.

Ευγενία Ουζουνίδου: Ερώτηση στη βουλή για τις επενδύσεις φωτοβολταϊκά από τους αγρότες

Τα προβλήματα που έχουν προκύψει μετά τη διάσπαση της ΑΤΕ και την ένταξη της ΑΤΕ Leasing στην bad bank αναφορικά με τους 1.200 αγρότες που έχουν κάνει αιτήσεις για την υλοποίηση φωτοβολταϊκών αποτέλεσε το αντικείμενο ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μεσσηνίας, Θανάσης Πετράκος και Κοζάνης Ευγενία Ουζουνίδου προς τους Υπουργούς Οικονομικών και ΥΠΕΚΑ.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στους αγρότες οι οποίοι έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση επενδύσεων στα φωτοβολταϊκά επιλέγοντας ως βασικό χρηματοδότη την ΑΤΕ Leasing, η ένταξη της ΑΤΕ Leasing στην bad bank.

Σύμφωνα με τους πρώην εργαζόμενους της ΑΤΕ Leasing, έχουν κατατεθεί περίπου 1.200 αιτήσεις αγροτών και έχουν εγκριθεί τον τελευταίο χρόνο 640 αιτήσεις (ύψους 145 εκ. ευρώ), μέσω του προγράμματος χρηματοδότησης αγροτικών φωτοβολταϊκών προϋπολογισμού 260 εκ. ευρώ, όμως αρκετοί αγρότες δεν έχουν υπογράψει ακόμη.

Οι αγρότες αυτοί προσπαθούν να υλοποιήσουν την επένδυση τους σε ένα κυκεώνα γραφειοκρατίας που κρατάει τρία χρόνια τώρα, έχουν ξοδέψει τις όποιες οικονομίες τους αφού έως τώρα έχουν πληρώσει ως και 50.000 ευρώ ο καθένας (5.000 ευρώ ο αναγκαίος φάκελος, 20.000 έως 30.000 ευρώ το έργο σύνδεσης με το δίκτυο ΔΕΗ, 15.000 εγγυητική επιστολή υπέρ ΔΕΗ).

Με δεδομένο πως εάν δεν υλοποιήσουν την επένδυση τους ως το τέλος του χρόνου, με τις χρονοβόρες διαδικασίες για να εγκριθούν από άλλο τραπεζικό οργανισμό αλλά την ιδία συμμετοχή που είναι στο 30% (στο ΑΤΕ Leasing ήταν 15%) η πλειοψηφία των αγροτών δεν θα μπορέσει να συνεχίσει, με αποτέλεσμα να χάσουν τα χρήματα που έχουν πληρώσει ως τώρα.

Οι 1.200 αυτοί αγρότες που προχώρησαν σε αυτές τις επενδύσεις για να συμβάλλουν στην ενίσχυση του ποσοστού των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, το έκαναν με παρότρυνση της πολιτείας.

Συνεπώς οφείλει η κυβέρνηση, για να μην εξαπατήσει τους αγρότες, οι οποίοι πίστεψαν την προηγούμενη κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα που προκύπτει με το πρόγραμμα της ΑΤΕ Leasing και τα νέα δεδομένα.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Πώς σκέπτονται να αντιμετωπίσουν, με βάση τα νέα δεδομένα, το ζήτημα της υλοποίησης επενδύσεων των αγροτών στα φωτοβολταϊκά, οι οποίες είχαν ως βασικό χρηματοδότη την ΑΤΕ Leasing και συγκεκριμένα την υλοποίηση των επενδύσεων των 640 αγροτών, των οποίων οι αιτήσεις έχουν εγκριθεί;

2. Από πού θα αξιολογηθούν και από πού θα χρηματοδοτηθούν στη συνέχεια οι αιτήσεις των υπολοίπων 560 περίπου αγροτών, των οποίων οι προτάσεις δεν έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα;»

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου