.

Τι είπαν στη Μέρκελ Ζερβός και Κοπελούζος για Πτολεμαϊδα 5 και ενέργεια…


Αν τα δημοσιονομικά μέτρα δεν συνοδευτούν από αναπτυξιακά, και αν οι ξένες τράπεζες, εν προκειμένω οι γερμανικές, δεν πάψουν να αντιμετωπίζουν με καχυποψία οποιαδήποτε επένδυση έχει σχέση με την Ελλάδα, ακόμη και στον πολλά υποσχόμενο τομέα της ενέργειας, ανάκαμψη δεν θα δούμε ποτέ.
Στη φράση αυτή συνοψίζεται το μήνυμα των όσων είπαν στην κα Μέρκελ οι κ.κ. Αρθούρος Ζερβός πρόεδρος της ΔΕΗ και Δημήτρης Κοπελούζος επικεφαλής της Προμηθέας Γκάς, που συμμετείχαν στη περίφημη συνάντηση διάρκειας λίγο πάνω από μιας ώρας, της γερμανίδας καγκελαρίου με τους δώδεκα επιχειρηματίες ελληνικών και γερμανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς και εκπροσώπους φορέων (ΣΕΒ, ΣΦΕΕ).

Τόσο ο ένας όσο και ο άλλος, εστίασαν τις δεκάλεπτες παρεμβάσεις τους, στα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα, φέρνοντας δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Τη νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ "Πτολεμαΐδα 5", και το αιολικό πάρκο που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου από κοινού με την ιταλική Enel και τη γερμανική Enercon, στον Καφηρέα Εύβοιας.
Πτολεμαίδα- Καφηρέας....
Στη περίπτωση της Πτολεμαΐδας 5, ο κ. Ζερβός περιέγραψε εν συντομία την ιστορία της επένδυσης, και την εδώ και ένα χρόνο προσπάθεια της ΔΕΗ να εξασφαλίσει τη κατά 50% χρηματοδότησή της (τα 700 εκ. ευρώ επί συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ) μέσω δανείου από τράπεζες της Γερμανίας, και με τη συνδρομή του οργανισμού εξαγωγικών πιστώσεων της χώρας Hermes. Ο κ. Ζερβός επεσήμανε στη καγκελάριο πως εδώ και ένα χρόνο η ΔΕΗ είχε επαφές με την γερμανική τράπεζα επενδύσεων KFW, που ανέλαβε ρόλο διοργανωτή του κοινοπρακτικού δανείου, το οποίο θα είχε την κάλυψη του Hermes. Ένα ωστόσο χρόνο μετά, η κάλυψη αυτή εκκρεμεί, όπως φυσικά και η χορήγηση του δανείου, αφού το "country risk" της Ελλάδας για τις γερμανικές τράπεζες παραμένει μεγάλο.
Στην περίπτωση του αιολικού πάρκου στον Καφηρέα (που με ισχύ 170 MW φιλοδοξεί να είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα), ο κ. Κοπελούζος έθεσε το θέμα της συνδρομής γερμανικών τραπεζών στη χρηματοδότησή του, πόσο μάλλον αφού πρόκειται να γίνει με γερμανικό εξοπλισμό. Το έργο προϋπολογισμού 250 εκ. ευρώ θα γίνει μετοχικά από το σχήμα στο οποίο εκτός του ομίλου Κοπελούζου συμμετέχουν η ιταλική Enel και η γερμανική Enercon, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εξοπλισμού για αιολικά πάρκα. Σημειωτέον ότι οι σχετικές άδειες έχουν ληφθεί από το 2011.
"Πόλος ανάπτυξης η Ενέργειας"
Τόσο κατά τις παρουσιάσεις των κ.κ. Ζερβού και Κοπελούζου, όσο και με τους υπόλοιπους επιχειρηματίες, η κα Μέρκελ κρατούσε σημειώσεις χωρίς να παρεμβαίνει. Απηύθυνε ερωτήσεις ζητώντας από τους παρευρισκόμενους προτάσεις για το πώς θα διορθωθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας. Παράλληλα έδινε στους παρευρισκόμενους το λόγο, διευθύνοντας στην ουσία τη συζήτηση και δίνοντας την αίσθηση - όπως λέει επιχειρηματίας που συμμετείχε- ότι έχει πράγματι έρθει για να βοηθήσει. Ειδική μάλιστα αναφορά από γερμανικής πλευράς φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να έγινε στο κλάδο της "Ενέργειας", ως τον τομέα που στην περίπτωση της Ελλάδας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πόλο ανάπτυξης.
Σε άλλο σημείο της συνάντησης, η κα Μέρκελ φέρεται να επισήμανε ότι "πρέπει να πληρωθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και να αρχίσουν να εξοφλούνται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις ώστε να πέσει ρευστότητα στην αγορά".
Στο τέλος μάλιστα της συνάντησης χαρακτήρισε ωφέλιμη τη συζήτηση λέγοντας ότι "σήμερα κατανόησα αρκετά πράγματα που μέχρι τώρα δεν είχα την ευκαιρία να καταλάβω".
Υπενθυμίζουμε ότι εκτός των κ.κ. Ζερβό και Κοπελούζο, στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο πρόεδρος της Εθνικής Γιώργος Ζανιάς, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νίκος Νανόπουλος, ο επικεφαλής του ΟΤΕ Μιχαήλ Τσαμάζ, ο Νίκος Φρουζής πρόεδρος του συνδέσμου φαρμακευτικών επιχειρήσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της Boss κος Bairon Herzberg, ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Hellas Πάνος Ξυνής, ο διευθύνων σύμβουλος της Hochtief Hellas Joahim Kochling και ο επικεφαλής του Zeus Capital Στέλιος Ζαβός. Τέλος συμμετείχε και ο πρόεδρος του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου Μιχάλης Μαΐλλης.

 Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου