.

Έρχεται πενταετία άφθονου πετρελαίου

Χαράς ευαγγέλια για τους καταναλωτές αλλά και δυσμενής συγκυρία για τους επενδυτές προοιωνίζεται η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αρχής Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ εκτιμά ότι ξεκινάει μια πενταετία αυξημένης παραγωγής πετρελαίου, μείωσης της ζήτησης και σημαντικής διολίσθησης της τιμής.

Τα μηνύματα προϋπήρχαν ήδη από τα μέσα της χρονιάς, αλλά η τελευταία έκθεση του χρόνου επιβεβαίωσε αυτό που η πλειοψηφία των αναλυτών προέβλεπε: τα αποθέματα βενζίνης – ειδικά στις ΗΠΑ – έχουν αυξηθεί δραστικά, κυρίως στο τελευταίο δίμηνο του έτους, κάτι που σημαίνει ότι έχει περιοριστεί και η χρήση πετρελαίου. Άλλωστε και τα πετρελαϊκά αποθέματα στις ΗΠΑ βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα – πάνω από τα 370 εκατομμύρια βαρέλια. Πρόκειται για δεδομένα, τα οποία συντείνουν σε μια σειρά από ενδείξεις βάσει των οποίων η εποχή του ακριβού πετρελαίου έχει φτάσει στο τέλος της, τουλάχιστον για ένα μακρύ διάστημα, το οποίο ορίζεται στα πέντε επόμενα έτη.
Δεν είναι τυχαίο ότι και οι επενδυτικοί οίκοι έχουν συλλήβδην αποφασίσει να περικόψουν τις τιμές-στόχους τους για το «μαύρο χρυσό» καθώς και την έκθεσή τους σε αυτών, καθώς θεωρούν ότι μπαίνει σε μια βαθιά αγορά αρκούδων (έστω κι αν η αγορά πετρελαίου ενδείκνυται για «παιχνίδια» στις αγορές παραγώγων).
Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Η αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων έχει λάβει χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία καταγράφηκαν εξαιρετικά περιορισμένες εισαγωγές πετρελαίου, κάτι που σημαίνει ότι η εγχώρια παραγωγή βρίσκεται σε ένα από τα καλύτερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται απίθανο οι αμερικανοί να συνεχίσουν να «στοκάρουν» σε αποθέματα, κάτι που σημαίνει ότι η παραγωγή θα εξυπηρετεί την εγχώρια ζήτηση, άρα θα αποφορτίζει τη διεθνή ζήτηση πετρελαίου.
Επίσης χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι παρά τις καλύτερες επιδόσεις ορισμένων οικονομιών, η κατανάλωση πετρελαίου έχει μειωθεί. Αυτό συνεπάγεται ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν ορισμένες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας (για παράδειγμα τα πράσινα αυτοκίνητα που καταναλώνουν λιγότερο κοκ), με τη σχετική τάση να αναμένεται να συνεχιστεί.
Καταλυτικό ρόλο στη μείωση της πετρελαϊκής τιμής αναμένεται να παίξει και το Ιράκ, με την εκεί παραγωγική ικανότητα να έχει φτάσει σχεδόν στο ζενίθ, καθώς η χώρα χρειάζεται τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου για την ανοικοδόμησή της.
Καταλυτικό ρόλο στη διακύμανση της πετρελαϊκής τιμής παίζει και η Κίνα, ως ο νούμερο ένα εισαγωγέας «μαύρου χρυσού» παγκοσμίως. Φαίνεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ασιατικής χώρας για την ερχόμενη διετία θα περιοριστεί λίγο πάνω από το 7%, ποσοστό που θεωρείται ικανοποιητικό, αλλά σίγουρα σημαντικά λιγότερο από το 9,5% των περασμένων ετών. Αυτή η ήπια υποχώρηση της ανάπτυξης αναμένεται να χαλαρώσει επίσης και τη ζήτηση στην αγορά πετρελαίου. Με αυτά τα δεδομένα, είναι εξαιρετικά πιθανό προς το τέλος του 2013 – κι αν δεν υπάρχουν αστάθμητοι γεωπολιτικοί ή οικονομικοί παράγοντες – να δούμε διολίσθηση της τιμής του πετρελαίου και ως τα 80 δολάρια ανά βαρέλι και καθιέρωσή της σε αυτά τα επίπεδα επί μακρόν.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου