.

Πώληση 20%-30% μέσω μιας “μικρής ΔΕΗ”, και μετά στρατηγικός επενδυτής

Και πώληση μιας “μικρής ΔΕΗ” όπου θα μεταβιβασθεί το 20%-30% κάθε είδους περιουσιακού στοιχείου της σημερινής επιχείρησης μαζί με μέρος του προσωπικού, και εξεύρεση σε μεταγενέστερη φάση στρατηγικού επενδυτή για την υπόλοιπη επιχείρηση.

Κάπως έτσι φαίνεται ότι θα είναι το μοντέλο το οποίο ετοιμάζεται να εισηγηθεί στο αρμόδιο υπουργείο ΠΕΚΑ, η τράπεζα HSBC, o σύμβουλος για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Ένα μοντέλο που σε κάθε περίπτωση οριστικοποιείται τις ημέρες αυτές ώστε να πάρει ως το τέλος Ιανουαρίου και το “πράσινο φως” της τρόικας.
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι ανάμεσα στα διαφορετικά σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι προκρίνεται μάλλον αυτό της δημιουργίας μίας “μικρής ΔΕΗ” (αντί για δύο) με όσο το δυνατό πιο ελκυστικό μίγμα. Η ελληνική αγορά εξάλλου είναι μικρή και αρκεί η πώληση ενός μόνο πακέτου με το μίγμα καυσίμου της ΔΕΗ ώστε και να επιτευχθεί ανταγωνισμός, και να ικανοποιηθεί η μνημονιακή υποχρέωση για άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη.
Σε μια δεύτερη φάση, και αφού πρώτα αυτή η “μικρή ΔΕΗ” θα έχει μεταβιβασθεί στο ΤΑΙΠΕΔ ώστε να δρομολογηθεί η πώλησή της, φαίνεται να προκρίνεται και η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για την υπόλοιπη επιχείρηση.
Στη φάση αυτή μια εισήγηση μιλά για τη διάθεση πακέτου μετοχών 17% μαζί φυσικά με το μάνατζμεντ, ώστε να μειωθεί η συμμετοχή του Δημοσίου από το 51% που είναι σήμερα στο 34%. Στόχος είναι το Δημόσιο να κρατήσει τη καταστατική μειοψηφία που του επιτρέπει να κάνει μια συμφωνία μετόχων με τον ιδιώτη ώστε να έχει λόγο σε κρίσιμες αποφάσεις, όπως προβλέπει η νομοθεσία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα σενάρια αυτά δεν είναι τα οριστικά, βρίσκονται ακόμη στη φάση της ολοκλήρωσης από το σύμβουλο της κυβέρνησης στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση, είναι ωστόσο τα πλέον επικρατέστερα.
Μεταφορά του μοντέλου Enel
Εφόσον “κλειδώσει” ότι στη “μικρή ΔΕΗ” θα εισφερθεί τελικά 20%-30% των παγίων της μεγάλης, τότε μιλάμε για μονάδες παραγωγής γύρω στα 2.000 MW, που θα είναι μία με δύο λιγνιτικές, μία με δύο υδροηλεκτρικές, χωρίς να αποκλείεται και κάποια φυσικού αερίου.
Εισφορά θα γίνει και σε επίπεδο ορυχείων αλλά και κάθε άλλου τομέα δραστηριότητας της ΔΕΗ, από τις γενικές διευθύνσεις εμπορίας, και φυσικά ανθρωπίνων πόρων.
Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα…
Το εγχείρημα ωστόσο έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας, αφού για να να μεταφερθούν σε μια νέα θυγατρική πάγια και προσωπικό, πρέπει να προηγηθεί νομικός διαχωρισμός. Πρόκειται για διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα.
Επίσης πρέπει να διαχωρισθεί η ενσωματωμένη στα πάγια περιουσία των εργαζομένων στη ΔΕΗ, θέμα για το οποίο η ΓΕΝΟΠ έχει απειλήσει ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια. Και δεν είναι τυχαίο ότι στην Ιταλία η αντίστοιχη διαδικασία στη περίπτωση της Enel πήρε αρκετά χρόνια.
Αυτός είναι και ο λόγος που ίσως δεν καταστεί δυνατό να έχουν γίνει όλα τα παραπάνω μέχρι και το δ’ τρίμηνο του 2013 (οπότε και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ), αλλά χρειαστεί να παραταθεί η έναρξη της διαδικασίας.
Θα προηγηθούν οι δημοπρασίες ισχύος
Γι’ αυτό και στο μεσοδιάστημα, προάγγελο του διαγωνισμού πώλησης της “μικρής ΔΕΗ” θα αποτελέσουν οι γνωστές δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος που έχει εισηγηθεί η ΡΑΕ προς το ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού.
Το τελικό πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί προσεχώς από το ΥΠΕΚΑ για το Target Model θα ενσωματώνει σύμφωνα με τις πληροφορίες τις προτάσεις για τις δημοπρασίες (και όχι μόνο).
Με βάση το σκεπτικό της ΡΑΕ οι δημοπρασίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο.
Υπενθυμίζουμε πως η πρόταση προέβλεπε τη σταδιακή (με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τα μέσα περίπου του 2014) δημοπράτηση προθεσμιακών προϊόντων ενέργειας, τα οποία θα απευθύνονται αποκλειστικά σε προμηθευτές ή μεγάλους καταναλωτές, θα αντιστοιχούν σε συνολική ισχύ 1600 MW, θα αφορούν ισχύ βάσης ή off peak, και η διάθεσή τους θα γίνεται σε συγκεκριμένα “πακέτα”, από περίπου 10 ως και 50 MW.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου