.

«Tα βρίσκουν» Ρωσία και Βουλγαρία για το φυσικό αέριο - Αφορά και την Ελλάδα


Σε συμφωνία φαίνεται να καταλήγουν η Gazprom και η βουλγαρική κυβέρνηση, καθώς η Σόφια δεσμεύτηκε να συμμετάσχει στον αγωγό South Stream, εξασφαλίζοντας όμως φθηνότερο ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο διευθυντής εξαγωγών της Gazprom Alexander Medvedev και ο βούλγαρος υπουργός ενέργειας Delyan Dobrev είπαν χθες (27 Αυγούστου) ότι οι δύο ξεχωριστές συμφωνίες θα υπογραφούν στις 15 Νοεμβρίου.
Η πρώτη συμφωνία αφορά στη συμμετοχή της Βουλγαρίας στον αγωγό South Stream. Η χώρα είναι κλειδί για τα σχέδια της Gazprom καθώς το παράκτιο τμήμα του αγωγού κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα περνά από τη βουλγαρική ακτή βόρεια της Βάρνα (Δείτε τον χάρτη), εν συνεχεία διασχίζει τη χώρα και στο τέλος διασπάται σε δύο παρακλάδια- ένα εκ των οποίων πηγαίνει προς τον κόμβο φυσικού αερίου Baumgarten κοντά στη Βιέννη και το άλλο μέσω της Ελλάδας και του Ιουνίου Πελάγους καταλήγει στην Ιταλία.
Η Βουλγαρία αναμένεται να υπογράψει συμφωνία επένδυσης για τη χρηματοδότηση του δικού της κομματιού στο πρότζεκτ. Ο Dobrev τόνισε ότι το μερίδιο της Βουλγαρίας θα είναι σημαντικά μικρότερο από 500εκ € που ήταν η αρχική εκτίμηση, και ήταν δύσκολο να ανταπεξέλθει οικονομικά η Σόφια.
Βουλγαρία και Gazprom θα έχουν 50% μερίδιο στην κοινοπραξία του αγωγού.
Σύμφωνο τιμολόγησης φυσικού αερίου
Η δεύτερη συμφωνία αφορά στις εισαγωγές φυσικού αερίου για μια περίοδο 7 ετών. Η τωρινή συμφωνία με την Gazprom λήγει στις αρχές του 2013.
Παρόλο που δεν δόθηκαν λεπτομέρειες της εν λόγω συμφωνίας, ο Medvedev επιβεβαίωσε ότι η Gazprom θα προβεί σε 11% έκπτωση- που υποσχέθηκε στη Βουλγαρία για την περίοδο 1η Απριλίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου- με προϋπόθεση τη συμμετοχή της χώρας στον South Stream.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Medvedev τόνισε ότι «δεν είναι τυχαίο» πως τα δύο έγγραφα υπεγράφησαν ταυτόχρονα, παρόλο «που το ένα είναι ανεξάρτητο από το άλλο».
Ο Medvedev τόνισε επίσης ότι η κατασκευή του South Stream στο ρωσικό έδαφος έχει ήδη ξεκινήσει.
Επεσήμανε επίσης ότι η κατασκευή του παράκτιου τμήματος θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο. Πέρυσι, ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Medvedev, διέταξε να κατασκευαστεί ο South Stream «με τις μέγιστες ικανότητες» με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom να λέει ότι η κατασκευή θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2012.
Πρώτο φυσικό αέριο στη Βουλγαρία το 2015
Ο διευθυντής της Gazprom τόνισε ότι το πρώτο ρωσικό φυσικό αέριο θα φθάσει στη Βουλγαρία μέσω του νέου αγωγού το 2015.
Ο South Stream βρίσκεται σε έντονο ανταγωνισμό με άλλους προτεινόμενους αγωγούς στο πλαίσιο του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, έχοντας ως στόχο να μεταφέρουν στη Δυτική Ευρώπη φυσικό αέριο από το πεδίο Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν.
Η Κομισιόν δεν βλέπει τον South Stream ως ένα μέσο βελτίωσης της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ, κυρίως επειδή το αέριο προέρχεται από τη Ρωσία. Ωστόσο οι Βρυξέλλες λένε ότι τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να επιλέξουν τις προτεραιότητες των αγωγών που θέτουν τα ίδια, εφόσον βέβαια γίνεται σεβαστή η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Πηγη: euractiv.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου