.

Στον «πάγο» επενδύσεις 500 εκατ. στην αιολική ενέργεια

Στην άμεση ενεργοποίηση ελληνικών και διεθνών επενδύσεων αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ στη χώρα μας, σε ώριμα έργα αιολικής ενέργειας, θα οδηγούσε σύμφωνα με την Eλληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) η άρση μιας σειράς στρεβλώσεων στη νομοθεσία.
Την ίδια στιγμή που σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυξάνονται οι επενδύσεις σε αιολική ενέργεια, το 2012 καταγράφηκε για την Ελλάδα, υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης αν κι έγιναν τελικά επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτη Παπασταματίου η αιολική ενέργεια μπορεί να εκτοξευτεί τα επόμενα δυο χρόνια και να αποτελέσει «ατμομηχανή» για την ανάπτυξη προσελκύοντας επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Σταθερότητα << Προϋπόθεση για αυτό πρέπει να είναι η σταθερότητα του επενδυτικού πλαισίου, όπως αναφέρει στην «Η» ο κ. Παπασταματίου. Η αγορά της αιολικής ενέργειας βρίσκεται σε μια κατάσταση διαρκών θεσμικών αλλαγών που σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, μπλοκάρουν την ομαλή εξέλιξη της και φοβίζουν τους υποψήφιους επενδυτές.
Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η οποία για την αιολική ενέργεια συγκεκριμένα φτάνει στο 10% καθώς και η υποχρέωση για κατάθεση εγγυητικής επιστολής για τους αναδόχους επενδυτές. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι με το νέο πλαίσιο μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, συνυπολογίζοντας και τους φόρους, αυξάνεται κατά 23% το επενδυτικό κόστος για κάθε υλοποιημένο αιολικό μεγαβάτ.
Η επιβολή της έκτακτης εισφοράς καθώς και η θέσπιση τέλους διακράτησης για τις άδειες που δεν υλοποιούνται οδήγησαν σε επιστροφή αδειών παραγωγής για αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 260 MW (μεγαβάτ), μέχρι στιγμής, από πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας στον τομέα των ΑΠΕ. Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια μπορούν να αναπτυχθούν επενδύσεις πάνω από 6 δισ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με έμφαση στην αιολική.
Απασχόληση
Για το λόγο αυτό ζητά, πέραν της απόσυρσης της απόφασης για την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε ΑΠΕ, την ανάπτυξη πολιτικών διευκόλυνσης των χρηματοδοτήσεων και να επιλυθούν θέματα αδειοδοτήσεων και χρήσεων γης με πλήρη αρμοδιότητα της υπηρεσίας ΑΠΕ του υπουργείου Περιβάλλοντος για ενιαία εφαρμογή και ερμηνεία όλων των επιμέρους νομοθεσιών και διαδικασιών. Ζητά ακόμη να εφαρμοστούν με διαφάνεια και ισοτιμία οι αρχές και οι κανόνες για την πρόσβαση στο δίκτυο που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και να προωθηθούν κατά προτεραιότητα συγκεκριμένα σημαντικά έργα δικτύων, καθώς και να αλλάξει ριζικά ο τρόπος σχεδιασμού και ανάπτυξης των υποδομών και του συμβατικού συστήματος ηλεκτροπαραγωγής ώστε να υποστηριχθεί η μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ, να τεθούν σε εφαρμογή εκτενή και μόνιμα προγράμματα ενημέρωσης για τους πολίτες, την αυτοδιοίκηση, τα στελέχη των δημοσίων υπηρεσιών και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για την απόδοση του 1% του τζίρου των αιολικών πάρκων στους οικιακούς καταναλωτές.
Κρίσιμο ζήτημα

  • Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η οποία για την αιολική ενέργεια φτάνει στο 10%.
  • Η επιβολή της έκτακτης εισφοράς καθώς και η θέσπιση τέλους διακράτησης για τις άδειες που δεν υλοποιούνται, οδήγησαν σε επιστροφή αδειών παραγωγής για αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 260 MW (μεγαβάτ), μέχρι στιγμής, από πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου