.

ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας: Θέσεις για τις απαλλοτριώσεις

Η παρακάτω απόφαση του ΔΣ της ΠΕΔ έχει σταλεί στον Υπουργό κ. Χατζηδάκη και σε όλους τους βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας:
To ΔΣ της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας στην τελευταία του συνεδρίαση στις 25/4/2013, είχε την ευκαιρία να συζητήσει εκτεταμένα το ζήτημα της αλλαγής του Θεσμικού Πλαισίου περί απαλλοτριώσεων της ΔΕΗ σύμφωνα με το άρθρο 76 σχετικού πρόσφατου νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 10 Απριλίου 2013.

Εκτιμούμε ότι η τροπολογία που ψηφίσθηκε, δημιουργεί ανεπανόρθωτες οικονομικές επιπτώσεις και καθιστά ουσιαστικά άπορους τους κατοίκους ιδιοκτήτες, των οποίων οι περιουσίες αναγκαστικά απαλλοτριώνονται για Δημόσιο όφελος, κατά παρέκκλιση των Συνταγματικών επιταγών (άρθρο 17 του Συντάγματος).
Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι παραπάνω κοινωνίες προσφέρουν για περισσότερο από 50 χρόνια στο βωμό της ανάπτυξης της Εθνικής οικονομίας και υφίστανται όλες τις αρνητικές συνέπειες (περιβαλλοντική επιβάρυνση, έλλειψη ζωτικού χώρου, αδυναμία εναλλακτικών επιλογών απασχόλησης με την στέρηση πάνω από 200.000 στρεμμάτων αγροτκτηνοτροφικών εκτάσεων, ξεκληρισμό από τις προγονικές εστίες, αναγκαστική και βίαιη μετεξέλιξη των αγροτοκτηνοτρόφων σε άνεργους άκληρους αστούς).
Τις ρυθμίσεις αυτές τις θεωρούμε κατάφορη αδικία και ζητούμε η Ελληνική Πολιτεία, να αντιμετωπίσει δίκαια το αίτημα χιλιάδων κατοίκων της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα ζητούμε να υπάρξει μέριμνα έτσι ώστε να παραμείνει σε ισχύ το υφιστάμενο νομικό καθεστώς ως προς την διαδικασία των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων.
Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε οποιαδήποτε αρνητική μεταβολή που θίγει καίρια αυτή την ίδια την υπόσταση των συγκεκριμένων περιοχών.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου