμός των οικονομικών κινήτρων, του τρόπου υπολογισμού του Τέλους ΑΠΕ, αλλά και του ποσοτικού στόχου σε σχέση με το μίγμα, την τεχνολογία, και τους ρυθμούς διείσδυσης των διαφόρων τεχνολογιών στο σύστημα, έτσι ώστε να μη χρειασθεί να αυξηθεί υπέρμετρα το τέλος.
Γ. Αγορά Λιανικής
- Άρση στρεβλώσεων στα τιμολόγια λιανικής, ώστε ο κάθε καταναλωτής να τιμολογείται ανάλογα με το κόστος που προκαλεί. Ενδεικτικά αναφέρεται η ενσωμάτωση της κλίμακας 0-800 KWh στις επόμενες κλίμακες, καθώς και η εξομάλυνση του τρόπου κατανομής των ΥΚΩ στις διάφορες κατηγορίες, ώστε να καταργηθούν οι στρεβλώσεις και σταυροειδής επιδοτήσεις.
-Θέσπιση μόνιμου μηχανισμού αναπροσαρμογής του ανταγωνιστικού σκέλους των τιμολογίων ανά 6μηνο, με βάση το εκάστοτε κόστος χονδρικής (ρήτρα), ώστε τα τιμολόγια να επικαιροποιούνται με βάση τις τρέχουσες τιμές καυσίμων, να μη δημιουργούνται ελλείμματα, και οι προμηθευτές να μπορούν να δράσουν σε ένα προβλέψιμο περιβάλλον.
- Και κατάργηση από τα τιμολόγια των δημοτικών τελών, του τέλους ΕΡΤ, και μιας σειράς εισφορών υπέρ τρίτων (δημοτικός φόρος ΔΕΤΕ, κλπ), καθώς και του τέλους ακινήτων. Η μη καταβολή των εισφορών αυτών από τους καταναλωτές δεν πρέπει να συνδέεται με τον κίνδυνο διακοπής του ρεύματος, καθώς δεν σχετίζονται με την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου