.

Κομισιόν Προς Γερμανία: Το Παρακάνατε με τις ΑΠΕ!

Συνιστούν παράνομη ενίσχυση από την πλευρά του κράτους οι ταρίφες των ΑΠΕ; Ακούγεται παράλογο, αλλά ισχύει στην περίπτωση της Γερμανίας, όπως τονίζουν αξιωματούχοι των Βρυξελών.

Πρόκειται για μια παλιά υπόθεση, καθώς το 2000, όταν η Γερμανία εισήγαγε το σύστημα εγγυημένων τιμών, ο τότε Επίτροπος Ανταγωνισμού, Κάρελ βαν Μιρτ, είχε διαμαρτυρηθεί ότι συνιστούν κρατική ενίσχυση και ως εκ τούτου είναι αντίθετες προς την κοινοτική νομοθεσία. Εν συνεχεία, είχε ακολουθήσει παραπομπή του θέματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι οι ταρίφες για τις ΑΠΕ δεν συνιστούν παράνομη ενίσχυση και ως εκ τούτου θα έπρεπε να γίνουν δεκτές. Το επιχείρημα του Δικαστηρίου ήταν ότι οι ταρίφες δεν κάνουν διάκριση ανάμεσα στις εταιρείες της αγοράς, άρα είναι δίκαιες. Άλλωστε, δεν υπήρχαν βιώσιμοι εναλλακτικοί τρόποι στήριξης των ΑΠΕ και έτσι λοιπόν ξεκίνησε να ισχύει το γνωστό σύστημα επιδότησης με το οποίο είμαστε όλοι πλέον εξοικειωμένοι.
Σήμερα όμως, το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο με έναν απροσδόκητο τρόπο. Ο Επίτροπος Ενέργειας, Γκύντερ Έτινγκερ και ο Επίτροπος Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διερευνήσουν κατά πόσο οι γερμανικές ταρίφες οδηγούν σε πτώση των τιμών ηλεκτρισμού για τις γειτονικές χώρες, όπως η Ολλανδία και η Ελβετία.
Είναι γεγονός ότι η μαζική εγκατάσταση ΑΠΕ στη Γερμανία έχει προκαλέσει μείωση της μέσης τιμής του ηλεκτρισμού στη συγκεκριμένη αγορά. Επειδή όμως η Γερμανία είναι εκτενώς διασυνδεδεμένη με τα δίκτυα της Ολλανδίας, της Ελβετίας και άλλων χωρών, αυτό σημαίνει ότι πλέον είναι πιο οικονομικό για εκείνες να εισάγουν γερμανική ενέργεια παρά να παράγουν οι ίδιες. Κατ΄ επέκταση, οι τοπικές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού βλέπουν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται λόγω των εισαγωγών από τη Γερμανία, άρα εξαιτίας των γερμανικών επιδοτήσεων προς τις ΑΠΕ.
Κατά συνέπεια, η Κομισιόν έχει ένα δίκιο, αλλά αν δούμε το θέμα από μια ευρύτερη οπτική γωνία, δεν θα ‘πρεπε να χαίρεται η Ε.Ε. που πέφτουν οι τιμές του ηλεκτρισμού σε μια ολόκληρη περιοχή λόγω των επενδύσεων στις ΑΠΕ; Σε τελική ανάλυση, γνώμονας της πολιτικής πρέπει να είναι το συμφέρον των καταναλωτών πρωτίστως.
Ο Έτινγκερ πάντως κατηγόρησε τη Γερμανία ότι κινείται μονομερώς στις ΑΠΕ και δεν καταρτίζει την ενεργειακή της στρατηγική ώστε να είναι συμβατή με αυτή της Ε.Ε. Τάδε έφη Έτινγκερ, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε κυβερνήτης του γερμανικού κρατιδίου Μπάντεν-Βούρτεμπεργκ, παρεμποδίζοντας εντελώς τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ στην εν λόγω περιοχή.
Βλέπουμε λοιπόν ότι τα πράγματα είναι όντως αρκετά παράξενα και αντιφατικά στην Ευρώπη. Τουλάχιστον εμείς στην Ελλάδα έχουμε λύσει αυτά τα προβλήματα διακόπτοντας κάθε ανάπτυξη στις ΑΠΕ, οπότε δεν έχουμε να ανησυχούμε…

ΠΗΓΗ: ENERGIA.GR

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου