.

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης: Το πολιτικό σύστημα μαθαίνει (;) την αξία του νερού με 20ετή καθυστέρηση

Το 1993 η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης  με την 603/93 Αναφορά προς  το Ευρωκοινοβούλιο  θέτει επί τάπητος την καταστροφή της υπόγειας  υδροφορίας λόγω των εξορύξεων λιγνίτη και παράλληλα επισημαίνει τα σοβαρά προβλήματα των επιφανειακών αποδεκτών (Βεγορίτιδα, Αλιάκμονας) του ενεργειακού λεκανοπεδίου:

  • Την περίοδο 1999 -2002 με αφορμή τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των Ορυχείων της ΔΕΗ η Οικολογική Κίνηση θέτει επανειλημμένα το πρόβλημα των νερών εστιάζοντας σε δύο σημεία :
  1. Ότι οι Δήμοι πρέπει να ζητήσουν από τη ΔΕΗ να αναλάβει το αυξημένο κόστος υδροδότησης, λόγω καταστροφής των πηγών τους από τις εξορύξεις και μελλοντικής μεταφοράς του υδρευτικού νερού από μεγάλες αποστάσεις. Ζητά μάλιστα η Οικολογική από τους Δήμους να συμπεριλάβουν το λογικό αυτό  αίτημα στους νέους Περιβαλλοντικούς Όρους (που αποτελούν «συμβόλαιο» ΔΕΗ – κράτους), ώστε να μη μπουν μελλοντικά σε δικαστικές περιπέτειες με τη ΔΕΗ.
  2. Ότι η ΔΕΗ (που στο μεταξύ είχε εγκαταλείψει την εξουθενωμένη Βεγορίτιδα και τα στερεμένα πηγάδια της Σαριγκιόλ και έχει «μετακομίσει» στον Αλιάκμονα) δεν μπορεί να παίρνει όσο νερό θέλει από το ποτάμι χωρίς έλεγχο και χωρίς σχέδιο διαχείρισης των νερών του.
Οι δήμοι, ενεργειακοί  και παραλίμνιοι, καθώς και οι υπόλοιποι «θεσμικοί» δυστυχώς κωφεύουν η αδιαφορούν και πάλι.

  • Το 2010 η Οικολογική Κίνηση κι άλλες δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις της Δυτ. Μακεδονίας φέρνουν ξανά στο Ευρωκοινοβούλιο με τη βοήθεια του Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρεμόπουλου τα σοβαρά περιβαλλοντικά θέματα της περιοχής. Μέσα στη σχετική Αναφορά (0760/2010) περιέχονται και τα εκρηκτικά προβλήματα του υδάτινου δυναμικού, τεκμηριωμένα  με νέα στοιχεία.
  • Το 2012 ο Δήμος Κοζάνης αποφασίζει επιτέλους να .. θυμηθεί τις διαχρονικές ευθύνες της ΔΕΗ και να ζητήσει μέσω της ΔΕΥΑΚ αποζημίωση 16,5 εκ. για το αυξημένο κόστος υδροδότησης (νέα έργα και δαπάνες άντλησης-μεταφοράς από μακρινούς και βαθύτερους υδροφορείς). Η Οικολογική Κίνηση  δέχεται να είναι μάρτυρας στο πλευρό της πόλης, αλλά  επικρίνει παράλληλα τη δεκαετή καθυστέρηση του Δήμου στο θέμα αυτό.
  • Στις 10/10/2012 οι Οικολόγοι Πράσινοι ανακινούν και πάλι το θέμα  του Αλιάκμονα με αφορμή την πρόθεση της ΔΕΗ να ανεβάσει κατά 30 % τις ποσότητες νερού που αντλεί από το ποτάμι (αύξηση 17.000.000 κυβ. μέτρα/έτος). Με μια τεκμηριωμένη ανακοίνωση (και αργότερα στις 17/10 με σχετική  Ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου στο Ευρωκοινοβούλιο) οι Οικολόγοι Πράσινοι αναρωτούνται αν τελικά «ο Αλιάκμονας είναι δημόσιο η ιδιωτικό ποτάμι»
  • Μετά από λίγες μέρες, η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Ραχήλ Μακρή, γνωστή για τη .. βροχή κοινοβουλευτικών Ερωτήσεων επί παντός επιστητού, θεωρεί σκόπιμο να βάλει στο ρεπερτόριο της και .. ολίγον Αλιάκμονα καταθέτοντας μια παρόμοια (“copy –paste”) Ερώτηση στη Βουλή.
  • Στις  10/2/2013  ο δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού παίρνει τη σκυτάλη και δηλώνει ότι θα προσφύγει στο ΣτΕ για το ίδιο θέμα, (τον Αλιάκμονα), προσδοκώντας  κατά βάση να κερδίσει ανταλλάγματα από τη ΔΕΗ και τον Τοπικό Πόρο.
Προβλήματα σοβαρότατα που έπρεπε να αντιμετωπίσουν κατά ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ οι τοπικοί μας άρχοντες και τα κόμματα προ εικοσαετίας,  τα «ανακαλύπτουν» σήμερα, χωρίς συνήθως να αναφέρουν ούτε την  προϊστορία ούτε τη .. βιβλιογραφία.
Τι να πούμε ; Ας …πορέψουμε με το «κάλλιο αργά, παρά ποτέ» !
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου