.

«Πράσινη» βενζίνη από τον αέρα και το νερό

Βενζίνη από τον αέρα δημιούργησαν επιστήμονες μιας μικρής βρετανικής εταιρείας με τη χρήση επαναστατικής τεχνολογίας, η οποία υπόσχεται όχι μόνο να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα αλλά και να αφαιρέσει το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
Οι επιστήμονες έχουν ήδη παραγάγει πέντε λίτρα βενζίνης τους δύο τελευταίους μήνες, από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί ένα μικρό διυλιστήριο στην εταιρεία, το οποίο μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα και τους υδρατμούς σε καύσιμα.
Στα σχέδια της εταιρείας βρίσκεται ένα μεγαλύτερο διυλιστήριο στα επόμενα δύο χρόνια, ικανό να παράγει έναν τόνο καυσίμων την ημέρα. Επίσης σχεδιάζει να παράγει «πράσινα» καύσιμα για αεροπλάνα, ώστε να μειωθούν οι βλαβεροί ρύποι που εκλύουν στην ατμόσφαιρα.
«Το ξέρουμε ότι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, όμως είναι πραγματικότητα», λέει ο Τιμ Φοξ, επικεφαλής Ενέργειας και Περιβάλλοντος στο Ινστιτούτο Μηχανολόγων Μηχανικών στο Λονδίνο. Μιλώντας στον Στιβ Κόνορ της βρετανικής εφημερίδας «Independent», ο Φοξ εξηγεί ότι έχει δει ο ίδιος τη διαδικασία παραγωγής των καυσίμων. «Στη θεωρία ήταν γνωστό ότι μπορούσε να γίνει, όμως αυτοί το έκαναν στ' αλήθεια. Εχουν στήσει ένα μικρό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, που συλλέγει αέρα και αποσπά το διοξείδιο του άνθρακα χρησιμοποιώντας γνωστές αρχές και υλικά. Το εντυπωσιακό είναι ότι κατάφεραν να το κάνουν να δουλέψει», συνεχίζει ο ίδιος.
Παρότι η διαδικασία είναι ακόμα στα πρώτα στάδια ανάπτυξης και χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα από τη βρετανική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, η εταιρεία πιστεύει ότι σύντομα θα μπορεί να το αντικαταστήσει με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από αιολικές φάρμες και θαλάσσιους υδατοφράκτες.
«Πήραμε διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και υδρογόνο από το νερό και φτιάξαμε βενζίνη», λέει ο Πίτερ Χάρισον, διευθυντής της εταιρείας, που παρουσίασε το επίτευγμά τους σε συνέδριο στο Λονδίνο.
«Από ό,τι ξέρουμε, δεν το κάνει κανείς άλλος στον κόσμο. Φαίνεται και μυρίζει σαν βενζίνη, όμως είναι ένα πολύ πιο καθαρό προϊόν από αυτό που παράγεται από ορυκτά καύσιμα», τονίζει ο Χάρισον. «Το προϊόν μας μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί στις υπάρχουσες μηχανές. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να πηγαίνουν σε έναν σταθμό εφοδιασμού, όπως το βενζινάδικο, χωρίς να χρειάζονται μπαταρίες ή να αλλάξουν το αυτοκίνητό τους για να δέχεται κυψέλες καυσίμου με υδρογόνο. Σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ήδη υπάρχουσα υποδομή για τα μεταφορικά μέσα».
Η συλλογή διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα και η αφαίρεσή του από την ατμόσφαιρα είναι το όνειρο όλων όσοι ασχολούνται με τις «πράσινες» τεχνολογίες. Οι βρετανοί επιστήμονες πήγαν τη μέθοδο ένα βήμα παραπέρα, μετατρέποντάς το σε βενζίνη που μπορούν όλοι να χρησιμοποιήσουν. «Μετατρέπουμε ανανεώσιμο ηλεκτρικό ρεύμα σε μία μορφή ενέργειας που μπορεί να αποθηκευθεί, δηλαδή υγρά καύσιμα», λέει ο Χάρισον και προσθέτει ότι μέχρι το τέλος του 2014, αν εξασφαλίσουν το απαραίτητο κεφάλαιο, θα μπορούν να παράγουν βενζίνη με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να τη διοχετεύουν στην αγορά. «Και στα επόμενα 15 χρόνια θα μπορούμε να φτιάξουμε μεγάλα διυλιστήρια, που θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τη βρετανική οικονομία. Αν μπορείς να παράγεις τα δικά σου καύσιμα ως χώρα, αποκτάς ένα μεγάλο οικονομικό πλεονέκτημα».
Πηγη: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου