.

Εργατική Αλληλεγγύη: Απαίτηση των εργαζομένων και των ανέργων της περιοχής η δημιουργία 5ης βάρδιας και στα ορυχεία!

Επιμένουμε στη δημιουργία 5ης βάρδιας και στα ορυχεία της ΔΕΗ γιατί:

 1.      Η εργατική νομοθεσία από το 1983 προβλέπει το 5νθήμερο και 40ώρο την εβδομάδα με ανώτερο επιτρεπτό όριο το 48ωρο ενώ στις βάρδιες των ορυχείων (στους πιο δύσκολους εργασιακούς χώρους) της ΔΕΗ οι συνάδελφοι εργάζονται 7 συνεχόμενες ήμερες και 63 ώρες εβδομαδιαίως!
  • 2.      Για να σταθεί ένα τέτοιο (τερατώδες) πρόγραμμα εργασίας επινοηθήκαν από ειδικούς ένα σωρό αλχημείες και σοφιστείες που οποιοσδήποτε έχει μια στοιχειώδη σχέση με τα εργασιακά και ασχοληθεί να βάλει τα γέλια! (πράσινα, κόκκινα ρεπό, μετατροπή της υπερωρίας σε «αποζημίωση βάρδιας» διαίρεση της ώρας σε 43 +17 λεπτά κλπ)
  • 3.      Σε όλες τις διευθύνσεις της ΔΕΗ (ΑΗΣ, ΥΗΣ, ΔΕΔΥΕ, ΑΔΜΗΕ) εκτός των ορυχείων η 5η βάρδια ισχύει από το 1983 άρα μπαίνει το ζήτημα της ισονομίας-ισοπολιτείας μέσα στην ίδια την επιχείρηση.
  • 4.      Η εντελώς παράνομη και παράτυπη αυτή λειτουργία των ορυχείων στερεί από την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας (που στενάζει από την ανεργία) τουλάχιστον 600 θέσεις εργασίας που θα χρειαστούν για να στελεχώσουν την 5η βάρδια στα ορυχεία  
  • 5.      Η δημιουργία της 5ης βάρδιας θα λύσει και ζητήματα επάρκειας και ασφάλειας επάνδρωσης του εξοπλισμού που σήμερα είτε μένει παροπλισμένο είτε λειτουργεί παράνομα κάτω ακόμα και από τις προβλέψεις του Μεταλλευτικού Κανονισμού!
  • 6.      Με τα μνημόνια και τα πλαφόν που έχουν μπει το τελευταίο διάστημα πολλοί συνάδελφοι υποχρεώνονται από το (παράνομο) πρόγραμμα εργασίας τους να εργάζονται επί πλέον και να μην αμείβονται αφού υπερβαίνουν το πλαφόν!



Ολόκληρη η επιστολή προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβό που κοινοποιείται και στα αρμόδια υπουργεία, στα συνδικάτα, στα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές της περιοχής έχει ως εξής:
Προς : Πρόεδρος/Διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ. Α.Ε κ. Ζερβό Αρθούρο
Θέμα:  1. Δημιουργία 5ης φυλακής (5ης βάρδιας) στα ορυχεία της ΔΕΗ και επιβολή της εργατικής νομοθεσίας.
  1. Η «αποζημίωση βάρδιας» να καταργηθεί και να δοθεί ως μία ώρα υπερεργασία που πραγματικά είναι και να σταματήσει η διαίρεσή της σε 43΄-17΄
Κύριε Πρόεδρε.
Επανερχόμαστε στο θέμα της δημιουργίας 5ης βάρδιας (φυλακής) στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ για να τεκμηριώσουμε με επιχειρήματα  την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει επιτέλους και στα ορυχεία η 5η βάρδια για να επιβληθεί η ισονομία και ισοπολιτεία αλλά κυρίως η εργατική νομοθεσία! Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να αρθεί η πολύχρονη αδικία σε βάρος των εργαζομένων στις βάρδιες των ορυχείων.
  1. Όσον αφορά την ισονομία είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί στην ίδια επιχείρηση να  ισχύουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά στις διάφορες διευθύνσεις. Έτσι από το 1983 στις βάρδιες των ΑΗΣ, ΥΗΣ, στη Διανομή και  στη Μεταφορά (δηλαδή σε όλες τις διευθύνσεις εκτός της Διεύθυνσης Ορυχείων) ισχύει το 5νθήμερο 40ώρο που επιβλήθηκε με την δημιουργία της 5ης φυλακής. Τα Ορυχεία όμως συνεχίζουν από το 1983 μέχρι σήμερα να λειτουργούν με το σύστημα 4 φυλακών και να ισχύει το 7ήμερο 63ώρο. Δεν μπορεί σε ζητήματα που αφοράν το ωράριο και γενικότερα το εργατικό δίκαιο να ισχύει το διευθυντικό δικαίωμα. Απλά με το σύστημα των 4 φυλακών δεν μπορεί να ισχύσει 5νθήμερο 40ώρο γι αυτό και η ΔΕΗ αναγκάστηκε να το εφαρμόσει στις άλλες διευθύνσεις, δίνοντας τότε την υπόσχεση στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ότι θα έκανε σύντομα τις απαραίτητες προσλήψεις για να δημιουργήσει και στα Ορυχεία την  5η φυλακή (κάτι που δεν έγινε εδώ και 30 χρόνια, φυσικά και με την ανοχή του συνδικαλιστικού κινήματος της ΔΕΗ)
  2. Ότι οι εργαζόμενοι στις βάρδιες δουλεύουν 7 ημέρες και 63 ώρες προκύπτει εκτός των άλλων και από παλιότερες απαντήσεις του Υπουργείου Εργασίας απλώς το δικαιολογεί με επιχειρήματα πλαστής νομιμοφάνειας. Στην απάντηση του Υπ. εργασίας αναφέρεται ότι τις δυο εβδομάδες οι εργαζόμενοι δουλεύουν 7 ημέρες και τις δυο 6 ημέρες γιατί παίρνουν το πράσινο ρεπό και το ρεπό που δίνεται από τη συσσώρευση των 17λεπτων. Άρα στις δυο εβδομάδες οι εργαζόμενοι δουλεύουν 7 ημέρες, όσον αφορά τις άλλες δυο εβδομάδες σας πληροφορούμε ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύει πάλι 7 ημέρες γιατί από την αρχική ρύθμιση είχαν εξαιρεθεί οι εργοδηγοί και οι χειριστές ΠΕΤ και τώρα λόγο έλλειψης προσωπικού τα δουλεύουν όλοι οι εργαζόμενοι στις βάρδιες.
  3. Η ένατη ώρα καθημερινής υπερεργασίας που είναι πραγματικός χρόνος εργασίας και όχι πλασματικός, αφορά την μετακίνηση εντός των ορυχείων γιατί οι εργαζόμενοι προσέρχονται στην εργασία τους μισή ώρα νωρίτερα και αποχωρούν μισή ώρα αργότερα. (φανταστείτε ότι σε μια στοά ορυχείου ο εργαζόμενος για να φτάσει στο μέτωπο εξόρυξης μπορεί να κάνει 2 και 3 ώρες μετακινούμενος εντός της στοάς. Αυτός ο χρόνος βαρύνει τον εργαζόμενο ή τον εργοδότη και πως πρέπει να αμείβεται;)  Το ότι στον αποχαρακτηρισμό αυτής της υπερεργασίας συμμετείχε και η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ σε μια εποχή «έντονου φιλεργοδοτικού προσανατολισμού» δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι μια ζωή να δουλεύουν απάνθρωπα ωράρια και η περιοχή να στερείται 600 θέσεων εργασίας. Η μετατροπή της 9ης ώρας εργασίας από υπερεργασία-υπερωρία σε επίδομα, «αποζημίωση βάρδιας όπως ονομάστηκε» είναι παράνομο, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και απειλείται να κοπεί (ως επίδομα) λόγω των νέων μέτρων της Τρόικας και της Κυβέρνησης!!!!
  4. Τέλος, επειδή πολύ συχνά αναφέρεται ότι δεν έχουν γίνει καταγγελίες από εργαζόμενους και συνδικάτα σας πληροφορούμε, ότι κατά καιρούς έγιναν διάφορες καταγγελίες που δεν βρήκαν το «δρόμο τους» και εκτός αυτού το συνδικάτο μας που κάνει την τεκμηριωμένη καταγγελία αποτελείται κατά 90% από εργαζόμενους στα  Ορυχεία της Κοζάνης – Πτολεμαΐδας  και έχει νόμιμο συμφέρον να υποστηρίξει τα δικαιώματα των μελών του.
  5. Η δημιουργία της 5ης βάρδιας στα ορυχεία εκτός των άλλων θα λύσει και ζητήματα ελλιπούς επάνδρωσης του εξοπλισμού (λόγω εφεδρικών ημερών εργασίας) που σήμερα λειτουργούν εντελώς παράνομα καταστρατηγώντας τον ΚΜΛ και δημιουργώντας συνθήκες για πρόκληση σοβαρών ατυχημάτων.
  6. Πεποίθησή μας είναι ότι μετά από τις τεκμηριωμένες ενημερώσεις του συνδικάτου μας το αίτημα θα το υποστηρίξουν πλέον εκτός από τους εργαζόμενους, τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα αλλά και οι πολιτικοί και μαζικοί φορείς της περιοχής μας.
Για το Δ.Σ
           Ο Πρόεδρος                                                                    ο Γραμματέας
                 Πράσσος Στέφανος                                                   Ασαλουμίδης Κωνσταντίνος

Κοινοποίηση:
  1. Υπουργείο Εργασίας
  2. ΔΕΗ- ΓΔ/ΟΡ
  3. Διεύθυνση ΛΚΔΜ
  4. Διεύθυνση ΛΚΜ
  5. ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
  6. Εργατικό Κέντρο Κοζάνης
  7. Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας
  8. Συνδικάτα
  9. Πολιτικά Κόμματα-βουλευτές της περιοχής

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου