.

Αυξημένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων σε περιοχές που γειτνιάζουν με ορυχεία της ΔΕΗ

Στη μη διαβροχή, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, στα ορυχεία από τα οποία γίνεται η εξόρυξη του λιγνίτη αλλά και στις καιρικές συνθήκες (άπνοια και ξηρασία) αποδίδεται η σημερινή αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων και της συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων σε περιοχές που γειτνιάζουν με τα ορυχεία της ΔΕΗ, στην Ποντοκώμη, τη Μαυροπηγή και την Ακρινή της Κοζάνης. 

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ατμοσφαιρικής ποιότητας του Κέντρου Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλη Ευαγγελόπουλο, για το περιστατικό ειδοποιήθηκε η Περιφέρεια, ενώ ο περιφερειάρχης επικοινώνησε με την διεύθυνση των ορυχείων προκειμένου να ληφθούν μέτρα είτε για τη διαβροχή είτε για τη μείωση της δραστηριότητας της επιχείρησης στην περιοχή. Στο μεταξύ, όπως γνωστοποίησε ο κ. Ευαγγελόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, στους σκοπούς του Κέντρου Περιβάλλοντος περιλαμβάνεται η εγκατάσταση σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στους άλλους δύο νομούς της Περιφέρειας, εκείνους των Γρεβενών και της Καστοριάς. 
Ειδικά για τις περιπτώσεις αυτές όπου δεν πραγματοποιείται εξορυκτική δραστηριότητα, οι υπεύθυνοι του κέντρου ενδιαφέρονται για τη μέτρηση των ρύπων κατά τη χειμερινή περίοδο, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες παρατηρήσεις, τα ποσοστά τους έχουν αυξηθεί λόγω εκπομπών από τα τζάκια και τις σόμπες.

Πηγη: energia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου