.

TREC - Trans-national Renewable Energy Cluster: Διαπεριφερειακό συνεργατικό σχήμα για την ενέργεια


Το υποέργο TREC χρηματοδοτείται στα πλαίσια του προγράμματος SMART+, το οποίο στοχεύει στην προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μέσα από τη συνεργασία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών που εφαρμόζονται σε έξι περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες απαρτίζουν το εταιρικό σχήμα. Συντονιστής του υποέργου είναι η Αναπτυξιακή Εταιρεία Νorth West του Cluj της Ρουμανίας, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 240.345,28€ με διάρκεια από Μάιο 2011 έως Ιούνιο 2013.

Το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης καθώς και η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς στο υποέργο TREC.
Στόχος του υποέργου είναι η δημιουργία ενός διακρατικού συνεργατικού σχήματος για την ενέργεια που θα αναπτυχθεί από κοινού με τη σύσταση δύο περιφερειακών δικτύων στο Cluj της Ρουμανίας και στη Δυτική Μακεδονία αντίστοιχα. Τα δύο νέα σχήματα θα επωφεληθούν από τα μέλη και τις καλές πρακτικές που θα μεταφερθούν από το υπάρχον ενεργειακό cluster και δίκτυο ενεργειακών επιχειρήσεων που λειτουργεί ήδη στη Σαξονία της Γερμανίας.
Παράλληλα, το πρόγραμμα προωθεί τη συνεργασία μεταξύ Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ), ερευνητικών κέντρων, θεσμικών οργάνων και τοπικών αρχών καθώς και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ από την ενσωμάτωσή τους σε μελλοντικά cluster. Για το λόγο αυτό, η μεταφορά γνώσεων και μεθόδων είναι πρωταρχικής σημασίας, προκειμένου οι ΜΜΕ να ενημερωθούν και να ενταχθούν σε cluster και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους με τη συμμετοχή τους σε τέτοιου είδους δίκτυα, αυξάνοντας παράλληλα την ευαισθητοποίηση του κοινού σε ενεργειακά και περιβαλλοντικά θέματα.
Καθόλη τη διάρκεια της υλοποίησης του υποέργου, διεξάγονται εκστρατείες διάδοσης προκειμένου να προωθηθεί η έννοια του συνεργατικού σχήματος, η προσέλκυση νέων μελών, η επεξεργασία κειμένων και η ανταλλαγή ορθών πρακτικών μεταξύ των εταίρων των SMART+ περιφερειών.


Εταίροι του υποέργου είναι:

-          North-West Regional Development Agency (συντονιστής του υποέργου)
-          INCDO-INOE2000, Research Institute for Analytical Instrumentation subsidiary, ICIA, Technology Transfer Center CENTI
-          ΕΚΕΤΑ / ΙΔΕΠ
-          ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε.
-          German Biomass Research Centre





Πληροφορίες
Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)
Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ)
Δρ Παναγιώτης Γραμμέλης, Ερευνητής Β’
Τηλ. 2463 0 55300 – Email: grammelis@certh.gr
Χρυσοβαλάντης Κετικίδης, Επιστημονικός συνεργάτης
Τηλ. 2463 0 55300 (εσωτ. 203) – Email: ketikidis@lignite.gr

4ο χλμ Πτολεμαΐδας – Μποδοσάκειου Νοσοκομείου
502 00 Πτολεμαΐδα
www.lignite.gr

www.smartplusinnovations.eu

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου