.

Πώς αλλάζει ο παγκόσμιος ενεργειακός χάρτης

Μερικές από τις τεκτονικές αλλαγές που θα φέρει στον πλανήτη ο 21ος αιώνας έχουν αρχίσει ήδη να διαφαίνονται. Και σε αυτές  περιλαμβάνεται ένας νέος ενεργειακός χάρτης. Στην περίπτωση αυτή, ο άξονας δεν μετατοπίζεται προς τις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας ή της Λατινικής Αμερικής. Αντίθετα, η ισορροπία δυνάμεων αλλάζει υπέρ των ΗΠΑ που βλέπουν στην ενεργειακή υπεροχή μια καλή ευκαιρία να διατηρήσουν το στάτους της υπερδύναμης απέναντι στην κινεζική επέλαση. Το κλειδί αυτής της ανατροπής βρίσκεται στην εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου.
Πρόκειται για μια μέθοδο εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων που βδελύσσονται οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Είναι, όμως, και ένα πανίσχυρο όπλο που κάνει τον Μπαράκ Ομπάμα να θάβει τις οικολογικές ευαισθησίες του και να βάζει στο ράφι τις διακηρύξεις περί πράσινης ανάπτυξης. Μάρτυρας οι αριθμοί: το 2012 η παραγωγή του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ σημείωσε θεαματική αύξηση της τάξης του 14%, ενώ το 2013 αναμένεται να προστεθούν άλλα 700.000 βαρέλια στην ημερήσια παραγωγή για να φτάσει σε έναν μέσο όρο της τάξης των 7,1 εκατ. βαρελιών. Αν προσθέσει κανείς όλους τους τύπους των ορυκτών καυσίμων, οι ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει ήδη σε παραγωγή τη Σαουδική Αραβία. Και έως το 2017, προβλέπουν σε έκθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι ΗΠΑ θα έχουν γίνει η πρώτη παραγωγός αργού πετρελαίου στον κόσμο. Κάτι που σημαίνει ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία οι ΗΠΑ δεν θα εισάγουν ούτε μία σταγόνα πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή.
Οπως μπορεί να υποθέσει κανείς, η εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου δεν θα έχει τεράστιες επιπτώσεις μόνο στην αγορά του μαύρου χρυσού αλλά και στη γεωπολιτική. Δεν είναι μόνο ότι οι ανεξάρτητες ενεργειακά ΗΠΑ θα γίνουν εξαγωγική δύναμη πρώτου μεγέθους. Ο αμερικανός Πρόεδρος ήταν απολύτως σαφής σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στo «Time» με αφορμή την ανακήρυξή του από το περιοδικό σε πρόσωπο της χρονιάς. «Πιστεύω ότι η εξέλιξη αυτή μας παρέχει περισσότερη ελευθερία κινήσεων για να μιλήσουμε για τη Μέση Ανατολή που θέλουμε να δούμε και για τον κόσμο που θέλουμε να δούμε», είχε δηλώσει. Ο παγκόσμιος ενεργειακός χάρτης του 21ου αιώνα θα είναι μια εμπλουτισμένη έκδοση του παλαιότερου. Μια θέση θα βρει η Βραζιλία. Ο λατινοαμερικανός γίγαντας αναμένεται να αρχίσει την υποθαλάσσια εξόρυξη πετρελαίου εντός του έτους. Με τα υποθαλάσσια κοιτάσματα στον Καναδά, στη Δυτική Αφρική, στον Κόλπο του Μεξικού, στην Αυστραλία και στη Μαλαισία, το μερίδιο της offshore παραγωγής αναμένεται να αυξηθεί στο 16% της συνολικής παραγωγής, από 10% που είναι σήμερα. Και η Ευρώπη; Σύμφωνα με τους ειδικούς, το υπέδαφός της είναι πλούσιο σε σχιστολιθικό αέριο με το Ελντοράντο να τοποθετείται κάπου στην Πολωνία. Εάν ξεπεράσει τις ενστάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων και κάμψει τους ενδοιασμούς των επιστημόνων, ένα από τα πολύ σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν άμεσα θα είναι η ενεργειακή της αποδέσμευση από τη Ρωσία. Και αυτή θα είναι μια άλλη Ευρώπη.

Πηγη: www.tanea.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου