.

Το ΤΑΙΠΕΔ θέλει την παραχώρηση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης

Πιέσεις ώστε να περιληφθεί στο πακέτο της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ το λιγνιτωρυχείο της Βεύης ασκεί σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο φέρεται να έχει καταλήξει στο σχήμα για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ (μεγάλη και μικρή ΔΕΗ). Μια τέτοια εξέλιξη ωστόσο θα καθυστερούσε για τουλάχιστον τρία με τέσσερα χρόνια το άνοιγμα του ορυχείου, την υλοποίηση επενδύσεων στη Φλώρινα αλλά και την πρόσβαση ιδιωτών στο λιγνίτη, θέμα για το οποίο συνεχίζει η Ελλάδα να βρίσκεται εκτεθειμένη  ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πιο αναλυτικά πληροφορίες αναφέρουν ότι στην προίκα της μικρής ΔΕΗ που θα διατεθεί προς πώληση σε ποσοστό 100% επιχειρείται την τελευταία στιγμή να περάσει και το λιγνιτωρυχείο της Βεύης κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας με δεδομένο ότι στον περίφημο διαγωνισμό για την εκμίσθωση του ορυχείου, στη ΔΕΗ δεν είχε επιτραπεί να συμμετάσχει για λόγους ανταγωνισμού.
Ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ πιέζει να περάσει το ορυχείο ως προίκα στη ΔΕΗ προκειμένου στη συνέχεια να αποτελέσει περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας που θα διατεθεί προς πώληση. Και όλα αυτά ενώ για την εκμίσθωση του ορυχείου έχουν γίνει συνολικά τρεις διαγωνισμοί, με τον πρώτο να χρονολογείται από το 2006!
Θυμίζουμε ότι ο πρώτος διαγωνισμός παρά την υψηλή προσφορά που δόθηκε τότε, ακυρώθηκε το 2009 χωρίς οποιαδήποτε δικαιολογία, για να προχωρήσει αμέσως μετά η προκήρυξη δεύτερου διαγωνισμού με την διαδικασία που προβλέπεται από το μεταλλευτικό κώδικα. Και ο δεύτερος διαγωνισμός οδηγήθηκε σε ακύρωση και προκηρύχτηκε νέος με μεγάλη συμμετοχή και υψηλές προσφορές.
Παρότι έχουν περάσει τρία χρόνια ωστόσο, ο διαγωνισμός δεν έχει κατακυρωθεί με αποτέλεσμα το δημόσιο να χάνει εκατομμύρια από το ενοίκιο του ορυχείου, να χάνονται πολύτιμες θέσεις εργασίας στον μαστιζόμενο από την ανεργία νομό της Φλώρινας και το κυριότερο να έχουν εκδηλωθεί τεράστια προβλήματα διαθεσιμότητας λιγνίτη που οδηγούν τη μονάδα της ΔΕΗ στη Μελίτη να υπολειτουργεί ή να προσφεύγει σε εισαγωγές λιγνίτη από τη Βουλγαρία, την Τουρκία και τα Σκόπια.
Ταυτόχρονα με το ορυχείο κλειστό η χώρα μας εκτίθεται με δεδομένο ότι η εκμίσθωσή του σε ιδιώτη θα άνοιγε το δρόμο  για την απελευθέρωση της αγοράς λιγνίτη πολύ νωρίτερα από τις χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ. Και φυσικά μια σημαντική αποκρατικοποίηση, που σηματοδοτεί μια μεγάλη ιδιωτική επένδυση παραμένει καθηλωμένη.
Υπογραμμίζεται ότι εφόσον ακολουθηθεί η διαδικασία που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ τόσο οι επενδύσεις και οι θέσεις απασχόλησης για την περιοχή όσο και η απελευθέρωση της αγοράς λιγνίτη μετατίθενται χρονικά, στην καλύτερη περίπτωση για το 2016 - 17...

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου