.

ΥΠΕΣ: Χορήγηση της οφειλόμενης ΣΑΤΑ στους Δήμους;

Μέρος των οφειλομένων -σύμφωνα με την ΚΕΔΕ- 813 εκατ. ευρώ στους δήμους (i) δίνει η κυβέρνηση, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη για την απόδοση της ΣΑΤΑ του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα, πριν καλά καλά περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου η ΚΕΔΕ, αύριο, στις 12 το μεσημέρι (ii), ο υπουργός με την ΑΔΑ: Β4ΓΣΝ-4ΧΖ απόφασή του αποδίδει στους δήμους της χώρας τα τρία τέταρτα (¾) της προβλεπόμενης ΚΥΑ για τη ΣΑΤΑ, ήτοι 224.250.000 ευρώ έναντι συνολικής πίστωσης ύψους 299.000.000 ευρώ, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει καλό κλίμα και να εξευμενίσει τις οργισμένες αντιδράσεις των δημάρχων (iii), με αφορμή τους μειωμένους ΚΑΠ (iv).

Δήμαρχοι με τους οποίους συνομίλησε η aftodioikisi.gr εξέφρασαν την ελπίδα να μην επαληθευθεί το αρχαίο ρητό «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας», δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πως φοβούνται πως θα είναι και τα μόνα χρήματα που θα πάρουν από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Και αυτό, πάντως, διότι -μπορεί μεν η ΣΑΤΑ να είναι για επενδυτικές δραστηριότητες των δήμων- ωστόσο, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου οι πόροι της μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για λειτουργικές, εφόσον υπάρχουν έκτακτες ανάγκες, όπως τώρα (i).
Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξη Τσίπρα ήταν σαφής ως προς τα αποτελέσματα που περιμένει από τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό: ευελπιστεί σε λύση, «διαφορετικά, στο Συνέδριό μας την Πέμπτη θα αποφασίσουμε για τον περαιτέρω τρόπο αντίδρασης απέναντι σε αυτήν την κατάσταση. Αγωνιζόμαστε για την επιβίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Να σημειωθεί ότι -σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr- βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις ώρες επαφή στελεχών του υπουργείου Οικονομικών με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου για τα περίφημα, μη εγγεγραμμένα 300 εκατ. Σαχανίδη (v) και για τα ΠΟΕ, ωστόσο, ακόμα δεν υπάρχει κάποια κατάληξη για το θέμα, για την απόδοσή τους ή μη, ή έστω ένα μέρος τους, στους δήμους.
Όσον αφορά, τώρα, στη ΣΑΤΑ θα διατεθεί:

  • 153.114.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων των δήμων καθώς και την κάλυψη των αντισταθμιστικών οφελών.
  • 14.250.000 ευρώ για την επισκευή και συντήρηση σχολικών κτηρίων.
  • 375.000 ευρώ για την κάλυψη δαπανών εκτός έδρας κίνησης και οδοιπορικών εξόδων του τεχνικού προσωπικού των Τεχνικών Υπηρεσιών των δήμων στις έδρες των νομών, όπως προβλέπεται από την παράγραφο 2 του άρθρου 95 του ν. 3852/2010.
  • 56.062.500 ευρώ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ».
  • 448.500 ευρώ στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με το άρθρο 18 του ν.3345/2005.
ΑΔΑ: Β4ΓΣΝ-4ΧΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΩΣΗ ΤΗΣ ΣΑΤΑ

Παραπομπές: (i), (ii), (iii), (iv), (v)

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: AFTODIOIKISI.GR

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου