.

ΔΕΗ: Η αλήθεια για την Μονάδα Πτολεμαΐδα V

Το Σάββατο 9 Μαρτίου 2013, όπως είναι γνωστό, η ΔΕΗ ΑΕ υπέγραψε στην Πτολεμαΐδα τη σύμβαση για τη μελέτη και κατασκευή της Μονάδας V του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας, απόφαση που τίθεται προς επικύρωση στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων που συγκαλείται στις 29 Μαρτίου 2013.
Με πλήρη διαφάνεια η ΔΕΗ έχει ήδη ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και ως εισηγμένη εταιρεία έχει δημοσιοποιήσει προς κάθε ενδιαφερόμενο λεπτομερή στοιχεία για την επένδυση αυτή (http://www.dei.com.gr/Default.aspx?id=64658&nt=18&lang=1).

Συγκεκριμένα, η κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα V είναι στρατηγικής σημασίας έργο για τη μελλοντική βιωσιμότητα και ανταγωνιστική θέση της ΔΕΗ, καθώς:

  • Διασφαλίζεται η αναπλήρωση μέρους της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ, που θα τεθεί εκτός λειτουργίας τα επόμενα έτη για περιβαλλοντικούς κυρίως λόγους.
  • Αντικαθίστανται πεπαλαιωμένες μονάδες με μια νέα σύγχρονη, που ενσωματώνει τις βέλτιστες διαθέσιμες διεθνώς τεχνολογίες, οι οποίες εγγυώνται υψηλή οικονομική απόδοση και τη μέγιστη περιβαλλοντική προστασία.
  • Η νέα μονάδα θα είναι μονάδα βάσης, με το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, διασφαλίζοντας το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ έναντι των ανταγωνιστών της στην ηλεκτροπαραγωγή.
Ταυτόχρονα:
  • Η χώρα θα συνεχίσει να αξιοποιεί τον πολύτιμο εγχώριο ορυκτό πλούτο της για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους προς όφελος των Ελλήνων πολιτών και της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας.
  • Η ΔΕΗ συμβάλλει στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας με μια τεράστια αναπτυξιακή επένδυση.
Τα ανωτέρω υπογραμμίζονται, καθώς την ώρα που μια πολύχρονη προσπάθεια βρίσκεται στο τελικό στάδιο της συμβολαιοποίησης, παρατηρείται από μερίδα του Τύπου μια προσπάθεια παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης των γεγονότων, χωρίς απολύτως καμία τεκμηρίωση, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητα των σχετικών δημοσιευμάτων.

Υπογραμμίζεται επιπρόσθετα ότι η εν λόγω σύμβαση αποτελεί το τελικό στάδιο μιας μακράς διαγωνιστικής διαδικασίας κατά την οποία εφαρμόστηκαν πιστά όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες διαφάνειας καθώς και το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο που διέπει τις σχετικές συμβάσεις που συνάπτει η ΔΕΗ. Ειδικότερα υπενθυμίζονται τα ακόλουθα:

  • Για το συγκεκριμένο έργο πραγματοποιήθηκε διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός.
  • Κατατέθηκαν δύο προσφορές στις οποίες συμμετείχαν οι δύο μεγαλύτεροι διεθνώς κατασκευαστές σύγχρονων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το λιγνίτη, οι εταιρείες HITACHI και ALSTOM
  • Αναλυτικότερα, οι δύο προσφορές που κατατέθηκαν αφορούσαν (λεπτομέρειες στο συνημμένο Πίνακα):
            o Την ΤΕΡΝΑ ΑΕ με υποπρομηθευτή τη HITACHI.
            o Τις εταιρείες ΜΕΤΚΑ / DAMCO / ALSTOM από κοινού.
  • Μειοδότης αναδείχθηκε η εταιρεία ΤΕΡΝΑ (με υποπρομηθευτή τη HITACHI) με τίμημα σημαντικά χαμηλότερο από την προσφορά των εταιρειών ΜΕΤΚΑ / DAMCO / ALSTOM.
  • Σημειώνεται ότι δεν υποβλήθηκε καμία ένσταση κατά του αποτελέσματος του διαγωνισμού ούτε προσφυγή στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Κατά συνέπεια, οι ισχυρισμοί ολίγων δημοσιευμάτων περί δήθεν «σκανδάλου» είναι παντελώς αβάσιμοι και αστήριχτοι.

Εξίσου αβάσιμοι είναι και οι ισχυρισμοί περί δήθεν ειδικής ρήτρας αποζημίωσης του αναδόχου σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του έργου με υπαιτιότητα της ΔΕΗ. Προς αποκατάσταση της αλήθειας, διευκρινίζεται πως δεν υπάρχει καμία ειδική ρήτρα για το εν λόγω έργο, παρά μόνο ισχύει ο γενικός όρος που προβλέπεται από τον Κανονισμό έργων της Επιχείρησης και που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος σε όλες τις διακηρύξεις και συμβάσεις της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον οποίο, η τυχόν οφειλόμενη αποζημίωση από ανυπαίτια καταγγελία της σύμβασης εκ μέρους της Επιχείρησης για οποιαδήποτε λόγο ανέρχεται κατά μέγιστο σε ποσοστό 3,75% του υπολειπομένου συμβατικού τιμήματος. Ο δε όρος αυτός αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα για τον περιορισμό τυχόν απαιτήσεων του εκάστοτε αναδόχου στις περιπτώσεις αυτές.

Αθήνα, 20.3.2013                                                                                ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου