.

Ραχήλ Μακρή: Ερώτηση για τους απλήρωτους εργαζόμενους στους εργολάβους στο ΑΗΣ Πτολεμαίδας

Σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 285/19.1.2010 έγγραφο της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού της ΔΕΗ Α.Ε προς τους Διευθυντές των ΑΗΣ, λόγω των προβλημάτων που παρατηρούνται κυρίως σε εργολάβους καθαρισμού, μεταξύ του αναδόχου και των εργαζομένων και προκειμένου να προλαμβάνονται καταστάσεις που θίγουν έμμεσα το κύρος της επιχείρησης, οι ασκούντες επιβλέπουσας υπηρεσίας και η προϊσταμένη αυτών υπηρεσία, πρέπει να εφαρμόζουν και να τηρούν τις διαδικασίες που προβλέπονται στους όρους των συμβάσεων.

Ιδιαίτερα όσον αφορά την πληρωμή των εργαζομένων στους εργολάβους στα ΑΗΣ, για την πληρωμή των κατά μήνα υποβαλλόμενων πιστοποιήσεων απαιτείται πέραν των οριζόμενων από την σύμβαση προϋποθέσεων, η προσκόμιση επικυρωμένου από το ΙΚΑ αντιγράφου της υποβληθείσας κατάστασης του προσωπικού του αναδόχου που απασχολήθηκε στο έργο κατά τον αντίστοιχο μήνα που αφορά η υποβληθείσα πιστοποίηση , στην οποία θα εμφαίνονται ονομαστικά:

Α)οι απασχοληθέντες.

Β)Οι ειδικότητες αυτών.

Γ)Οι αντίστοιχες ημέρες εργασίας τους.

Δ)Οι καταβληθείσες στο ΙΚΑ εισφορές για τους συγκεκριμένους απασχολούμενους, την αντίστοιχη περίοδο.

Σε περίπτωση που με οποιοδήποτε τρόπο υπάρχουν οφειλές του αναδόχου έναντι των εργαζομένων του, η ΔΕΗ ΑΕ δεν θα προβαίνει σε καμία πιστοποίηση και πληρωμή.

Επίσης με απόφαση του Δ/ντος σύμβουλου της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβού θα πρέπει να κατατίθενται οι μισθοί των εργαζομένων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ώστε να διασφαλίζεται η πληρωμή τους.

Παρόλα αυτά παρατηρούνται φαινόμενα, οι εργαζόμενοι να μην έχουν πληρωθεί μισθούς 5 μηνών συμπεριλαμβανομένων του Δώρου Πάσχα για το 2012. Εκτός των άλλων υπάρχουν παραβάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και καταγγελίες για εκβιασμούς από εργολάβους για την υπογραφή εξοφλητικών μισθοδοσίας χωρίς να έχουν πληρωθεί και με την απειλή της μη πρόσληψης τους σε επόμενες εργολαβίες και της προτίμησης λαθρομεταναστών .

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

Υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι στους εργολάβους του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας;
Αν ναι, που οφείλεται η καθυστέρηση της πληρωμής τους και για πόσο χρονικό διάστημα παραμένουν απλήρωτοι;
Έχουν οι εργαζόμενοι πληρωθεί το Δώρο Πάσχα για το έτος 2012;
Σε ποια κατηγορία ενσήμων ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι στην τέφρα και την καθαριότητα, σύμφωνα με την ασφαλιστική νομοθεσία;
Έχουν προσκομισθεί επικυρωμένα από το ΙΚΑ αντίγραφα της υποβληθείσας κατάστασης του προσωπικού του αναδόχου του έργου ανά μήνα που αφορά η υποβληθείσα πιστοποίηση στην οποία εμφανίζονται οι καταβληθείσες στο ΙΚΑ εισφορές για τους συγκεκριμένους απασχολούμενους την αντίστοιχη περίοδο καθώς και οι καταστάσεις πληρωμής στις τράπεζες;
Εάν ναι, μέχρι ποιο μήνα;
Τι μέτρα πρoτίθεστε να λάβετε προκειμένου να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και να μην παρατηρούνται φαινόμενα απλήρωτων εργαζόμενων από την στιγμή που κατά τον μειοδοτικό διαγωνισμό πέραν των εγγυητικών θα πρέπει οι εταιρείες να αποδεικνύουν ότι έχουν το κεφάλαιο να πληρώσουν τους εργαζόμενους τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, σε περίπτωση που η ΔΕΗ καθυστερεί την πληρωμή τους;
Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την πρόσληψη από εργολάβους, παράνομων μεταναστών στα έργα της ΔΕΗ;

Επίσης ζητείται η κατάθεση:

Επικυρωμένα αντίγραφα από το ΙΚΑ των υποβληθέντων καταστάσεων προσωπικού των εργολάβων, που απασχολήθηκαν στα έργα στο ΑΗΣ Πτολεμαίδας στις οποίες να εμφανίζονται οι καταβληθείσες στο ΙΚΑ εισφορές για τους συγκεκριμένους απασχολούμενους και αφορούν το δώρο Πάσχα του 2012.
Καταστάσεις τραπεζικών καταθέσεων του Δώρου Πάσχα 2012 για τους απασχολούμενους που αναφέρονται στις καταστάσεις του ΙΚΑ.
Αντίγραφο της πρόσφατης επιθεώρησης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο ΑΗΣ Πτολεμαίδας.
Επικυρωμένα από το ΙΚΑ αντίγραφα των υποβληθέντων καταστάσεων προσωπικού των εργολάβων που απασχολήθηκαν στα έργα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας στις οποίες να εμφανίζονται οι καταβληθείσες στο ΙΚΑ εισφορές για τους συγκεκριμένους απασχολούμενους για τα έτη 2011, 2012 καθώς και των αντίστοιχων τραπεζικών καταθέσεων των αποδοχών των απασχολουμένων.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου