.

Η… τρόικα θα αποφασίσει για τις αυξήσεις στο ρεύμα – Σήμερα η εισήγηση της ΡΑΕ

«Κούρεμα» ύψους 200 εκατ. ευρώ στα έσοδα της ΔΕΗ από τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις για το 2013 επέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής περιορίζοντας αντίστοιχα τις προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Ειδικότερα, η πρόταση της ΡΑΕ για τα τιμολόγια της ΔΕΗ που υπεβλήθη στο ΥΠΕΚΑ στα τέλη Δεκεμβρίου, προέβλεπε ως εύλογα έσοδα της ΔΕΗ από τις ανταγωνιστικές δραστηριότητες παραγωγής και προμήθειας ρεύματος ποσό 4,268 δισ. ευρώ, από τα οποία 3,09 δισ. ευρώ προέρχονται από τους καταναλωτές που συνδέονται στο δίκτυο χαμηλής τάσης, δηλαδή νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.
Το ΥΠΕΚΑ προχώρησε σε περικοπή των εσόδων από τη χαμηλή τάση κατά 200 εκατ. ευρώ, περιόρισε δηλαδή αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου τα έσοδα για την εφετινή χρονιά στα 2,89 δισ. ευρώ, επικαλούμενο τη δυνατότητα περαιτέρω μείωσης του κόστους λειτουργίας της ΔΕΗ αλλά και την ανάγκη προστασίας των καταναλωτών.
Το στοιχείο αυτό, εάν επαληθευτεί, σημαίνει ότι οι τελικές αυξήσεις του ρεύματος που θα επιβάλλει το ΥΠΕΚΑ θα είναι μικρότερες από εκείνες που προέκυπταν με βάση την αρχική γνωμοδότηση της ΡΑΕ.  Πρακτικά, δεν αποκλείεται το σύνολο της επιβάρυνσης για το 2013 να κινηθεί, μεσοσταθμικά, ακόμα και σε μονοψήφιο ποσοστό.
Νωρίτερα το energypress έγραφε:
Επί των συγκεκριμένων τιμολογίων, πλέον, τα οποία απέστειλε η ΔΕΗ, καλείται να γνωμοδοτήσει σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ώστε, λαμβάνοντας υπόψη την γνωμοδότηση, να αποφασίσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Παπαγεωργίου.
Η ΔΕΗ, όπως είναι φυσικό, στα τιμολόγια που απέστειλε χθες στη ΡΑΕ, έχει προσαρμοστεί στα όσα έχει εισηγηθεί κατά την πρώτη της γνωμοδότηση η Ρυθμιστική Αρχή. Δηλαδή έχει διαμορφώσει τιμολόγια που «δίνουν» για το 2013 μέγιστο έσοδο 4,2 δισ. ευρώ (στην αρχή ζητούσε 4,8 δις. ευρώ) και έσοδο παραγωγής 88,91 ευρώ/ MWh (έναντι 100,73 ευρώ/ MWh που ζητούσε αρχικά).
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του energypress, τα τιμολόγια που έχει διαμορφώσει η ΔΕΗ οδηγούν σε τελική επιβάρυνση του λογαριασμού ρεύματος (λαμβάνοντας υπόψη και τη μείωση που έχει αποφασίσει η ΡΑΕ για τα τέλη δικτύων) μεσοσταθμικά περί το 16,5% για το σύνολο του 2013. Δηλαδή στο τέλος του 2013, με βάση τους τιμοκαταλόγους που έχει στείλει η ΔΕΗ, τα τελικά τιμολόγια ρεύματος θα είναι υψηλότερα κατά 16,5%. Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσει κανείς και την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που θα αποφασίσει η ΡΑΕ.
Οι δόσεις μειώνουν το ποσοστό αύξησης
Αλλά ας αφήσουμε προς το παρόν έξω το ΕΤΜΕΑΡ. Η ΡΑΕ καλείται σήμερα να γνωμοδοτήσει επί της πρότασης της ΔΕΗ. Στο βαθμό που τα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν προσαρμοστεί στη δική της εισήγηση, αναμένεται να τα εγκρίνει. Θα εισηγηθεί όμως και πάλι το «σπάσιμο» των αυξήσεων σε τρείς δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου και καταλήγοντας στην 1η Ιουλίου. Και μόνον αυτή η «λεπτομέρεια», ρίχνει το επίπεδο των συνολικών αυξήσεων για το 2013 περίπου στο 13%. Επειδή δηλαδή δεν θα εφαρμοστεί ολόκληρη η αύξηση από την αρχή του χρόνου (θα εφαρμοστεί για λιγότερους από τους 12 μήνες του χρόνου) η μεσοσταθμική αύξηση για το σύνολο του 2013 που θα «δούν» στον τελικό λογαριασμό τους οι καταναλωτές δεν θα είναι 16,5%, αλλά περίπου 13%.
Δεν αφήνει η τρόικα
Αυτή είναι η βάση επί της οποίας καλείται να αποφασίσει ο κ. Παπαγεωργίου και η κυβέρνηση. Πρόθεση του ΥΠΕΚΑ είναι να μειώσει ακόμα περισσότερο αυτό το μεσοσταθμικό 13% τελικής επιβάρυνσης του λογαριασμού. Ο σκοπός μάλιστα είναι η τελική επιβάρυνση να ανέλθει σε μονοψήφιο νούμερο. Δεν είναι καθόλου βέβαιο όμως ότι θα το «περάσει» από την τρόικα. Υπενθυμίζεται ότι το να γίνουν όλα τα τιμολόγια της ΔΕΗ κοστοβαρή αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, αλλά και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Είναι ένα από τα θέματα που θα αξιολογήσουν οι ελεγκτές της τρόικας κατά την επόμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα. Συνεπώς τα περιθώρια για την κυβέρνηση να αποστεί από τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ είναι πολύ μικρά και αναμένεται, βεβαίως, να τα αξιοποιήσει. Θα δούμε στην αρχή της επόμενης εβδομάδας μέχρι που φτάνουν.
Η πρώτη δόση
Έχει βεβαίως τη δυνατότητα ο κ. Παπαγεωργίου να «παίξει» με τις τρείς δόσεις των αυξήσεων. Εάν επιλέξει «εμπροσθοβαρή» τακτική, η πρώτη δόση θα είναι μεγαλύτερη και οι επόμενες μικρότερες. Εάν επιλέξει να κάνει τώρα συντηρητική πολιτική, η πρώτη δόση θα είναι μικρότερη, οπότε υποχρεωτικά τα βάρη θα είναι μεγαλύτερα στη συνέχεια.
Το τελικό αποτέλεσμα για τον καταναλωτή θα έχει πολύ μικρές διαφορές.
Σύμφωνα πάντως με ορισμένες εκτιμήσεις, η πρώτη δόση των αυξήσεων που θα επιβληθεί από 1ης Ιανουαρίου, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε πραγματική μεσοσταθμική αύξηση το λογαριασμό του ρεύματος ακόμα και 7 – 8%. Σε αυτήν θα πρέπει να προστεθεί και η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ.
Είναι γνωστό βεβαίως ότι η μεσοσταθμική αύξηση είναι μια «στατιστική κατασκευή». Στην πραγματικότητα θα υπάρξουν κατηγορίες καταναλωτών (όπως οι έχοντες μικρές καταναλώσεις) οι οποίες θα επιβαρυνθούν με κατά πολύ υψηλότερο ποσοστό, και άλλες που θα επιβαρυνθούν πολύ λιγότερο από το μέσο όρο.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος, ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη διεύρυνση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, έτσι ώστε να «χωράει» περισσότερους δικαιούχους και να αμβλύνει έτσι για κάποιες κατηγορίες καταναλωτών την επίπτωση από τις αυξήσεις στο ρεύμα.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου