.

Αρχαιολόγοι για το Ορυχείο Αμυνταίου: Απειλεί αρχαιότητες η ΔΕΗ;


Σοβαρή καταγγελία για «επιχειρούμενη καταστροφή αρχαιοτήτων» θέτουν σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι της σωστικής ανασκαφής στο ορυχείο του Αμύνταιου.
Οι αρχαιολόγοι σημειώνουν: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, η ΔΕΗ Ορυχείου Αμυνταίου και το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας προχώρησαν, ήδη, σε σειρά ενεργειών, που σκοπό έχουν να υπονομεύσουν και να απαξιώσουν το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στις σωστικές ανασκαφές στο Ορυχείο Αμυνταίου».

«Είναι φανερό», υπογραμμίζουν, «ότι η Επιχείρηση επιδιώκει πολιτική παρέμβαση και πίεση προς την Τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων, ώστε να αναγκάσει την τελευταία να υποχωρήσει στις οικονομικές απαιτήσεις της και να κάνει τα στραβά μάτια στην καταστροφή των αρχαιοτήτων που σχεδιάζει»! Προσθέτουν ότι η θέση της ΔΕΗ «είναι γνωστή: Λιγότερο κόστος, συντομότερος χρόνος, λιγότερα αρχαία. Με αυτή την κίνησή της ελπίζει ότι η ανασκαφική δραστηριότητα θα περιοριστεί στο 20% της έκτασης και ο υπόλοιπος χώρος με τα αρχαιολογικά ευρήματα θα καταστραφεί από την αποχωμάτωση για την εξόρυξη λιγνίτη».
Οι αρχαιολόγοι αναφέρουν και τις συκοφαντίες που δέχονται από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες (σ.σ. παράρτημα σωματείου «Σπάρτακος» στο Αμύνταιο): «Επιπλέον, στο διαδίκτυο και στα ΜΜΕ οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ διατυπώνουν κατηγορίες και αφήνουν υπονοούμενα για εξυπηρέτηση συμφερόντων και για σπατάλη χρημάτων σε έναν άχρηστο τομέα, όπως οι ανασκαφές. Προφανώς παραγνωρίζουν ηθελημένα το πλήθος των ευρημάτων, που προκύπτουν από τις ανασκαφές αυτές και το μόχθο των ειδικευμένων επιστημόνων και των εργατών, που απασχολούνται κάτω από δύσκολες έως ακραίες συνθήκες για να σώσουν από την οριστική καταστροφή, που επιχειρεί η ΔΕΗ, τον πολιτισμικό μας πλούτο. Επικαλούνται, επίσης, την κρίση των ημερών για να υποβαθμίσουν το έργο μας. Νομίζουμε όμως πως η κρίση ηθικής και αξιών είναι χειρότερη και βασανιστικότερη. Εχουμε κάθε λόγο να υπερασπιστούμε τα πιστεύω μας και το έργο μας».
Προσθέτουν ότι «οι υπό ανασκαφή αρχαιολογικοί χώροι είναι μοναδικής σπουδαιότητας, αφού αποτελούν μέρος από τους ελάχιστα γνωστούς στο βαλκανικό και ευρωπαϊκό χώρο παραλίμνιους ή λιμναίους προϊστορικούς οικισμούς της 6ης και 5ης χιλιετίας π.Χ. Σημαντικά ευρήματα, όπως αγγεία, ειδώλια, λίθινα και οστέινα εργαλεία, ταφές με κτερίσματα, αρχιτεκτονικά κατάλοιπα κ.ά., έχουν έρθει στο φως από τις θέσεις αυτές (...) Τον τελευταίο χρόνο, επίσης, όπου η ΚΘ΄ ΕΠΚΑ διεξάγει ευρείας έκτασης ανασκαφές, οι περισσότεροι είμαστε μάρτυρες της περιφρονητικής συμπεριφοράς των υπαλλήλων και στελεχών της Επιχείρησης, όχι μόνο προς συμβασιούχους αρχαιολόγους του έργου, αλλά και προς την ίδια την Αρχαιολογική Υπηρεσία».

Πηγη: rizospastis.gr 

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου