.

Ώρα για ΑΟΖ με Ιταλία και Αλβανία, μέσω …TAP

Στρατηγικής σημασίας οφέλη επιδιώκει να αποκομίσει η Ελλάδα, πέρα από την προφανή θετική επίπτωση που θα έχει για την ενεργειακή της θέση, η κατασκευή του αγωγού TAP και η συμπερίληψη της χώρας μας στον περίφημο Νότιο Διάδρομο φυσικού αερίου.

Η επίσκεψη αύριο του υπουργού εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου και του υφυπουργού ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου στην Ιταλία, εντάσσεται ακριβώς στην προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να συνδυάσει την πιθανή υποστήριξη προς το project του αγωγού φυσικού αερίου, με τη συμφωνία για την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας. Όπως είχε αποκαλύψει το EnergyPress συζητήσεις για το θέμα έγιναν και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης που είχαν στελέχη του TAP με τον αρμόδιο υφυπουργό Μ. Παπαγεωργίου. Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι το «ξεπάγωμα» της συμφωνίας του 2009 για την ΑΟΖ με την Αλβανία είχε τεθεί σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου της Αλβανίας Σάλι Μπερίσα.

Η πλευρά του TAP έχει ζητήσει την πολιτική στήριξη της ελληνικής πλευράς ενόψει της τελικής φάσης της διαδικασίας επιλογής του project που θα μεταφέρει το αέριο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ στη Μαύρη Θάλασσα, προς τις αγορές της Ευρώπης. Παρά τις προσπάθειες και τις διερευνητικές επαφές που έγιναν, το κονσόρτιουμ του Σαχ Ντενίζ, έχει καταστήσει σαφές ότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί δεν αλλάζουν και ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί μεταξύ του TAP και του Nabucco West.

Ο TAP με μήκος 500 χιλιόμετρα ακολουθεί τη διαδρομή από την Τουρκία, προς την Ελλάδα, την Αλβανία και προορισμό την αγορά της Ιταλίας. Θεωρείται ο πλέον οικονομικός και τεχνικά άρτιος αγωγός. Αντίθετα ο Nabucco West με μήκος 1300 χιλιόμετρα ακολουθεί τη διαδρομή από Τουρκία, προς Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία με προορισμό το hub αερίου στο Baumgarten της Αυστρίας. Το μεγαλύτερο μήκος, συνεπάγεται μεγαλύτερα κόστη και άρα μικρότερα κέρδη για το κονσόρτιουμ.

Υπό αυτό το πρίσμα η πολιτική υποστήριξη για τον TAP αποτελεί κρίσιμο ζήτημα ιδιαίτερα όταν ο ανταγωνιστικός Nabucco έχει το πράσινο φως και την ενεργή στήριξη των κυβερνήσεων των χωρών από όπου διέρχεται.Σύμφωνα με πληροφορίες το κονσόρτιουμ του TAP έχει ζητήσει συγκεκριμένα βήματα στήριξης όπως η δημόσια δήλωση στήριξης του project σε ανώτατο επίπεδο, η υπογραφή διυπουργικής συμφωνίας για θέματα που άπτονται της εξαίρεσης πρόσβασης τρίτων στον αγωγό και τέλος η πραγματοποίηση ενός επίσημου ταξιδιού στο Μπακού προκειμένου να δοθούν διαβεβαιώσεις στήριξης του TAP στην κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν αλλά και στο κονσόρτιουμ.Το γεγονός ότι στις αυριανές επαφές, επικεφαλής από ελληνικής πλευράς θα είναι ο ΥΠΕΞ, δείχνει ότι οι επαφές βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

ΠΗΓΗ ENERGYPRESS.GR

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου