.

Ευρωβουλή: Υψηλής σπουδαιότητας τα κοιτάσματα της Μεσογείου

Με απώτερο στόχο την αποτροπή διενέξεων χωρών της ΕΕ με τρίτες χώρες, που μπορεί να προκύψουν από την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, η Ευρωβουλή ψήφισε σήμερα Έκθεση για τη θεμελίωση ευρωπαϊκού δικαίου, προς ενίσχυση των διατάξεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Oλομέλεια της Ευρωβουλής έδωσε σήμερα (14 Μαρτίου) από το Στρασβούργο το πράσινο φως, στην Έκθεση «Ευρωπαϊκός Οδικός Ενεργειακός Χάρτης μέχρι το 2050», η οποία επισημαίνει ότι η ενέργεια μπορεί να είναι δύναμη σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης.
Με 377 ψήφους υπέρ, και 195 κατά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθετώντας την εν λόγω έκθεση, εισηγήτρια της οποίας ήταν η ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλα, αποφάσισε τον «εξευρωπαϊσμό» των κοιτασμάτων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου «αναγνωρίζοντας» την σπουδαιότητα των υδρογονανθράκων της περιοχής μας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, τονίζει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ευρωβουλευτού.
«Η πρώτη επίσημη στήριξη της Ε.Ε. στις Ελληνικές θέσεις για τα θέματα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ήρθε σήμερα με την υπερψήφιση της έκθεσης», τόνισε στην EurActiv.gr, η ελληνίδα ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλα.
«Το σημείο της έκθεσης που τόνιζε τη σπουδαιότητα των κοιτασμάτων της Νοτιοανατολικής  Μεσογείου ψηφίστηκε με 505 υπέρ και 91 κατά», συνέχισε.
Πρόκειται για την πρώτη απόφαση της ΕΕ που ζητά να δοθεί έμφαση στην οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΕΕΖ) των κρατών - μελών της Ε.Ε. και των σχετικών τρίτων χωρών, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία έχουν προσυπογράψει όλα τα κράτη μέλη και η ΕΕ καθαυτή.
Για την ελληνική περίπτωση, η υιοθέτηση της έκθεσης είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς θα αποτελέσει ισχυρό «χαρτί» στο θέμα της ΑΟΖ και της διεκδίκησης των ελληνικών δικαιωμάτων.
Στο κείμενο που ψηφίστηκε, τονίζεται ότι η παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης για γεωτρήσεις και η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών θα μετατραπεί σε πηγή προστριβών με τρίτες χώρες, και ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει υψηλό πολιτικό προφίλ στο θέμα αυτό και να επιδιώκει να αποτρέπει διεθνείς τριβές. Επίσης  υπογραμμίζεται ότι η ενέργεια πρέπει να χρησιμοποιείται ως κινητήρια δύναμη για ειρήνη, περιβαλλοντική ακεραιότητα, συνεργασία και σταθερότητα.

Πηγη: euractiv.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου