.

Σχέδιο με μικρή και μεγάλη ΔΕΗ για να μπουν οι ιδιώτες

Δημιουργία μιας «μικρής ΔΕΗ», στην οποία θα περάσει το 20%-30% των ορυχείων, των μονάδων και των υπηρεσιών της σημερινής επιχείρησης, μαζί φυσικά με τμήμα του προσωπικού των 19.000 εργαζομένων, προκειμένου εν συνεχεία να πωληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση για την αποκρατικοποίηση της Επιχείρησης.
Σε δεύτερη φάση, και αφού ο αγοραστής της «μικρής ΔΕΗ» έχοντας στα χέρια του το ίδιο φθηνό μείγμα καυσίμων θα μπορεί να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τη δημόσια Επιχείρηση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για το υπόλοιπο της ΔΕΗ. Ούτως ή άλλως, προηγείται στις μνημονιακές υποχρεώσεις η πρόσβαση ιδιωτών στα λιγνιτικά αποθέματα.
Σύμφωνα με κύκλους του εποπτεύοντος υπουργείου ΠΕΚΑ και με τραπεζικές πηγές, στη φάση Νο 2 εξετάζεται η πώληση σε στρατηγικό επενδυτή πακέτου 17% των μετοχών της ΔΕΗ μαζί με το μάνατζμεντ. Σε αυτή την περίπτωση το Δημόσιο θα μειώσει το ποσοστό του από το 51% που κατέχει σήμερα στο 34% διατηρώντας την καταστατική μειοψηφία, ώστε να μπορεί να έχει λόγο σε κρίσιμες αποφάσεις.
Πρόκειται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, για το επικρατέστερο σενάριο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ που εξετάζει το ΥΠΕΚΑ μαζί με την HSBC (ο σύμβουλος της κυβέρνησης στη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση). Εως το τέλος Ιανουαρίου το τελικό μοντέλο πρόκειται να έχει οριστικοποιηθεί και ανακοινωθεί στην τρόικα, καθώς έχει ήδη παρέλθει η προθεσμία του Δεκεμβρίου του 2012 που είχε τεθεί από το Μνημόνιο για την ολοκλήρωση του σχεδίου.
Η πρώτη φάση, αυτή της πώλησης μιας μικρής ΔΕΗ, αντιγράφει πλήρως το ιταλικό μοντέλο αποκρατικοποίησης της ENEL το 2000. Μιλάει για τη δημιουργία σε «μικρογραφία» μιας πλήρως καθετοποιημένης εταιρείας, κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση της σημερινής. Το μείγμα των μονάδων και των περιουσιακών στοιχείων που θα συμπεριλάβει η «μικρή ΔΕΗ» θα κρίνει ασφαλώς και το ύψος του τιμήματος. Εκτιμάται ότι τα έσοδα για το Δημόσιο από μια τέτοια πώληση θα μπορούσαν να φθάσουν και στο 1 δισ. ευρώ.
Το εγχείρημα πάντως έχει αρκετές δυσκολίες, όπως παραδέχονται κύκλοι του ΥΠΕΚΑ. Το πρώτο θέμα είναι ότι για να μεταφερθούν όλα αυτά τα πάγια σε μια νέα θυγατρική πρέπει πρώτα να γίνει νομικός διαχωρισμός και να επιλυθεί το θέμα της περιουσίας του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων που είναι ενσωματωμένο στα πάγια της ΔΕΗ. Ούτως ή άλλως, τον διαχωρισμό αυτόν θα τον επιβάλει στην κυβέρνηση και η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Το δεύτερο ζήτημα είναι το εργασιακό καθεστώς όσον αφορά το προσωπικό της ΔΕΗ το οποίο θα μεταφερθεί στη νέα εταιρεία. Το τρίτο και ίσως μεγαλύτερο απ' όλα αγκάθι είναι οι αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ.
Χαρακτηριστικό των δυσκολιών που υπάρχουν σε παρόμοια εγχειρήματα είναι ότι από τότε που η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να απελευθερώσει την αγορά ηλεκτρισμού, δημιουργώντας και εν συνεχεία πουλώντας σε ιδιώτες δύο «μικρές ENEL» (η αντίστοιχη ιταλική ΔΕΗ), ώσπου να ολοκληρωθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί πέρασαν συνολικά δυόμισι χρόνια.
Πάντως, οι πληροφορίες λένε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο για την εκδήλωση του εκδοτικού ομίλου «Die Welt», όταν ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε επενδύσεις στην Ελλάδα, υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον για τον τομέα της ενέργειας και για τη ΔΕΗ.
Κρούσεις εξάλλου στο ΥΠΕΚΑ για τη ΔΕΗ έχουν κατά καιρούς γίνει από ευρωπαϊκούς ομίλους.

Πηγη: Τα Νεα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου