.

ΔΕΗ: «Τρέχει» να προλάβει τους διαγωνισμούς για τα φβ σε Μεγαλόπολη Κοζάνη

Πυρετώδεις προετοιμασίες γίνονται αυτό το διάστημα για τα δύο μεγάλα project της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, τα φωτοβολταϊκά της Κοζάνης (200MW) και της Μεγαλόπολης (50MW). Η εταιρεία φιλοδοξεί να έχει έτοιμους και στον αέρα τους διαγωνισμούς μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου τα έργα να μείνουν ζωντανά, δηλαδή να τρέξουν οι διαδικασίες με τέτοιους ρυθμούς ώστε να καταστεί εφικτή η διατήρηση των κλειδωμένων τιμών.

Έτσι στην περίπτωση της Μεγαλόπολης, «γενναιόδωρη» ταρίφα των 39,2 λεπτών ανά κιλοβατώρα που έχει κλειδώσει το συγκεκριμένο έργο, λήγει τον Οκτώβριο του 2013. Στον αντίποδα το ενταγμένο στις διαδικασίες fast track αλλά «κολλημένο» στην αδυναμία εξεύρεσης χρηματοδότη, έργο της Κοζάνης θα πρέπει να δώσει μάχη με το χρόνο για να διατηρήσει την ταρίφα των 295 ευρώ/ MWh που έχει κλειδώσει από πέρυσι το Φεβρουάριο. Για το μεν φωτοβολταϊκό της Κοζάνης, ο διαγωνισμός κηρύχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο άγονος καθώς δεν προσήλθε να καταθέσει δεσμευτική προσφορά ούτε μία εκ των 20 εταιρειών/ κοινοπραξιών που είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον. Στην Κοζάνη, απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η εξασφάλιση χρηματοδότηση.

Για το δε φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης η επίσημη αιτιολογία ήταν ότι δεν βρέθηκε χρηματοδότηση (ο διαγωνισμός ήταν παλιότερος και οι όροι του καταρτίστηκαν πριν την κρίση) ενώ και λόγω των καθυστερήσεων που προέκυψαν στην πορεία το προσφερόμενο τίμημα κατέστη μη συμφέρον.Το γεγονός πάντως ότι αυτή την περίοδο γίνονται προετοιμασίες και η ΔΕΗΑΝ εργάζεται στην κατεύθυνση να ανακοινωθούν οι νέοι όροι του διαγωνισμού, δείχνει ότι η εταιρεία καταβάλει την ύστατη προσπάθεια ώστε τα έργα να μην οδηγηθούν σε ακύρωση.

Βεβαίως υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που τελικά θα καθορίσουν και την έκβαση του εγχειρήματος. Θυμίζουμε ότι το ΔΣ της ΔΕΗ έχει δώσει το πράσινο φως στη θυγατρική να προχωρήσει στην προκήρυξη νέων διαγωνισμών, προσδοκώντας ότι αυτοί θα έχουν καλύτερη τύχη σε ένα περιβάλλον αγοράς με το περίφημο Grexit να μην θεωρείται ως η επικρατέστερη εξέλιξη αλλά και με τα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί ειδικά για τις ΑΠΕ να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ. Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένα τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα, οι διαγωνισμοί θα πρέπει να αναμένονται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Πηγή:www.energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου