.

Ιπτάμενες ανεμογεννήτριες λύση για το παγκόσμιο ενεργειακό πρόβλημα

Μετά από έρευνα του Ινστιτούτου Κάρνεγκι των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι το αιολικό δυναμικό της Γης είναι ικανό να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες ολόκληρου του Κόσμου.


Η NASA είχε ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια να μελετά ιπτάμενες ανεμογεννήτριες για την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού σε μεγάλα υψόμετρα όπου δεν υπάρχουν ορεινοί όγκοι για την τοποθέτηση συμβατικών αιολικών συστημάτων.



Επιστήμονες του εργαστηρίου Lawrence Livermore National Laboratory με επικεφαλής την ερευνήτρια Κέητ Μάρβελ που έχουν αφοσιωθεί επίσης στην έρευνα ιπτάμενων αιολικών συστημάτων εκτιμούν ότι με την αξιοποίηση των αιολικών δυναμικών σε μεγάλα υψόμετρα η παραγωγή ενέργειας θα μπορούσε να είναι υπερπολλαπλάσια αυτής που παράγεται από τα επίγεια ή υπεράκτια Αιολικά πάρκα.

Ο λόγος που κάνει τα αιολικά δυναμικά σε μεγάλα υψόμετρα τόσο "αποδοτικά και άρα "ελκυστικά" για έρευνα και ανάπτυξη είναι η μεγάλες ταχύτητες του ανέμου σε συνδυασμό με την σταθερότητα της κατεύθυνσης των ανέμων, της ταχύτητας και άλλων ιδιοτήτων.

Υπολογίζοντας το συνολικό αιολικό δυναμικό της Γης, τα ιπτάμενα συστήματα έχουν τη δυνατότητα να παράξουν έως και 1.800 Τεραβάτ (TW) (1 TW είναι 1 εκ. MW) έναντι 400 TW που μπορούν να παράξουν τα επίγεια Αιολικά εκμεταλλευόμενα τους επιφανειακούς ανέμους.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι "Είναι πιθανότερο οικονομικοί, τεχνολογικοί ή πολιτικοί παράγοντες να καθορίσουν την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας παρά γεωφυσικοί περιορισμοί".

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου