.

Τέλος Ιανουαρίου το σχέδιο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ

Μέχρι το τέλος του μήνα πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, να ανακοινωθεί το σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ. Ήδη έχει παρέλθει, από το τέλος του 2012, η προθεσμία που έχει τεθεί από το μνημόνιο για την οριστικοποίηση του σχεδίου, το οποίο πρέπει να έχει υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2013.

Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, σε αντίθεση με εκείνη της ΔΕΠΑ, φαίνεται ότι «συγκινεί» τις ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες, οι οποίες δηλώνουν ατύπως το ενδιαφέρον τους. Άλλωστε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αποτελεί το βασικό κυβερνητικό εργαλείο για την προσέλκυση επενδυτών στη χώρα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο για την εκδήλωση του εκδοτικού ομίλου «Die Welt», ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους επιχειρηματίες τους οποίους συνάντησε να «αγοράσουν Ελλάδα» και η ανταπόκριση που βρήκε συνδέεται προνομιακά με το χώρο της ενέργειας. Το «χαρτί» της ΔΕΗ, δε, σε αυτόν τον τομέα, θεωρείται το ισχυρό.
Ποιο θα είναι όμως το μοντέλο που θα ακολουθηθεί για την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης; Το σενάριο της δημιουργίας μίας ή δύο «μικρών ΔΕΗ» δηλαδή θυγατρικών στις οποίες θα περάσουν μονάδες της επιχείρησης αντιπροσωπευτικές του μίγματος καυσίμων που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ (λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές και ίσως φυσικού αερίου)  και οι οποίες θυγατρικές θα βγούν προς πώληση, είναι πρώτο «πάνω στο τραπέζι».
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παίζει το σενάριο του στρατηγικού επενδυτή. Όμως για να υπάρξει συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή θα πρέπει πρώτα να έχει καθοριστεί το σχέδιο για το ποια τμήματα της ΔΕΗ θα ιδιωτικοποιηθούν και σε πιο χρονικό πλαίσιο. Ο επενδυτής, λοιπόν, θα μπεί έχοντας γνώση του ποια θα είναι η ΔΕΗ της επόμενης μέρας.
Τη λύση του στρατηγικού επενδυτή, την προωθεί με επιμονή το ΤΑΙΠΕΔ. Η διοίκηση του Ταμείου θέλει να έχει σύντομα αποτελέσματα, και θεωρεί ότι αυτή είναι η ασφαλέστερη λύση. Άλλωστε το ΤΑΙΠΕΔ δεν ασχολείται με την ανάγκη πρόσβασης ιδιωτών στα λιγνιτικά αποθέματα, παράμετρο όμως που είναι υποχρεωμένη να λάβει υπόψη η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Έτσι προχωρούν οι διεργασίες για τη διαμόρφωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ και πώλησης μονάδων της.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι για την αγορά πακέτου μετοχών της ΔΕΗ μαζί με το management (στρατηγικός επενδυτής) δεν μπορεί να υπολογίζει κανείς στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σήμερα στην ηλεκτροπαραγωγή, καθώς τίθεται και θέμα κανόνων ανταγωνισμού. Αντίθετα, οι όμιλοι αυτοί (Μυτιληναίος σε συνεργασία με Βαρδινογιάννη, Elpedison και TEΡNA) θεωρούνται ως πιθανοί διεκδικητές των «μικρών ΔΕΗ» καθώς έτσι θα βελτιώσουν το ενεργειακό τους μίγμα, θα ενισχύσουν τη θέση τους και συνεπώς θα μπορούν με αξιώσεις να διεκδικήσουν ικανό μερίδιο της λιανικής αγοράς ρεύματος.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου