.

Ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης η Ελλάδα;

H εξόρυξη φυσικού αερίου θα μπορούσε να αλλάξει καθοριστικά την τύχη της Ελλάδας, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν εκτιμήσεις αποθεμάτων ύψους 464δις €, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στον Αντώνη Σαμαρά όπως μεταδίδει το το Reuters.
Η έρευνα, βάσει των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων, αναφέρει ότι οι γεωλογικές ομοιότητες δείχνουν ότι η περιοχή γύρω από την Κρήτη ταιριάζει με την Λεκάνη της Λεβαντίνης, που έγιναν πρόσφατες ανακαλύψεις από Κύπρο και Ισραήλ.

Συγκεκριμένα κάνει αναφορά σε σημαντικά αποθέματα σε ελληνικά ύδατα νότια της Κρήτης ύψους 3.5τρις κυβικών μέτρων, αρκετά δηλαδή για να καλύψουν τις ανάγκες της ΕΕ για 6 χρόνια, και ισοδύναμα με περίπου 1.5δις βαρέλια πετρελαίου.
Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους, οι συντάκτες της έρευνας Αντώνης Φώσκολος, Ηλίας Κονοφάγος και Νίκος Λυγερός ανέφεραν ότι αναμένουν τα αποθέματα να φέρουν 464δις € έσοδα στο κράτος σε 25 χρόνια.
Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Environmental Science and Engineering τον Ιούνιο, εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει 4τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και πρόσθετα 3δις βαρέλια αργού πετρελαίου.
Ο ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης;
Με βάσει τις ανωτέρω εκτιμήσεις, η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί διαμετακομιστικός κόμβος φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε περίπτωση που θεσπίσει αποκλειστική οικονομική ζώνη, επιτρέποντας τη νόμιμη εξόρυξη υδρογονανθράκων, κάτι που δεν γίνεται αυτή τη στιγμή στη νότια Κρήτη και σε άλλες περιοχές.

Πηγη: Euractiv.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου