.

Οι αυξήσεις στο πετρέλαιο οδηγούν «στην κατάψυξη» 200.000 μαθητές

Η πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ μαύρη τρύπα στον φετινό προϋπολογισμό των Σχολικών Επιτροπών, σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, έχει προκαλέσει την εύλογη και έντονη ανησυχία δημοτικών αρχών, γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών για την επάρκεια των οικονομικών αποθεμάτων τους για την κάλυψη των δαπανών θέρμανσης στα σχολεία της χώρας.

Στις ήδη μεγάλες περικοπές κονδυλίων για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, προστέθηκε και η κατακόρυφη αύξηση του κόστους στο πετρέλαιο θέρμανσης λόγω της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης,  καθώς το λίτρο από 1 ευρώ το 2011 εκτινάχθηκε στο 1,4 ευρώ.
Σε αρκετές περιοχές έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις καθώς εμπλεκόμενοι φορείς και δήμοι διαπιστώνουν ότι η έλλειψη χρημάτων θα οδηγήσει «στην κατάψυξη» 200.000 μαθητές σε όλη τη χώρα.
Οι πραγματικοί αριθμοί καταδεικνύουν ότι η εικόνα είναι χειρότερη απ’ αυτήν που φαινομενικά παρουσιάζεται κατά τους πρώτους μήνες του νέου σχολικού έτους. Ειδικότερα από το καλοκαίρι μέχρι τώρα έχουν υπογραφεί δύο αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες αποδίδεται στις Σχολικές Επιτροπές για τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων συνολικά το ποσό των 40 εκατ. ευρώ. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκταμιευθεί άλλο ένα ποσό,  ύψους 20 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή θα επιχορηγηθούν οι σχολικές επιτροπές με το ποσό των 60 εκατ. ευρώ, την ώρα που το 2011 η επιχορήγηση που έλαβαν ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρω.
Αν συνυπολογιστεί και το επιπλέον κόστος που προκύπτει λόγω αύξησης της τιμής πετρελαίου θέρμανσης, η μαύρη τρύπα ξεπερνά κατά πολύ τα 40 εκατ. ευρώ.
Το θέμα έχει ήδη απασχολήσει την ΚΕΔΕ, η οποία είχε ζητήσει να  υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την απαλλαγή των σχολικών μονάδων από την καταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης , προκειμένου να μην στερηθούν το φετινό χειμώνα τη θέρμανση χιλιάδες μαθητές στις σχολικές αίθουσες, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση εκ μέρους της Κυβέρνησης.
Σε πρόσφατη δε συνάντηση που είχε η ΚΕΔΕ με τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη υπήρξε  δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει επιπλέον 15 εκατ. ευρώ για την επιχορήγηση των Σχολικών Επιτροπών.  Αν και το ποσό αυτό καλύπτει ελάχιστα τη διαφορά που προκύπτει, πολλοί δήμοι προχωρούν σε συστάσεις στις σχολικές επιτροπές ώστε, αναλογιζόμενοι το πρόβλημα,  να περιορίσουν στο ελάχιστο δαπάνες για έργα συντήρησης των σχολείων, προκειμένου να μείνουν χρήματα για τη θέρμανση.        

Πηγη: www.localit.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου