.

Υπουργείο Ανάπτυξης: Υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το πρώτο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την κατασκευή των δέκα μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων που υλοποιούνται με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Πρόκειται για τις μονάδες σε Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Σέρρες και τις τέσσερις μονάδες της Αττικής.

Ήδη, την περασμένη Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου υπεβλήθησαν οι δεσμευτικές προσφορές για τη μονάδα της Δυτικής Μακεδονίας, που είναι το πρώτο έργο το οποίο φθάνει στο τελικό στάδιο της διαδικασίας και για το οποίο έχει ήδη εγκριθεί χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το 2013 θα κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές για όλα τα έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων.
Αναλυτικά, οι εξελίξεις για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων έχουν ως εξής:
1. Δυτική Μακεδονία
Την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012 υπεβλήθησαν οι δεσμευτικές προσφορές για το έργο διαχείρισης απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας.
Οι τρείς υποψήφιοι που υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές (με χρονική σειρά υποβολής) είναι οι:
•ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
•Ένωση εταιριών ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΗΛΕΚΤΩΡ
•Ένωση εταιριών ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ – J&P ΑΒΑΞ – POLYECO
Μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει η αξιολόγηση των προσφορών και αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, το Φεβρουάριο θα αναδειχθεί ο προσωρινός ανάδοχος.
Πρόκειται για το πρώτο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων για το οποίο υποβάλλονται δεσμευτικές προσφορές. Σημειώνεται ότι την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012 εγκρίθηκε επί της αρχής από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η συμμετοχή της στη χρηματοδότηση του έργου. Έτσι, η μονάδα της Δυτικής Μακεδονίας είναι το πρώτο έργο μετά από αρκετά χρόνια που χρηματοδοτείται από την ΕΤΕπ με τη μέθοδο του project finance.
Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, για χρονικό διάστημα 27 ετών. Αναθέτουσα αρχή είναι η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ) ΑΕ.
2. Πελοπόννησος
Έχει ολοκληρωθεί ο ανταγωνιστικός διάλογος για το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου και προετοιμάζονται τα τελικά τεύχη ώστε να κληθούν οι υποψήφιοι να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές εντός του α’ τριμήνου 2013.
Την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012 υπεγράφη από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστή Χατζηδάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρο Καλαφάτη η εκχώρηση πόρων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, για τη συγχρηματοδότηση του έργου παράλληλα με ιδιωτικά κεφάλαια.
Δυτική Ελλάδα
3. Ηλεία. Μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας των προσφυγών που κατέθεσαν υποψήφιοι, ο διαγωνισμός συνεχίζεται. Στις αρχές Ιανουαρίου 2013 ξεκινά ο ανταγωνιστικός διάλογος με τη συμμετοχή των τεσσάρων προεπιλεγέντων υποψηφίων, ενώ αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών εντός του α’ εξαμήνου 2013.
4. Αιτωλοακαρνανία. Ο διαγωνισμός για τη διαχείριση απορριμμάτων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας συνεχίζεται επίσης μετά την απόρριψη από το ΣτΕ των προσφυγών υποψηφίων κατά της απόφασης προεπιλογής. Στις αρχές Ιανουαρίου 2013 αναμένεται να ξεκινήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος με τη συμμετοχή των τριών προεπιλεγέντων υποψηφίων, ενώ αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών εντός του α’ εξαμήνου 2013.
5. Αχαΐα. Εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων η έναρξη του διαγωνισμού για το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων Νομού Αχαΐας, η οποία αναμένεται στις αρχές Ιανουαρίου 2013.
6. Σέρρες. Την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012, το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές υποψηφίων κατά της απόφασης προεπιλογής. Στις αρχές Ιανουαρίου 2013 αναμένεται να ξεκινήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος με τη συμμετοχή των τεσσάρων προεπιλεγέντων υποψηφίων και η υποβολή δεσμευτικών προσφορών αναμένεται εντός του α’ εξαμήνου 2013.
Αττική
Ξεκίνησε η δημοπράτηση των τεσσάρων έργων διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής με ΣΔΙΤ, με στόχο να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές εντός του 2013. Οι προθεσμίες υποβολής φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι:
7. Για το έργο υλοποίησης της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Βορειοανατολικής Αττικής: 22 Ιανουαρίου 2013
8. Για το έργο υλοποίησης της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Νοτιοανατολικής Αττικής: 24 Ιανουαρίου 2013
9. Για το έργο υλοποίησης της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (Άνω Λιόσια) 29 Ιανουαρίου 2013
10. Για το έργο υλοποίησης της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (Φυλή) 5 Φεβρουαρίου 2013
Οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων επιτρέπουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες που καλύπτουν τις απαιτήσεις των περιβαλλοντικών στόχων, της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας. Η ανοιχτή τεχνολογία ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των διαγωνιζομένων και την επιλογή της βέλτιστης λύσης. Βασικό κριτήριο επιλογής του αναδόχου σε όλους τους διαγωνισμούς είναι το χαμηλότερο τέλος χρήσης που θα καταβάλουν οι πολίτες, παράλληλα με την επίτευξη όλων των περιβαλλοντικών στόχων.
Τα έργα θα κατασκευαστούν με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή και του Ταμείου JESSICA.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου