.

Μονάδες συνολικής ισχύος 2.400 MW θα έχει το Χαρτοφυλάκιο της «Μικρής ΔΕΗ»

Μονάδες συνολικής ισχύος 2.400 MW θα περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», που θα ενσωματώσει το 30% των μονάδων της μητρικής εταιρείας μαζί με ανάλογο μερίδιο στην λιανική αγορά, και με στόχο η πώλησή της να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το α΄ τρίμηνο του 2015.

Συγκεκριμένα, το χαρτοφυλάκιο της «μικρής ΔΕΗ» θα αποτελείται από μονάδες λιγνίτη συνολικής ισχύος 1.400 MW, υδροηλεκτρικές ισχύος 500 MW, και μονάδες φυσικού αερίου επίσης 500 MW.

Τις εκτιμήσεις αυτές περιλαμβάνει στην παρουσίαση που έκανε προς τους αναλυτές την Παρασκευή για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2013, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει ο κ. Ζερβός, ο νέος επενδυτής θα έχει αμερόληπτη πρόσβαση στα ορυχεία λιγνίτη που είναι αναγκαία για την επαρκή τροφοδοσία των συγκεκριμένων μονάδων που θα εισφερθούν στην «μικρή ΔΕΗ».
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Μαΐου, το ΥΠΕΚΑ είχε ανακοινώσει σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ σε τρία στάδια:
1. Ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του Διαχειριστή Συστήματος ΑΔΜΗΕ (εντός του 2013)

2. Δημιουργία μιας νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού και τη διαδικασία αποκρατικοποίησής της, με πώληση του 30% των μονάδων της ΔΕΗ μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2015

3. Αποκρατικοποίηση της μητρικής εταιρείας: Προβλέπεται η διάθεση σε στρατηγικό επενδυτή του 17% των μετοχών της εταιρείας από το 51% που κατέχει το Δημόσιο και έχουν ήδη μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Η διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015, ή εντός του πρώτου τριμήνου του 2016.

Πηγη: energia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου