.

Πιό κοντά τα νέα μέτρα για τις ταρίφες των φωτοβολταϊκών


Συντομότερα από ότι προβλεπόταν, φαίνεται ότι θα προωθηθούν από το ΥΠΕΚΑ τα νέα μέτρα που επεξεργάζεται, σχετικά με τις ταρίφες και εν γένει τις οικονομικές αποδόσεις των φωτοβολταϊκών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να φέρει τις αλλαγές μαζί με το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που βρίσκεται σε διαβούλευση (με το οποίο ορίζεται εγγυοδοσία για τα αιολικά κ.λπ.).

Προς την κατεύθυνση αυτή λειτούργησε η δημοσιοποίηση εκ μέρους του ΛΑΓΗΕ των σημερινών δεδομένων και των προβλέψεών του αναφορικά με το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ των επόμενων χρόνων. Στο βαθμό δηλαδή που οι σχεδιασμοί για μηδενισμό του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ το 2014 δεν επιβεβαιώνονται, δημιουργείται το έδαφος για να δικαιολογηθεί μια επείγουσα λήψη μέτρων. Το ίδιο συμβαίνει και με την κατάρρευση της χρηματιστηριακής τιμής των ρύπων, καθώς το ΥΠΕΚΑ είχε στηρίξει προβλέψεις για έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων CO2 για την ενίσχυση του ΛΑΓΗΕ. Τα έσοδα αυτά, αν η χρηματιστηριακή τιμή του CO2 παραμείνει στα 4 ευρώ ο τόνος από 7, 5 ευρώ μεσοσταθμικά το 2012, θα περιοριστούν στο μισό.
Μειώσεις στα καινούργια
Αυτό βεβαίως που ενδιαφέρει τους επενδυτές φωτοβολταϊκών, και κυρίως αυτούς που έχουν πάρκα εν λειτουργία, είναι το ποια θα είναι αυτά τα μέτρα που σχεδιάζει να φέρει το ΥΠΕΚΑ και κατά πόσο θα τους επηρεάσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, θεωρείται πιθανότατο να υπάρξει κάποιου είδους παρέμβαση (μείωση, εισφορά…) για τα έργα που έχουν κλειδώσει ταρίφες μετά τον Αύγουστο του 2012, αυτά δηλαδή που έχουν ταρίφες 18 λεπτά την κιλοβατώρα (τα πάνω από 100 KW) ή 22,5 λεπτά την κιλοβατώρα (τα κάτω από 100 KW). Το ίδιο ισχύει και για τα επόμενα, που κλειδώνουν ταρίφες αυτόν τον μήνα, κ.λπ. Όλα αυτά τα έργα δεν επιβαρύνθηκαν με την έκτακτη εισφορά επί του τζίρου που θεσμοθετήθηκε τον Νοέμβριο. Στο ΥΠΕΚΑ βλέπουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για εγκατάσταση, κυρίως από ισχυρούς και μεγάλους επενδυτές, με τις συγκεκριμένες ταρίφες, πράγμα που έχει οδηγήσει και σε αγοραπωλησίες αδειών.
New deal
Όσον αφορά τα παλαιότερα, τα οποία έχουν ήδη υποστεί την έκτακτη εισφορά επί του τζίρου, οι σκέψεις που επικρατούν είναι εκείνες που έχει αποκαλύψει το energypress για εθελοντικό new deal. Δηλαδή, κυρίως, μείωση της απορροφούμενης ισχύος με αύξηση της χρονικής διάρκειας της σύμβασης, ή μείωση της ταρίφας με παράταση της σύμβασης. Στον πυρήνα αυτών των "ιδεών" βρίσκεται η εθελοντική συμμετοχή των ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών πάρκων σε μια νέα συμφωνία, με την οποία θα παίρνουν λιγότερα χρήματα το χρόνο, αλλά για περισσότερα χρόνια. Ταυτόχρονα όμως, για όποιον δεν μπεί σε αυτό το "new deal", θα υπάρχουν προφανώς επιβαρύνσεις που θα λειτουργούν ως αντικίνητρα. Φαίνεται ότι το ελληνικό «new deal» θα έχει έντονο το… «άρωμα ισπανίας» και των μέτρων που ελήφθησαν στην εκεί αγορά.
Διάλογος
Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι όλα αυτά μελετώνται χωρίς να υπάρχει η παραμικρή διαβούλευση με τους φορείς των επιχειρηματικών και επαγγελματικών ομάδων που είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Εκτιμάται ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα αναληφθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και διαλόγου εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ, όπου οι φορείς θα κληθούν να συμμετάσχουν σε μέτρα βιωσιμότητας του συστήματος «ώστε να μπορούν να παίρνουν οι επενδυτές τα λεφτά τους».  Παρόλα αυτά η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ εμφανίζεται αποφασισμένη, εάν δεν υπάρξει συναίνεση,  να προχωρήσει στα μέτρα, έστω και μονομερώς, στο πνεύμα της γενικότερης τάσης που επικρατεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Πολύ περισσότερο όταν η ελληνική αγορά αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα», λέγεται χαρακτηριστικά.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου