.

Μαθαίνοντας τα πάντα για τη βιομάζα μέσω Ιντερνετ - Ιδιαίτερη αναφορά στη Δυτική Μακεδονία

Oι απορίες γύρω από τη βιομάζα και την αξιοποίησή της λύνονται πλέον με τον «Οδηγό Σχεδιασμού Βιοενεργειακών Συστημάτων», που διατίθεται δωρεάν και στα ελληνικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση bisyplan.bioenarea.eu. Πρόκειται για μια επιστημονική μελέτη έκτασης 450 σελίδων με 25 κεφάλαια, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού υποέργου BISYPLAN και στην οποία συμμετείχαν επιστημονικές ομάδες από περιφερειακές ενότητες των Ιρλανδίας, Σουηδίας, Ιταλίας, Εσθονίας και της Ελλάδας (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας).
«Απευθυνόμαστε σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε επιστήμονες ή επίδοξους επενδυτές», λέει στην «Κ» ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΤΑ / ΙΔΕΠ, χημικός μηχανικός Μανώλης Καραμπίνης, που εργάστηκε μαζί με τον συνάδελφό του Παναγιώτη Γραμμέλη στο πρόγραμμα. Το επιστημονικό πόνημα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η βιομάζα αποτελεί σήμερα την κύρια και πιο ευέλικτη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας στην Ευρώπη, η οποία αναμένεται να παίξει αποφασιστικό ρόλο τα επόμενο χρόνια, δεδομένων των δεσμεύσεων των χωρών-μελών της Ε.Ε. για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020.
Στον ιστότοπο περιέχονται αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις μορφές βιομάζας: αγροτικά ή δασικά υπολείμματα, ενεργειακές καλλιέργειες, ζωικά απόβλητα ή ορισμένες κατηγορίες αστικών απορριμμάτων. «Παραθέτουμε και οικονομικά στοιχεία», σημειώνει ο κ. Καραμπίνης· «συχνά οι ενδιαφερόμενοι οργανώνουν μια επένδυση βάσει υπεραισιόδοξων προγνωστικών». Η ρεαλιστική προσέγγιση κρίνεται απαραίτητη· «είναι σημαντικό ο επενδυτής να έχει επαφή με την πρώτη ύλη ή να είναι ο ίδιος παραγωγός της».
Σήμερα στην Ελλάδα ο κλάδος δεν έχει αναπτυχθεί όσο θα μπορούσε, οι προοπτικές, όμως, είναι ευοίωνες. «Η δυτική Μακεδονία, επί παραδείγματι, διαθέτει τεχνογνωσία σε ενεργειακά θέματα λόγω των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ», υπενθυμίζει ο κ. Καραμπίνης· «το προσωπικό είναι εν πολλοίς εκπαιδευμένο στις διαδικασίες παραγωγής ενέργειας». Επισημαίνεται, άλλωστε, ότι στο παρελθόν η ΔΕΗ είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για μεικτή καύση, βιομάζας και λιγνίτη. Παράλληλα, οι κλιματικές συνθήκες διογκώνουν την ανάγκη θέρμανσης. «Η Κοζάνη, όπως και η Πτολεμαΐδα, είναι συνδεδεμένη με σύστημα τηλεθέρμανσης της ΔΕΗ, όπου αξιοποιείται η απορριπτόμενη θερμότητα από τον σταθμό της ΔΕΗ σε έναν κεντρικό λέβητα σε κάθε πόλη, προσφέροντας θερμότητα με πολύ χαμηλό κόστος για τους κατοίκους». Δεδομένου, μάλιστα, ότι σε βάθος χρόνου οι λιγνιτικές μονάδες πρόκειται να κλείσουν και ότι η περιοχή διαθέτει αξιόλογο δασικό δυναμικό και αγροτική παραγωγή, είναι σαφές ότι το έδαφος για την ανάπτυξη του κλάδου είναι εύφορο. «Και στην Πελοπόννησο εντοπίζεται μεγάλη μάζα από ελαιοπυρηνόξυλο και κλαδέματα ελιάς, ενώ στη Θεσσαλία, αντίστοιχα μεγάλο δυναμικό αγροτικών υπολειμμάτων», παρατηρεί ο ίδιος. Ουσιαστικά, ο ιδανικός συνδυασμός είναι η δημιουργία τέτοιων μονάδων κοντά στην περιοχή παραγωγής της βιομάζας, ώστε να μειώνεται στο ελάχιστο και η όχληση από την εφοδιαστική αλυσίδα.
Σε Σουηδία, ΙταλίαΑπό τους επιστημονικούς εταίρους η ελληνική πλευρά άντλησε σημαντική τεχνογνωσία. «Οι Σουηδοί, κάνοντας έναν άρτιο συνδυασμό των φυσικών πηγών τους αλλά και των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών, έχουν αναδειχθεί πρωτοπόροι στη συμπαραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας με πρώτη ύλη τη δασική βιομάζα», εξηγεί ο κ. Καραμπίνης. «Επισκεφθήκαμε την πόλη Vaxjo, με πληθυσμό περίπου 60.000 κατοίκους, που καλύπτει τις ανάγκες της σε θερμότητα και ηλεκτρισμό σε μονάδα συμπαραγωγής». Στη γειτονική Ιταλία εφαρμόζονται ευρέως συστήματα τηλεθέρμανσης. «Μας ξενάγησαν σε μια μικρή μονάδα τηλεθέρμανσης στη βόρεια Ιταλία», περιγράφει ο Ελληνας επιστήμονας· «το καύσιμο ήταν εκριζώματα και υπολείμματα από μηλιές, που είναι η κατ’ εξοχήν καλλιέργειά τους».

Πηγη: Καθημερινή

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου