.

ERGON blog: Η ΤΡΟΙΚΑ απαιτεί: Πώληση Μονάδων, αύξηση τέλους ΑΠΕ, πάγωμα των Φ/Β στις στέγες!

Η ΤΡΟΙΚΑ άρχισε πλέον αν απαιτεί πράγματα που έως σήμερα πολλοί θεωρούσαν ότι είχαν γλιτώσει από τα «σαγόνια» της κρίσης. Μεταξύ άλλων η ΤΡΟΙΚΑ θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ουσιαστικά απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση:


o Άμεση αποκρατικοποίηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος

Πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων μέσα στο 2013
Αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) ανά εξάμηνο
Πάγωμα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες

Πιο αναλυτικά οι προτάσεις - απαιτήσεις της ΤΡΟΙΚΑ:

Ιδιωτικοποιήσεις - Αποκρατικοποιήσεις
Άμεση ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και προώθηση μέσα στο 2013 πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, θέτει προς την ελληνική κυβέρνηση η τρόικα μέσω του νέου Μνημονίου.

Τα μέτρα περιλαμβάνονται στις προβλεπόμενες διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της ενέργειας, που καταγράφονται ως θεμελιώδους σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη και αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Το νέο μνημόνιο, απαιτεί τη μεταφορά μέσα στον Οκτώβριο του 2012 του 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και την πώλησή του, σε εταιρεία που δεν θα είναι καθετοποιημένη.
Σε ότι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, υποχρεώνει την κυβέρνηση να προετοιμάσει την πώληση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013.

Επίσης, η τρόικα επανέρχεται και ζητάει σταδιακή κατάργηση των ρυθμιζόμενων τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Στο πλαίσιο αυτό απαιτεί την έκδοση υπουργικής απόφασης μέσα στον Νοέμβριο του 2012 για τις αυξήσεις τιμολογίων στα οικιακά τιμολόγια που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Τέλος ΑΠΕ – Φωτοβολταϊκά στις στέγες
Αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) ανά εξάμηνο ζητά η τρόικα στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων μέτρων που θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτές τις μέρες για την εκταμίευση της δόσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία άλλη απαίτηση της τρόικας είναι το πάγωμα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες, η οποία αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στην αγορά, αλλά και απορίες καθώς πρόκειται για εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα με πολύ μικρή επιβάρυνση για την πολιτεία.

Παράλληλα, η τρόικα απαιτεί την ακύρωση των ανενεργών αδειών εγκατάστασης ΑΠΕ, εφόσον έχουν λήξει οι σχετικές προθεσμίες.

Οι αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ στόχο έχουν τον ισοσκελισμό του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ ως το τέλος του επόμενου έτους, κάτι για το οποίο αναμένονται έντονες πιέσεις από πλευράς τρόικας αν δεν αποδώσει τα αναμενόμενα η προαναγγελθείσα έκτακτη εισφορά στις μονάδες ΑΠΕ.

Άλλο ένα μέτρο που ακούγεται στην περίπτωση αυτή είναι η περικοπή των feed-in tariffs κι η εισαγωγή συστήματος πληρωμής των παραγωγών πράσινης ενέργειας με το μοντέλο feed-in- premium (εγγυημένες διαφορικές τιμές).

Ως γνωστόν, το σύστημα που ισχύει σήμερα πληρώνει τους παραγωγούς ΑΠΕ με μια συγκεκριμένη τιμή ανά μεγαβατώρα παραγωγής. Στην περίπτωση όμως του feed- in premium, η πληρωμή γίνεται με βάση την Οριακή Τιμή Συστήματος, συν ένα μικρό καπέλο, το λεγόμενο premium. Με άλλα λόγια, οι επενδυτές των ΑΠΕ θα βασίζονταν στην ΟΤΣ για τα έσοδά τους και όχι στις συγκεκριμένες ταρίφες που έχουν συνηθίσει μέχρι τώρα.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου