.

Σοβαρές ενστάσεις από WWF για την Πτολεμαΐδα V


Σοβαρές ενστάσεις προβάλλει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς για την υπό σχεδιασμό νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στο ενεργειακό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας. Σε σχετική της έκθεση, επισημαίνει τη δυσανάλογα μεγάλη επιβάρυνση, σε σύγκριση με τα αναμενόμενα βραχυπρόθεσμα οφέλη, η οποία θα προκύψει από την υλοποίηση της ‘Πτολεμαΐδα V’, τόσο για την εθνική οικονομία όσο και για την τοπική κοινωνία, την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, η Πτολεμαΐδα V, η οποία είναι προγραμματισμένη να τεθεί σε λειτουργία μετά το 2017, θα εκπέμπει ετησίως 4,6 εκ. τόνους CO2, τινάζοντας στον αέρα τον προϋπολογισμό άνθρακα της Ελλάδος.
"Την ίδια μάλιστα στιγμή, η ΔΕΗ, προκειμένου να καλύψει το επιπλέον κόστος αγοράς ρύπων, ζητάει αυξήσεις στα τιμολόγια των τελικών καταναλωτών. Από την άλλη, μόνη διαφαινόμενη στρατηγική μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος της επιχείρησης είναι η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), η οποία ωστόσο παραμένει απαγορευτικά ακριβή, τεχνολογικά αβέβαιη και με υψηλό περιβαλλοντικό ρίσκο" σημειώνει η WWF, προσθέτοντας:
"Οι αντιφάσεις όμως δεν σταματούν εδώ. Η ΔΕΗ προβάλλει την ‘αντιρρυπαντική τεχνολογία’ της νέας μονάδας, παραβλέποντας όμως τη σωρευτική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας (κυρίως SO2, NOx και μικροσωματίδια) τόσο από τις υπάρχουσες μονάδες όσο και από τη λειτουργία των ορυχείων, αλλά και τη διαρροή τοξικών στοιχείων και βαρέων μετάλλων στο έδαφος και το υδάτινο δυναμικό της περιοχής.
Παραμένει άγνωστο όμως πώς η διαιώνιση της πολιτικής που έκανε την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ‘πρωταθλήτρια ανεργίας’ στην Ελλάδα, θα δώσει βιώσιμες προοπτικές απασχόλησης στους κατοίκους της περιοχής, το επίπεδο διαβίωσης των οποίων υποβαθμίζεται συνεχώς από τη λιγνιτική δραστηριότητα, με την ανοχή της ελληνικής Πολιτείας."
«Η ‘εθνική επιλογή’ της εκμετάλλευσης λιγνίτη, δοκιμάστηκε και απέτυχε. Οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει για την προώθηση ενός πραγματικά βιώσιμου ενεργειακού μοντέλου, το οποίο θα αφήνει προοπτικές ανάπτυξης και στις επόμενες γενιές, δίχως να εγκλωβίζει την εθνική οικονομία σε στείρα μονοπάτια. Η στροφή αυτή πρέπει να στηριχθεί έμπρακτα από την ελληνική Πολιτεία, την ίδια τη ΔΕΗ αλλά και τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι γνωρίζουν πλέον, και από πρώτο χέρι, τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούν οι ξεπερασμένες επιλογές προηγούμενων δεκαετιών», δηλώνει ο Μιχάλης Προδρόμου, υπεύθυνος ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής του WWF Ελλάς.
Δείτε εδώ τη σχετική έκθεση της WWF

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου