.

Νέα δεδομένα στις αρτιότητες των οικοπέδων με απόφαση του Αρείου Πάγου

O Άρειος Πάγος ανατρέπει την απόφαση, που έλαβε πριν ενάμιση χρόνο η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), η οποία προέβλεπε ότι συνεχόμενα οικόπεδα σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές θα έπρεπε πλέον να αντιμετωπίζονται όχι ως αυτοτελή, αλλά ως ένα ενιαίο ακίνητο.
Με τη νέα απόφαση που έλαβε ο Άρειος Πάγος επανέρχεται το καθεστώς που ίσχυσε επί 40ετία έως την έκδοση της απόφασης του ΝΣΚ, η οποία τώρα ανατρέπεται.
Δηλαδή τα συνεχόμενα οικόπεδα μπορούν πλέον να πωλούνται ή να κτίζονται ξεχωριστά το καθένα. Ύστερα από σχετικό αίτημα διαφόρων συμβολαιογραφικών συλλόγων, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έκρινε ότι πρέπει να ανατραπεί και να μην εφαρμοστεί η απόφαση του ΝΣΚ, γιατί έτσι θίγονται σοβαρά κεκτημένα περιουσιακά και ιδιοκτησιακά δικαιώματα που προστατεύονται από το Σύνταγμα. 
Στις αντιδράσεις που προκάλεσε η «αλλαγή γραμμής» του ΝΣΚ μετά 40 χρόνια και έξι αιτήματα προς τον Άρειο Πάγο, υπογραμμιζόταν ότι γίνεται δυσμενέστερη η θέση χιλιάδων ιδιοκτητών και συνεπώς και τα έσοδα του Δημοσίου, προκαλούνται ακυρότητες συμβολαίου λόγω απαγορευμένης κατάτμησης, χάνονται κεκτημένα δικαιώματα πωλητών χωρίς να ευθύνονται σε τίποτα. Παράλληλα τονιζόταν ότι η επιβολή του νέου καθεστώτος, θα οδηγήσει σε νομικές τεχνικές για καταστρατήγηση της αναγκαστικής συνένωσης οικοπέδων, μέσα από εικονικές δικαιοπραξίες (π.χ. με τη δημιουργία ανάμεσα σε δύο οικόπεδα μίας εικονικής τρίτης ιδιοκτησίας), με την εμφάνιση ως αγοραστή και άλλου προσώπου με απειροελάχιστο ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.λπ. 

Πηγη: ΤΕΕ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου