.

Θα είναι δεσμευτικοί οι στόχοι ανανεώσιμων για το 2030;

Η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει σύντομα τα σχέδιά της για τους στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το 2030, ωστόσο μόνο ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου για το κλίμα, τόνισε χθες (16 Οκτωβρίου) υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Επιτροπής, αρμόδια από το γραφείο του Επιτρόπου ενέργειας Gunther Oettinger.

Ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμη εάν οι νέοι στόχοι για τις ανανεώσιμες θα είναι νομικά δεσμευτικοί, «ο Επίτροπος είναι ανοιχτός σε αυτό το ενδεχόμενο», είπε η Jasmin Battista σε συνέδριο στις Βρυξέλλες.
Το20% βελτίωση στη μείωση των εκπομπών της Ευρώπης, η διείσδυση των ανανεώσιμων ενεργειών και το ρεκόρ της ενεργειακής απόδοσης, ήταν όλα μέρος του τελευταίου πακέτου για το κλίμα και την ενέργεια του 2009. Ωστόσο αξιωματούχοι του τμήματος για το κλίμα είναι απαισιόδοξοι για τις υπάρχουσες πιθανότητες να πείσουν τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν σε παρόμοιες δεσμεύσεις σε καιρούς ύφεσης.
Σήμερα μόνο η Δανία και η Ολλανδία τάσσονται θετικά προς μια τέτοια κίνηση.
Παρουσιάζοντας τον ενεργειακό οδικό χάρτη για το 2050 τον Δεκέμβριο του 2011, ο επίτροπος ενέργειας τόνισε ότι θέλει «μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για δεσμευτικούς στόχους για τις ανανεώσιμες ενέργειες μέχρι το 2030, που θα ξεκινήσει τώρα και θα οδηγήσει σε απόφαση σε 2 χρόνια».
Η Battista τόνισε ότι η έλλειψη προόδου στις διεθνείς συνομιλίες για το κλίμα δεν πρέπει απαραίτητα να εμποδίσει την ανακοίνωση νέων στόχων.
Επειδή οι στόχοι του 2020 έχουν αποδειχθεί τόσο επιτυχείς, «η έλλειψη δράσης δεν αποτελεί επιλογή, γιατί θα πάμε πίσω σε πράγματα που έχουμε πετύχει μέχρι τώρα», πρόσθεσε.
Το ζήτημα θα συζητηθεί τον επόμενο μήνα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πηγη: euractiv.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου