.

Ραχήλ Μακρή: Ερώτηση για απλήρωτους εργαζομένους στο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας

1

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΜΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ – ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ

«Απαράδεκτη στάση από πλευράς ΔΕΗ και ΥΠΕΚΑ – Ο εργολάβος πρέπει να κηρυχθεί έκπτωτος άμεσα»

  Επίκαιρη ερώτηση για το θέμα των απλήρωτων εργαζομένων επί μήνες στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας  κατέθεσε η Βουλευτής Ν. Κοζάνης, Ραχήλ Μακρή. Εδώ και αρκετούς μήνες υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τον συγκεκριμένο εργολάβο. Τον περασμένο Αύγουστο είχε κατατεθεί σχετική ερώτηση για το θέμα με τον αρμόδιο Υπουργό να μη δίνει στοιχεία λόγω «προστασίας προσωπικών δεδομένων» και να μην επεμβαίνει στο ζήτημα που ήταν πλέον εν γνώσει του. Το θέμα της μη απόδοσης των στοιχείων πληρωμών λόγω απορρήτων στοιχείων είναι εντελώς απαράδεκτό και ύποπτο από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ ο εργολάβος θα έπρεπε ήδη από καιρό να κηρυχθεί έκπτωτος και να του επιβληθεί άμεσα η καταβολή των χρημάτων. Το αντίθετο το αρμόδιο Υπουργείο και η διοίκηση της ΔΕΗ «προστατεύουν» εντέχνως τον εργολάβο, χωρίς να λαμβάνουν άμεσα μέτρα. Απεναντίας παρατηρούνται φαινόμενα αδιαλλαξίας και αλαζονείας από την πλευρά του, δημιουργώντας την αίσθηση πολιτικής κάλυψης του.

Οι  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ στηρίζουμε απολύτως τον αγώνα των εργαζομένων και θα προβούμε σε κάθε δυνατή ενέργεια για την αποπληρωμή τους. 




ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ τον  κ. Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
ΘΕΜΑ: «Απλήρωτοι Εργαζόμενοι στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας επί πολλούς μήνες»
Με αφορμή νέες καταγγελίες εκ μέρους των εργαζομένων σε εργολάβούς του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας επανέρχομαι στο φλέγον ζήτημα, το οποίο είχα θέσει με την με Α.Π. 824/47/20.8.2012 Ερώτηση - Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων.  Τότε το Υπουργείο είχε απαντήσει κοινοποιώντας το υπ. Αρίθμ. 2968/4-9-2012 έγγραφο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η. Α.Ε.) το οποίο  ουσιαστικά ανέλυε τον νόμο, που όπως φαίνεται με βάση τις καταγγελίες συνεχίζει να καταστρατηγείται.  Στο ουσιαστικό κομμάτι, δηλαδή στη κατάθεση όλων των σχετικών εγγράφων που αποδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν πληρωθεί, μου απαντήθηκε πως δεν είναι δυνατό να αποσταλούν λόγω των «προσωπικών δεδομένων» που περιλαμβάνονται σε αυτά.
Η παραπάνω αιτιολόγηση δεν ευσταθή, καθώς στο άρθρο 133 του Κανονισμού της Βουλής αναφέρεται πως «Ο Υπουργός υποχρεούται να μην καταθέσει έγγραφα που αφορούν Διπλωματικό ή Στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του κράτους μυστικό». Εκτός και αν η μη πληρωμή εργαζομένων αποτελεί κρατικό μυστικό στο βωμό της προφύλαξη κάποιων εργολάβων τους οποίους η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η. Α.Ε.) συνεπικουρουμένη και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θέλουν να υπηρετούν. Η απάντηση δεν ανταποκρίνεται στην Κοινοβουλευτική πρακτική και επανέρχομαι με επίκαιρη ερώτηση καλώντας τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει επί της ουσίας ξεκαθαρίζοντας την κατάσταση, ενώ ζητείται ταυτόχρονα η προσκόμιση όλων των εγγραφών που κακώς δεν μου κατατέθηκαν με πρόσχημα τα «προσωπικά δεδομένα».
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
  1. Είναι αληθές πως υπάρχουν ακόμα απλήρωτοι εργαζόμενοι στους εργολάβους των ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, και αν ναι πως συνεχίζει η Δ.Ε.Η. Α.Ε. να συνεργάζεται με τους συγκεκριμένους εργολάβους;
2.      Πως έχετε σκοπό να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που υπάρχει τόσο με τους απλήρωτους εργαζομένους όσο και με τους αδήλωτους υπαλλήλους που απασχολούν, πολλοί από τους εργολάβους;  
Αθήνα, 18/01/2011
Η ερωτώσα Βουλευτής,

Μακρή Ραχήλ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου