.

Πρόβλεψη για πωλήσεις λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων - πλαφόν για φ/β σε στέγες με το νέο κείμενο του Μνημονίου

1 Πρόβλεψη για ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, αλλά χωρίς αναφορά για την πώληση του 51% των μετοχών του, περιλαμβάνει το τελικό κείμενο του Μνημονίου για τις ενεργειακές υποχρεώσεις της χώρας.
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ιδιωτικοποίηση ποσοστού των δικτύων δεν παραμένει στο τραπέζι, εντούτοις απουσιάζει εντελώς από το τελικό κείμενο η διατύπωση περί μεταφοράς εντός του Οκτωβρίου του 51% του ΑΔΜΗΕ στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να δρομολογηθεί η πώλησή του, όπως στο αμέσως προηγούμενο draft..

Προφανώς η τρόικα δέχθηκε να γίνει πιο «light» η τελική διατύπωση του Μνημονίου, η οποία αναφέρεται σε μια λύση «πακέτο» στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και των δικτύων.
Έτσι, η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι το Νοέμβριο του 2012 να καταρτίσει ένα πλάνο για το ποια τμήματα της ΔΕΗ θα ιδιωτικοποιηθούν, μαζί με το χρονοδιάγραμμα. Το πλάνο θα περιλαμβάνει και πρόβλεψη για πωλήσεις λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, ενώ θα αξιολογεί τη δυνατότητα ιδιοκτησιακού διαχωρισμού από τη ΔΕΗ του ΑΔΜΗΕ (της 100% θυγατρικής της στα δίκτυα). Πρόκειται για απόφαση που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή μέρους των δικτύων, με το Δημόσιο να διατηρεί ωστόσο τον έλεγχο, (πιθανώς μέσω του 34% της καταστατικής μειοψηφίας).
Διαφοροποιήσεις υπάρχουν και για τα φωτοβολταικά στις στέγες. Ενώ το προηγούμενο «draft» μιλούσε για πάγωμα όλων των νέων αιτήσεων για φωτοβολταικά στις στέγες, αυτό το κείμενο μιλά για επιβολή ενός ανώτατου ορίου, δηλαδή ενός πλαφόν (α’ 3μηνο 2013). Στόχος να βρίσκεται υπό έλεγχο η ανάπτυξη των φ/β στις στέγες, με προφανείς επιπτώσεις για τα οικονομικά του ΛΑΓΗΕ, αλλά  να μην «παγώσει» και εντελώς το δυναμικό αυτό κομμάτι της αγοράς των ΑΠΕ.
Τέλος, αλλαγές υπάρχουν και στο θέμα της είσπραξης των λογαριασμών της ΔΕΗ. Έχει αφαιρεθεί εντελώς η αναφορά του προηγούμενου «draft» ότι η ΔΕΗ πρέπει να αλλάξει σε μηνιαία την έκδοση των λογαριασμών της. Παραμένει ωστόσο η αναφορά ότι η κυβέρνηση, με υπουργική απόφαση, και λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση της ΡΑΕ, πρέπει να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή των συστημάτων μέτρησης με «έξυπνους» μετρητές αξιοποιώντας κονδύλια από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία ή/και από την ΕΤΕπ για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής επένδυσης.( τέλη Δεκεμβρίου 2012).
Διασφάλιση ότι τα τιμολόγια αντανακλούν το κόστος
Στο σκέλος των τιμολογίων, γίνεται σαφές και από τη διατύπωση, ότι οι αναπροσαρμογές στα επίπεδα του κόστους, θα γίνουν σε δύο ή και σε τρεις δόσεις μέσα στο 2013.
- Έτσι η κυβέρνηση καλείται μέχρι το Δεκέμβριο του 2012 να εκδώσει υπουργική απόφαση για την "προσαρμογή" στο κόστος παραγωγής (σσ: εννοεί την αύξηση) των τιμολογίων χαμηλής τάσης (οικιακοί καταναλωτές, μικροί επαγγελματίες), που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2013.
- Δεύτερη υπουργική απόφαση θα πρέπει να εκδοθεί ως το τέλος Μαρτίου 2013, με επιπλέον τροποποιήσεις στα οικιακά τιμολόγια, και προσαρμογή τους με το κόστος παραγωγής, αυξήσεις που θα τεθούν σε ισχύ το Μάιο του 2013. Σε κάθε περίπτωση, τα τιμολόγια θα πρέπει να έχουν απελευθερωθεί εντελώς για όλους, πλην των ευπαθών κοινωνικών ομάδων (β’ 3μηνο του 2013).
Από εκεί και πέρα παραμένουν οι προβλέψεις, ότι :
- Η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τις βέλτιστες πρακτικές για τη χρέωση τελών στα υδροηλεκτρικά και στο λιγνίτη. (α’ τρίμηνο 2013)
- Για την αξιολόγηση του ήδη υφιστάμενου λειτουργικού κόστους της ΔΕΗ, η κυβέρνηση οφείλει να παραδώσει στην τρόικα μελέτη, όπου θα συγκρίνει τις αμοιβές των υπαλλήλων της ΔΕΗ με αυτές εργαζομένων σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες. Οι αμοιβές και οι προαγωγές θα αξιολογηθούν σύμφωνα και με τις αντίστοιχες σε ιδιωτικές ελληνικές επιχειρήσεις (δ’ 3μηνο του 2012).

Αποτελεσματικός διαχωρισμός δικτύων μεταφοράς από τα δίκτυα προμήθειας
Στο κεφάλαιο αυτό, εκτός από την αφαίρεση -όπως είπαμε- της πρόβλεψης για πώληση του 51% του ΑΔΜΗΕ, αλλαγές έχουμε και ως προς τα χρονοδιαγράμματα που γίνονται λίγο πιο «χαλαρά». Έτσι :
-Η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει τη νομοθεσία σχετικά με την επιλογή του μοντέλου ΙΤΟ για τον ΔΕΣΦΑ (τέλη Νοεμβρίου 2012 αντί για Οκτώβριο).
-Ο ΔΕΣΦΑ πρέπει να κάνει αίτηση στη ΡΑΕ για να πιστοποιηθεί (δ’3μηνο του 2012)
- Ο ΔΕΣΦΑ πιστοποιείται από τη ΡΑΕ (1ο 3μηνο του 2013 ή νωρίτερα από την οριστικοποίηση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ). Το αρχικό κείμενο μιλούσε για δ’ 3μηνο του 2012.

Προβλέψεις για οικονομικά βιώσιμη ανάπτυξη των Aνανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Εντός ενός βραχυπρόθεσμου σχεδιασμού η κυβέρνηση:
-Πρέπει να εξασφαλίσει ότι από τον Ιανουάριο του 2013 και μετά πως ο ΛΑΓΗΕ θα δημοσιεύει μηνιαία στοιχεία για την εξέλιξη του λογαριασμού ΑΠΕ με προβολές καθ 'όλο το 2013.
-Μέχρι τον Νοέμβριο του 2012 να πάρει μέτρα για να μειώσει τη συγκέντρωση αχρησιμοποίητων αδειών ΑΠΕ.
-Να ρυθμίζει το «τέλος ΑΠΕ» κάθε έξι μήνες (τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο 2013) έτσι ώστε να εξαλειφθεί το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ (του ΛΑΓΗΕ) μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του 2013.
Για να επιτύχει μια μακρά και σταθερή μεταρρύθμιση του καθεστώτος στήριξης των ανανεώσιμων πηγών, η κυβέρνηση θα πρέπει:
-Να υποβάλλει μέχρι το τέλος του έτους (δ’ 3μηνο του 2012) στις υπηρεσίες της Κομισιόν ένα λεπτομερές σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έτσι ώστε να είναι πιο συμβατό με τις εξελίξεις στην αγορά και την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να εξετάσει:
*Τις επιλογές που ισχύουν για το καθεστώς στήριξης, συμπεριλαμβανομένων παρεμβάσεων στις ταρίφες και την εξέταση συστήματος feed-in-premium. Επίσης σε συνδυασμό με ένα ανώτατο όριο για τον αριθμό των αδειών, και των ενισχύσεων που πρέπει να παρέχονται ανά τεχνολογία.
* Τις τρέχουσες και αναμενόμενες τάσεις του κόστους για όλες τις σχετικές τεχνολογίες
*Ένα βιώσιμο και διαφανές πλαίσιο για την τακτική προσαρμογή του Τέλους ΑΠΕ
- Να υιοθετήσει τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2ο τρίμηνο του 2013.
Προγραμματισμός ανάπτυξης της ηλεκτρικής αγοράς σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση
-Πρέπει να υποβληθεί στην Κομισιόν ένας οδικός χάρτης, δηλαδή ένα λεπτομερές σχέδιο που θα αλλάξει το μοντέλο της αγοράς, το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα για θεμιτό ανταγωνισμό στην παραγωγή και προμήθεια, την προώθηση της εισαγωγής-εξαγωγής ενέργειας αλλά και θα δίνει τα ημερήσια στοιχεία συναλλαγών τόσο της ελληνικής όσο και των γειτονικών αγορών (ως τέλη Δεκεμβρίου 2012).
-Στο σχέδιο που θα κατατεθεί θα πρέπει να συμπεριληφθεί ο χρόνος αλλά και το κόστος διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα (ως τέλη Δεκεμβρίου 2012).
Διανομή καυσίμων
-Προκειμένου να διευκολυνθούν οι εισαγωγές πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων, σύμφωνα με την οδηγία 2009/119, η κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει το πλαίσιο για τη δημιουργία ενός Κεντρικού Φορέα Διατήρησης Αποθεμάτων. Επιπρόσθετα, ο νόμος περί μεταφοράς θα χορηγεί τους οικονομικούς φορείς, στους οποίους επιβάλλει υποχρεώσεις διατήρησης αποθεμάτων, το δικαίωμα της διαμοιρασμού των εν λόγω υποχρεώσεων με:
1. Τον Κεντρικό Φορέα της Ελλάδας (εφόσον συσταθεί) ή με οικονομικούς διαχειριστές που έχουν πλεονασματικά αποθέματα, χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς και/ή
2. Τους αντίστοιχους φορείς άλλων μελών κρατών της ΕΕ, στους οποίους να επιβάλλεται τουλάχιστον ένα ποσοστό των υποχρεώσεων διατήρησης αποθεμάτων, σύμφωνα με τη νομοθεσία, και / ή
3. Οικονομικούς διαχειριστές του εξωτερικού, που έχουν πλεόνασμα αποθεμάτων ή έχουν την ικανότητα διατήρησης αποθεμάτων μέχρι ενός ποσοστού, σύμφωνα με τη νομοθεσία.
4. Το ποσοστό των περιπτώσεων 2 και 3, πρέπει να είναι τουλάχιστον 30% (δ’ 3μηνο του 2012).
- Για την άρση των περιορισμών στη δημόσια και ιδιωτική χρήση φορτηγών για τη διανομή καυσίμων, πριν από την εκταμίευση της δόσης, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα με τα οποία:
*θα επιτρέπει σε ανεξάρτητα πρατήρια να κατέχουν ή να μισθώνουν φορτηγά ανεξαρτήτου χωρητικότητας, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται τα πρότυπα ασφάλειας για τη μεταφορά των καυσίμων.
* θα επιτρέπει σε ανεξάρτητα πρατήρια να προσλάβουν δημόσια βυτιοφόρα φορτηγά, για τη μεταφορά καυσίμων χωρίς να χρειάζεται να πληρούν τις προϋποθέσεις των ιδιωτικών φορτηγών.
*θα επιτρέπει σε κάθε βυτιοφόρο, ανεξαρτήτου χωρητικότητας, να εισέρχεται στα διυλιστήρια και σε τελωνειακές εγκαταστάσεις για να μεταφέρει καύσιμα, χρησιμοποιώντας τη δική του επωνυμία.
- Για τη βελτίωση των συστημάτων παρακολούθησης και την πρόληψη του παράνομου εμπορίου και της φοροδιαφυγής στη διανομή καυσίμων, η κυβέρνηση, πριν από την εκταμίευση της δόσης, πρέπει να :
* Εκδώσει τις τεχνικές προδιαγραφές και τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή του συστήματος μέτρησης εισροών-εκροών σε όλα τα πρατήρια καυσίμων.
* Εκδώσει υπουργική απόφαση που προβλέπει την εγκατάσταση των συστημάτων GPS, όπως προβλέπεται στο άρθρο 320 του νόμου 4072/2012 (δ τρίμηνο 2012)
Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου