.

Νέα προσφυγή στο ΣτΕ κατά του νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων

Μία ακόμα προσφυγή κατά του νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων (ν.4014/11) θα απασχολήσει την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)

Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο παραπέμφθηκε από το Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων προσφυγή με την οποία προσβάλλεται ως αντίθετος στο Σύνταγμα ο νόμος 4014/11 που περιελάμβανε ευνοϊκές διατάξεις για τα αυθαίρετα και την εξαίρεση από την κατεδάφισή τους έναντι παραβόλου. Η υπόθεση αφορά οικοδομική άδεια στην Ηγουμενίτσα, η οποία, προσβλήθηκε ως παράνομη από ιδιοκτήτες γειτονικής οικοδομής, με την αιτιολογία ότι δεν είχαν διανοιχτεί οι προβλεπόμενοι κοινόχρηστοι χώροι και το οικόπεδο δεν είχε πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο. Μετά την προσφυγή η εν λόγω οικοδομική άδεια ανακλήθηκε από τη Διοίκηση μετά από σχετική αυτοψία. Στην συνέχεια, ωστόσο, και μετά την έκδοση του νόμου 4014/11, οι αντίδικοι πέτυχαν την υπαγωγή στις διατάξεις του και την έκδοση νέας αδείας το 2012 που προσβλήθηκε ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων και παραπέμπεται τώρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στην αίτηση γίνεται αναφορά στη γνωστή νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας που δέχθηκε ότι δεν επιτρέπεται συνταγματικά να εξαιρούνται από την κατεδάφιση αυθαίρετες κατασκευές που ανεγέρθησαν μετά από 31.3.1983 και ζητείται να κριθούν ανίσχυρες οι διατάξεις του νέου νόμου ως αντίθετες στο άρθρο 24 του Συντάγματος γιατί νοθεύουν τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Πηγή: ΑΜΠΕ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου