.

ΤΕΕ: Δυναμικές και πολύμορφες κινητοποιήσεις - αναστολή και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών εξυπηρέτησης



Το ΤΕΕ αποφάσισε δυναμικές και πολύμορφες κινητοποιήσεις όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών και κοινό μέτωπο αγώνα με τους επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς  της χώρας, κατά των νέων μέτρων.


Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης παρουσίασε αποκαλυπτικά στοιχεία για την ζοφερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος των Μηχανικών.
Επίσης κατήγγειλε τη διαχείριση της ΤτΕ και επισήμανε ανακολουθίες και αντικρουόμενα στοιχεία σε επίσημα έγγραφα της.


Δυναμικές και πολύμορφες κινητοποιήσεις των Διπλωματούχων Μηχανικών όλων των κλάδων και ειδικοτήτων σε όλη τη χώρα, σε κοινό αγώνα μεταξύ τους αλλά και σε ενιαίο μέτωπο μαζί με τους άλλους επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς της χώρας ανακοινώνει το ΤΕΕ.

«Αγωνιζόμαστε να ανατρέψουμε την αδιέξοδη πολιτική του Μνημονίου, της επίκλησης των διαρθρωτικών αλλαγών, της μετατροπής της Χώρας σε ειδική οικονομική ζώνη, του αδιεξόδου, της φτώχειας, της ανεργίας. Σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να συμμετέχουμε όλοι και μαζικά, ενεργοποιώντας όλους τους συναδέλφους, σε όλο το εύρος της δραστηριοποίησής τους, οικοδομώντας συμμαχίες και κοινή δράση τόσο με τους υπολοίπους επιστημονικούς Φορείς όσο και με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις». 

Αυτό τονίζεται στην εισήγηση του Προέδρου ΤΕΕ, Χρήστου Σπίρτζη, με βάση την οποία, η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας διαμόρφωσε και αποφάσισε το τελικό διεκδικητικό και αγωνιστικό πλαίσιο.  Οι κινητοποιήσεις  αρχίζουν   από τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012 και κορυφώνονται έως τις 18 Οκτωβρίου 2012, ημέρα διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής, ενώ παράλληλα προβλέπεται συμμετοχή του ΤΕΕ και των Διπλωματούχων Μηχανικών και σε όλες τις απεργίες και τις πρωτοβουλίες διαμαρτυρίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.  

Μεταξύ των πολύμορφων κινητοποιήσεων που αποφάσισε το ΤΕΕ για το διάστημα από 8 έως 18 Οκτωβρίου 2012 προβλέπεται:

Αναστολή όλων των Υπηρεσιών Εξυπηρέτησης του ΤΕΕ και των Υπηρεσιών  της Τράπεζας Πληροφοριών.
Αποχή όλων των εκπροσώπων και των Μελών του ΤΕΕ (Διπλ. Μηχανικοί Δημοσίου, Εργολήπτες, Μελετητές, Μισθωτοί, Ελ. Επαγγελματίες) από όλες τις Επιτροπές, Συμβούλια, Εκπροσωπήσεις της Χώρας.


Και στις δύο περιπτώσεις, θα επανεξεταστεί ο χρόνος αναστολής λειτουργίας του ΤΕΕ και αποχής των Μελών του ΤΕΕ από Επιτροπές κλπ, ανάλογα με τις εξελίξεις.  

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, στην εισήγηση του προς την Διοικούσα Επιτροπή ΤΕΕ, όπως και στις συναντήσεις του, που προηγήθηκαν  με τις διοικήσεις των τεχνικών  Συλλόγων και Ενώσεων αναφέρθηκε αναλυτικά στις  νέες μεθοδεύσεις υφαρπαγής των αποθεματικών του ΕΤΑΑ, μέσω της κυοφορούμενης ένταξης των κλάδων Υγείας του Ταμείου στον ΕΟΠΥΥ, στην πορεία των ασφαλιστικών θεμάτων των Μηχανικών. Επίσης, ο ίδιος αναφέρθηκε  στην παράνομη διαχείριση της Τράπεζας της Ελλάδος τόσο των χρημάτων του Ταμείου, όσο και των χρημάτων του ΤΕΕ, η οποία όπως είπε συνεχίζεται  και με επίσημα
στοιχεία επισήμανε ανακολουθίες και αντικρουόμενα στοιχεία της ΤτΕ.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, παρουσίασε για πρώτη φορά, αποκαλυπτικά επίσημα στοιχεία, που καταδεικνύουν την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος των Μηχανικών. Επίσης, αναφέρθηκε στην νέα παράλογη απόφαση μεγάλης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών τους, ενώ οι Μηχανικοί μαστίζονται από την κρίση, αδυνατώντας  ήδη σε συντριπτικά ποσοστά να καλύψουν τις μέχρι τώρα εισφορές τους, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Συγκεκριμένα  από τους 97.697 Ασφαλισμένους στον Κλάδο Υγείας του Τομέα Μηχανικών και ΕΔΕ του ΕΤΑΑ, οι 25.117 δεν έχουν καλύψει τις ασφαλιστικές τους εισφορές και δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.  Από όσους έχουν καλύψει τις ασφαλιστικές τους εισφορές οι 7.897 έχουν προβεί σε ρύθμιση των οφειλών τους με αβεβαιότητα για το αν θα μπορέσουν να καλύψουν τις νέες εισφορές του επόμενου εξαμήνου που θα έρθουν χωρίς τις αυξήσεις που επιβάλλει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Είναι ενδεικτικό ότι το Α’ εξάμηνο του 2012 εξοφλήθηκαν 43.104 ειδοποιητήρια από τα 69.361 που εκδόθηκαν, ενώ το Β’ εξάμηνο του 2011 εξοφλήθηκαν 46.166 ειδοποιητήρια από τα 68.489 που εκδόθηκαν. Δηλαδή, 3.000 περισσότεροι Διπλ. Μηχανικοί δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές μόνο το τελευταίο εξάμηνο.

Είναι, επίσης, ενδεικτική η δραματική μείωση εγγραφής νέων Μελών στο ΤΕΕ, λόγω του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών. Το έτος 2007 στο Ταμείο έγιναν 4.126 νέες εγγραφές, το 2008 έγιναν 4.426, το 2009 έγιναν 4.428, το 2010 έγιναν 4.293, το 2011 έγιναν 3.478 και το 2012 (μέχρι στις 29/9)  έγιναν μόλις 1595 νέες εγγραφές Διπλ. Μηχανικών. Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν στον κλάδο Μηχανικών του ΕΤΑΑ παρουσιάζεται το 2010 πλεόνασμα 214,6 εκ. ευρώ και το 2011 (μέσα στη πιο βαθιά κρίση, ύφεση και ανεργία) επίσης πλεόνασμα 378 εκ. ευρώ. Την ίδια στιγμή ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ Κόκκορης και τα στελέχη του υπουργείου επικαλούμενα πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες  και ότι η μη άμεση εφαρμογή του νόμου δημιουργεί δήθεν δημοσιονομικό έλλειμμα εντέλει το ΕΤΑΑ να προχωρήσει σε αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών της τάξης του 30%, ξεχνώντας τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός του, τις τοποθετήσεις του κ Βρούτση και του σημερινού πρωθυπουργού, που κατήγγειλαν τη συγκεκριμένη διάταξη ως αντιπολίτευση καταψηφίζοντας το σχετικό νομοσχέδιο.   

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ παρουσιάζοντας τα στοιχεία, που δείχνουν την κατάσταση του κλάδου τόνισε ότι «τα συγκεκριμένα στοιχεία  δεν είναι νούμερα.  Είναι οι ζωές και η απόγνωση του καθένα από τους 25.117 Συναδέλφους μας που δεν μπορούν να ανταποκριθούν, τις αγωνίες του καθένα από τους 7.897 που έχουν προβεί σε ρύθμιση και πασχίζουν να ξεπληρώσουν, του καθένα από τους χιλιάδες νέους Συναδέλφους που δεν μπορούν να βρουν εργασία και δεν εγγράφονται ή ξενιτεύονται».
. 
Οι κινητοποιήσεις 
Αναλυτικά το πλαίσιο των κινητοποιήσεων, που αποφάσισε το ΤΕΕ περιλαμβάνει:  

Την αναστολή όλων των Υπηρεσιών Εξυπηρέτησης του ΤΕΕ και των Υπηρεσιών  της Τράπεζας Πληροφοριών από τη Δευτέρα 08 Οκτωβρίου 2012 έως και 18 Οκτωβρίου 2012, και επανεξέταση του χρόνου αναστολής.
Την αποχή όλων των εκπροσώπων και των Μελών του ΤΕΕ (Διπλ. Μηχανικοί Δημοσίου, Εργολήπτες, Μελετητές, Μισθωτοί, Ελ. Επαγγελματίες) από όλες τις Επιτροπές, Συμβούλια, Εκπροσωπήσεις της Χώρας από τη Δευτέρα 08 Οκτωβρίου 2012 έως και 18 Οκτωβρίου 2012 και επανεξέταση του χρόνου αποχής .
Τη θεσμική ενημέρωση από το ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής και παράλληλα, σε διαφορετικό χρόνο, πρόσκληση σε όλους τους Βουλευτές Μηχανικούς για πλήρη ενημέρωση της κατάστασης του Ταμείου και των τεράστιων προβλημάτων του Κλάδου γενικότερα συνεπώς και της ευθύνης που τους αναλογεί.
Τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας με τους επιστημονικούς Φορείς του ΕΤΑΑ.
Τη συμμετοχή στη γενική απεργία στις 18 Οκτωβρίου 2012, ημέρα διεξαγωγής της


Συνόδου Κορυφής και συμμετοχή σε όλες τις απεργίες και τις πρωτοβουλίες διαμαρτυρίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Την εντολή στους Εκπροσώπους του ΤΕΕ και στα Μέλη του ΤΕΕ στο ΕΤΑΑ και στον Κλάδο Μηχανικών και ΕΔΕ του ΕΤΑΑ για:
Της προσφυγής του ΕΤΑΑ και των Τομέων, σε σχέση με την κλοπή των αποθεματικών μας 
Τις απαραίτητες ενέργειες για τη διατήρηση του Κλάδου Υγείας στο ΕΤΑΑ και τις απαραίτητες ενέργειες αποτροπής οποιασδήποτε διαδικασίας υλοποίησης της ένταξης του Κλάδου Υγείας στον ΕΟΠΥΥ
Την αξιοποίηση των αποθεματικών του ΕΤΑΑ/ Κλάδου Μηχανικών και ΕΔΕ για τη διάσωση τους από την κλοπή της Τράπεζας της Ελλάδος 
Τη νομική διεκδίκηση των οφειλών από το Δημόσιο, που ανέρχονται σε περίπου 600εκ. €.
Τη διεκδίκηση αναπλήρωσης των απωλειών του  ΕΤΑΑ και των ασφαλιστικών Φορέων και την μετέπειτα ανακεφαλοποίηση των Τραπεζών.
Την εξέταση της θεσμοθέτησης αναλογικής εισφοράς σε μεγάλους κύκλους εργασιών, για την ίδρυση λογαριασμού αλληλεγγύης στο ΤΕΕ.
Την ανάπτυξη μηχανισμού καταγραφής της επαγγελματικής κατάστασης των Μηχανικών.


Οι διεκδικήσεις: 
Αναλυτικά το πλαίσιο των διεκδικήσεων που αποφάσισε το  ΤΕΕ περιλαμβάνει:

Τη μείωση των παγίων ασφαλιστικών εισφορών και την αύξηση των αναλογικών εισφορών του Ταμείου, με ένταξη όλων των έργων παραχώρησης
Την ύπαρξη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για όλους
Την αυτοδιαχείριση του ΕΤΑΑ, των Κλάδων του, των αποθεματικών του, την παραμονή της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης στο ΕΤΑΑ και την ανατροπή του Ν. 2469/1997 που υποχρεώνει τα ασφαλιστικά Ταμεία να καταθέτουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Την άμεση ενεργοποίηση του Κλάδου Προνοιακών Παροχών και την κάλυψη της ανεργίας την οποία επιδοτούμε.
Την αναπλήρωση των περίπου 2 δις. € που απώλεσε το Ταμείο από την αναδιάρθρωση των Ομολόγων και τις παράνομες αλχημείες που συνεχίζει η Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και την καταβολή της οφειλής του Κράτους, από την τριμερή χρηματοδότηση του Ν. 2084/1992, προς το Ταμείο μας, ύψους πλέον των 600 εκ. €.
Την ακύρωση των ανάλγητων διατάξεων κατάργησης του εργασιακού πλαισίου και της οριζόντιας άδικης και συνεχούς φορολόγησης.
Τη μη κατάργηση του αφορολόγητου και τη ματαίωση του άδικου ενιαίου φορολογικού ποσοστού 35% για όλα τα εισοδήματα από το πρώτο ευρώ.
Την ύπαρξη ενός ιεραρχημένου αναπτυξιακού σχεδίου για την άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και την αύξηση του ΠΔΕ και με επαρκείς Δημόσιες Υπηρεσίες.
Το σταμάτημα της απαξίωσης των μηχανικών και των επιστημόνων με τις συνεχείς μειώσεις μισθών και τα άδικα και οριζόντια χαράτσια.


Αγωνιζόμαστε να ανατρέψουμε την αδιέξοδη πολιτική του Μνημονίου, της επίκλησης των διαρθρωτικών αλλαγών, της μετατροπής της Χώρας σε ειδική οικονομική ζώνη, του αδιεξόδου, της φτώχειας, της ανεργίας.



Η εισήγηση Προέδρου ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη:
 
Στην εισήγηση του, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρ. Σπίρτζης, μαζί με το πλαίσιο διεκδικήσεων και κινητοποιήσεων παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των θεμάτων αιχμής, που αφορούν στο ΤΕΕ, στους Διπλωματούχους Μηχανικούς αλλά και στην πορεία των οικονομικών, αναπτυξιακών και ασφαλιστικών θεμάτων. Αναλυτικά στην εισήγηση του κ Σπίρτζη αναφέρονται τα παρακάτω: 

Είναι γνωστές οι χρόνιες παθογένειες του συστήματος ασφάλισης στη χώρα και ο άθλιος τρόπος «αξιοποίησης»  των αποθεματικών, της περιουσίας, των παροχών των Ταμείων προς τους Ασφαλισμένους, των εισφορών, των διαφορετικών συστημάτων και της Νομοθεσίας για κάθε κλάδο και ασφαλιστικό Φορέα.

Το Πρώην ΤΣΜΕΔΕ, παρότι ξεκίνησε ως ένα επαγγελματικό Ταμείο Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, μετεξελίχθηκε στον κύριο ασφαλιστικό Φορέα του συνόλου των Διπλωματούχων Μηχανικών, κουβαλώντας και παθογένειες και χρόνιους δογματισμούς στη λειτουργία και στο νομοθετικό πλαίσιό του.

Με τον Ν. 3655/ 2008 η κατάργηση του ΤΣΜΕΔΕ και η ένταξή του στο ΕΤΑΑ, με στόχο την ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος των αντίστοιχων Ταμείων Νομικών και Υγειονομικών, ανέδειξε περαιτέρω την πολυπλοκότητα και τη διαφορετικότητα  λειτουργίας του κάθε κλάδου και την αδυναμία των Κυβερνήσεων και του Υπουργείου να προχωρήσουν σε πραγματικές τομές που χρειάζεται το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.

Ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών των Ασφαλισμένων, κυρίως μετά το 1993, σε συνδυασμό με το πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος οδήγησε σε ένα στρεβλό σύστημα που πριμοδοτεί τη μαύρη εργασία, επιβάλλει δυσβάσταχτες εισφορές, λόγω του τίτλου του «Μηχανικού» και δημιουργεί άνιση μεταχείριση στις διαφορετικές ηλικιακές και επαγγελματικές ομάδες ασφαλισμένων.

Την ίδια στιγμή, το πάγιο αίτημα του ΤΕΕ και του τεχνικού κόσμου για την αυτοδιαχείριση του Ταμείου όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά απαγόρευσε διαχρονικά:

Τον εκσυγχρονισμό του Ταμείου και τη μηχανογράφησή του
Την επαρκή στελέχωσή του
Την ισότητα αντιμετώπισης των Μελών του
Την κάλυψη αυτονόητων παροχών προς τους ασφαλισμένους του
Τον καθορισμό ενός δίκαιου και ορθολογικού συστήματος καθορισμού των εισφορών
Τη λειτουργία του Κλάδου προνοιακών παροχών και την κάλυψη της ανεργίας
Την αξιοποίηση των αποθεματικών, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της Χώρας στους τομείς ενασχόλησης των Μηχανικών


Οι επιπτώσεις των διαχρονικών ευθυνών των Κυβερνήσεων στην καθημερινότητα μας, στην άδικη καταβολή υπέρογκων εισφορών, στην ταλαιπωρία της κακής εξυπηρέτησης, στις μειωμένες παροχές, στο μεγάλο χρόνο έκδοσης των Συντάξεων και έγκρισης των χαμηλών ιατροφαρμακευτικών παροχών και η αποτροπή χιλιάδων ασφαλισμένων από τις δικαιούμενες παροχές και συντάξεις, οδήγησε στην ύπαρξη ενός μεγάλου αποθεματικού που παρά τη μη καταβολή των χρεών του Δημοσίου και τη στρεβλή αναλογιστική μεθοδολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού Φορέα για πολλές δεκαετίες.

Δυστυχώς, οι τρεις τελευταίες Κυβερνήσεις δεν σταμάτησαν μόνο  στην άδικη πολιτική των προηγούμενων ασφαλιστικών Νόμων.

Σε αγαστή συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος λήστεψαν τα αποθεματικά του κόπου, του ιδρώτα και των διαχρονικών θυσιών των Διπλωματούχων Μηχανικών εντάσσοντας, χωρίς ενημέρωση, χρηστή διαχείριση και παράνομα, τα αποθεματικά του Ταμείου στο κούρεμα.

Ενδεικτικό της απίστευτης αθλιότητας αποτελεί ότι κανένας αρμόδιος Φορέας ούτε  καν η Ελληνιστική  Στατιστική Αρχή δεν μπορεί να μας απαντήσει  στο ερώτημα:
Πόσοι είναι οι άνεργοι μηχανικοί;
Ποιος είναι ο αρμόδιος Φορέας για την κάλυψη της ανεργίας μας;
Ποια ακόμη τρύπα πάνε να καλύψουν, παράνομα με τα 10€ μηνιαίως υπέρ του Ταμείου Αλληλεγγύης;


Η τελευταία ενημέρωση για τα αποθεματικά του Ταμείου μας, με ανυπόγραφη επιστολή της
Τράπεζας της Ελλάδας (δίνονται  συνημμένα και οι δύο επιστολές της Τράπεζας της Ελλάδος προς το ΕΤΑΑ και το ΤΕΕ), δείχνει κυρίως τρία γεγονότα:

1. Την παράνομη διαχείριση της Τράπεζας της Ελλάδος, μέχρι το κούρεμα
2. Την κλοπή του κόπου μας  και κυρίως
3. Ότι η κλοπή και η παράνομη διαχείριση συνεχίζεται


Όλα τα παραπάνω δεν είναι ούτε εικασίες ούτε υπερβολές αιτιολόγησης συνδικαλιστικών αιτημάτων.  Αποδεικνύονται με συγκεκριμένα στοιχεία.

Από τους 97.697 Ασφαλισμένους στον Κλάδο Υγείας του Τομέα Μηχανικών και ΕΔΕ του ΕΤΑΑ, οι 25.117 δεν έχουν καλύψει τις ασφαλιστικές τους εισφορές και δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.  Από όσους έχουν καλύψει τις ασφαλιστικές τους εισφορές οι 7.897 έχουν προβεί σε ρύθμιση των οφειλών τους με αβεβαιότητα για το αν θα μπορέσουν να καλύψουν τις νέες εισφορές του επόμενου εξαμήνου που θα έρθουν χωρίς τις αυξήσεις που επιβάλλει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Είναι ενδεικτικό ότι το Α’ εξάμηνο του 2012 εξοφλήθηκαν 43.104 ειδοποιητήρια από τα 69.361 που εκδόθηκαν, ενώ το Β’ εξάμηνο του 2011 εξοφλήθηκαν 46.166 ειδοποιητήρια από τα 68.489 που εκδόθηκαν· δηλαδή, 3.000 περισσότεροι Συνάδελφοι δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές μόνο το τελευταίο εξάμηνο.

Είναι, επίσης, ενδεικτική η δραματική μείωση εγγραφής νέων Μελών στο ΤΕΕ, λόγω του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών.

Συγκεκριμένα: στοιχεία δίνονται στον παρακάτω πίνακα:
Πλήθος Νεοεισερχομένων Ασφαλισμένων στο ΤΣΜΕΔΕ
ΕΤΟΣ ΠΛΗΘΟΣ
2007 4.126
2008 4.426
2009 4.428
2010 4.293
2011 3.478
2012 1.595 (Έως 29/09/2012)

Η αναλογία συνταξιούχων προς ασφαλισμένους το 2007 ήταν 1 προς 6.656,  σήμερα η αναλογία είναι 1 συνταξιούχος προς 5.228 ασφαλισμένους.

Τονίζουμε ότι τα παραπάνω δεν είναι νούμερα.  Είναι οι ζωές και η απόγνωση του καθένα από τους 25.117 Συναδέλφους μας που δεν μπορούν να ανταποκριθούν, τις αγωνίες του καθένα από τους 7.897 που έχουν προβεί σε ρύθμιση και πασχίζουν να ξεπληρώσουν, του καθένα από τους χιλιάδες νέους Συναδέλφους που δεν μπορούν να βρουν εργασία και δεν εγγράφονται ή ξενιτεύονται.

Η ταμειακή οικονομίστικη πολιτική της Κυβέρνησης δεν έρχεται να καλύψει ανάγκες του Ταμείου. Το ΕΤΑΑ/ Κλάδος Μηχανικών και ΕΔΕ το 2010 παρουσιάζει έσοδα 886.663.900 € και έξοδα 672.000.000, δηλαδή πλεόνασμα 214.663.900 €.  Το 2011, μέσα στην πιο βαθιά ύφεση και ανεργία, τα έσοδα του Κλάδου μας ήταν 945.000.000 και τα έξοδα 567.000.000, δηλαδή πλεόνασμα 378.000.000 €. 

Και αυτά όταν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο ΓΓ, κ. Κοκκόρης και τα στελέχη του Υπουργείου εντέλλουν το ΕΤΑΑ για την άμεση εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 44 του Ν. 3986/2011, επικαλούμενοι τόσο πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες όσο και ότι η μη άμεση εφαρμογή συνεπάγεται τη μη εκπλήρωση δημοσιονομικών αποδόσεων που δημιουργεί δημοσιονομικό έλλειμμα και συνεπάγεται την ανάγκη λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων. Προφανώς, ο ΓΓ, κ. Κοκκόρης, αγνοεί την τοποθέτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του Υπουργού του κ. Βρούτση και του Πρωθυπουργού που κατήγγειλαν και τη συγκεκριμένη διάταξη και το ΣΝ και τη διαδικασία.

Δυστυχώς, το Κράτος μας δεν έχει στοιχεία για το πόσοι ξενιτεύονται, σε ποιες χώρες και
πόσοι από τους Συμπολίτες μας έχουν εργασία σε χώρες του Εξωτερικού.

Σύμφωνα με την αλληλογραφία από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκύπτουν συμπεράσματα που τεκμηριώνουν το μέγεθος της κακοδιαχείρισης, της κλοπής, του συνεχιζόμενου μαγειρέματος.

Με βάση την αλληλογραφία του ΕΤΑΑ με την Τράπεζα της Ελλάδος διαπιστώνουμε τα εξής:
1. Στην ανυπόγραφη επιστολή της Τράπεζας της Ελλάδος προς το ΕΤΑΑ (04.09.2012) η ονομαστική αξία των ομολόγων στο κοινό κεφάλαιο αναφέρεται ως 21 δις. €, ενώ στην επιστολή της προς το Υπουργείο Οικονομικών (02.08.2012) αναφέρεται ως 18,7 δις. €.
2. Σε επιστολή της Τράπεζας της Ελλάδος προς το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται για το ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ ονομαστική αξία 2.801.229.232,28 πριν το PSI, ενώ 1.622.252.295,25 μετά το PSI και σε ανυπόγραφη επιστολή της (04.09.2012) δεν αναφέρεται καθόλου ονομαστική αξία αλλά μόνο τρέχουσα.
3. Στην αξία κτήσης προ του PSI δεν αναφέρονται καθόλου τα μερίδια που αναλογούσαν στο ΕΤΑΑ και εδώ αποδεικνύεται η αθλιότητα της διαχείρισης προ PSI
4. Ενώ μετά το PSI το ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ έχει θετική εισροή χρημάτων άνω των 150.000.000 €, η τρέχουσα αξία που παρουσιάζει η Τράπεζα της Ελλάδος, σήμερα είναι 973.055.016,08 €, ενώ θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον η αξία της τρέχουσας αξίας μετά το PSI που είχε ενημερώσει η Τράπεζα της Ελλάδος δηλαδή 882.119.952,24 και πρόσθετα περίπου 150.000.000 = περίπου 1.032.000.000 €
5. Είναι εμφανές ότι το ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ, αν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ακριβή, περίπου 60.000.000 €, ποσό το οποίο αντιπροσωπεύει το 40% των μετά το PSI καθαρών εισροών του σε μετρητά στην Τράπεζα της Ελλάδος και τα οποίο σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποδοθεί σε αυξομείωση των τιμών των μεριδίων του κοινού κεφαλαίου, ενώ έχουν κάνει φτερά σε άγνωστη κατεύθυνση.


Πρόσθετα μαθαίνουμε από πληροφορίες και την ειδησεογραφία, μιας και τα επίσημα κυβερνητικά στελέχη δεν συναντιούνται με κανέναν συνδικαλιστικό Φορέα, για:

Την κατάργηση του αφορολόγητου και την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης 35% ως μνημείο άδικου φορολογικού συστήματος
Την κατάργηση των αναλογικών εισφορών και υπέρογκες αυξήσεις εισφορών: Με προφανή στόχο, όλοι ισότιμα, άνεργοι, απολυμένοι και χωρίς απασχόληση, να πληρώνουν τα ίδια βάρη, για να μην πληρώνουν οι Τράπεζες και όσοι έχουν μεγάλους κύκλους εργασιών τα γραμμάτια των δικηγόρων και τις κρατήσεις των μηχανικών
Την Απόφαση της Διυπουργικής για ένταξη του ΕΤΑΑ στον άθλιο ΕΟΠΥΥ για κάλυψη των ελλειμμάτων του, ύψους 2,5 δις € και την ένταξη στην αθλιότητα του ΕΟΠΥΥ 500.000 δικαιούχων
Τις απολύσεις από το Δημόσιο με τον μανδύα της δήθεν αξιολόγησης, χωρίς σχέδιο και όραμα για το τι Κράτος θέλουμε, ποιος ο Ρόλος του και ποιες οι δραστηριότητες του, ποιες οι σωστές διαδικασίες αξιολόγησης που οδηγούν σε αξιοκρατία και αποτελεσματική λειτουργία του Δημόσιου Τομέα
Τις στρεβλώσεις τόσο στο σύστημα ανάθεσης Μελετών με την κατάργηση του μέγιστου ποσοστού έκπτωσης και το δήθεν άνοιγμα των επαγγελμάτων και την καταστροφή του εργοληπτικού κόσμου και των έργων από το σύστημα των υπερβολικά μεγάλων εκπτώσεων, χωρίς αιτιολόγηση, και των δυσβάσταχτων εγγυητικών την ίδια ώρα που ακριβαίνουν κάθε μήνα τα δομικά υλικά


Είναι προφανές ότι τα μέτρα και οι προτάσεις που γίνονται από αρρωστημένα μυαλά, δήθεν Τεχνοκράτες, με την επιστράτευση όλων των επικοινωνιακών όπλων και με τη συνεχή παραβίαση του Συντάγματος έχουν οδηγήσει την κοινωνία σε απόγνωση.

Είναι καθήκον των επιστημονικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών Φορέων να επαναφέρουν προτάσεις που διαφοροποιούν τα Κράτη Δικαίου, τις Κοινωνίες Αλληλεγγύης, την προστασία του Κοινωνικού Κράτους και της αξιοπρέπειας των Πολιτών τους από τα Κράτη υπό απώλεια του δημοκρατικού πολιτεύματος ή της εθνικής τους κυριαρχίας.

Είναι καθήκον μας, παρά τη λάσπη, τις συκοφαντίες και την ενεργοποίηση των μηχανισμών κοινωνικού αυτοματισμού, ότι πρέπει να σταθούμε με καθαρή κρίση και ξεκάθαρες προτάσεις.
Είναι, τέλος, καθήκον μας, να αντισταθούμε και να παλέψουμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. 


Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, παρουσίασε για πρώτη φορά, αποκαλυπτικά επίσημα στοιχεία, που καταδεικνύουν την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος των Μηχανικών. Συγκεκριμένα από τους 97.697 ασφαλισμένους στον Κλάδο Υγείας του Τομέα Μηχανικών του ΕΤΑΑ, που είναι Διπλωματούχοι Μηχανικοί ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται με ΔΠΥ (μαύρη εργασία) η άνεργοι, χωρίς αντικείμενο απασχόλησης οι 25.117 δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ 7.897 έχουν προβεί σε ρύθμιση οφειλών   



Από το Γραφείο Τύπου του ΤΕΕ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου