.

Σε δημόσια διαβούλευση η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου-Δείτε όλο το σχέδιο και τις αλλαγές που έρχονται


Σκοπός του θεσμού της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, όπως αναφέρει το ΥΠΕΚΑ, σε ανακοίνωσή του, είναι η καταγραφή όλων των ακινήτων της χώρας, στην υπάρχουσα πραγματική τους κατάσταση. Απώτερος στόχος είναι να υπάρξει μία ρεαλιστική προσέγγιση του δομημένου χώρου της ελληνικής επικράτειας.
"Η υλοποίηση της ταυτότητας του κτιρίου είναι σημαντική και για τον τομέα της ασφάλειας των κτιρίων και κατασκευών. Με το νέο θεσμό, το κράτος "ξαναθυμάται" την υποχρέωση να διασφαλίζει την ασφάλεια των κατασκευών. Η ταυτότητα του κτιρίου αποτελεί την αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης κάθε ακινήτου και είναι αίτημα 25 χρόνων του τεχνικού κόσμου, το οποίο σήμερα υλοποιεί, για πρώτη φορά, το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το ΤΕΕ. Δεν αφορά τα σχέδια της μελέτης, αλλά την πραγματική, σε κάθε χρονική στιγμή, αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης του ακινήτου. Μόλις τεθεί σε λειτουργία, θα αποτελέσει βασικό, συστατικό στοιχείο της αγοράς ακινήτων. Με την λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος, η βεβαίωση μηχανικού και το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης αντικαθίστανται από το Πιστοποιητικό Πληρότητας Κτιρίου ή Ιδιοκτησίας, καθώς θα αποτελούν μέρος του" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου
Κύρια Χαρακτηριστικά1. Ηλεκτρονική Διαδικασία Καταγραφής όλων των κτισμάτων της χώρας με στόχο εντός 10ετίας να έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά όλα τα κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά.
2. Η καταγραφή μπορεί να γίνει είτε για το σύνολο του κτιρίου είτε για αυτοτελής ιδιοκτησίες οριζόντιες ή κάθετες
3. Για τις μεταβιβάσεις πλέον η βεβαίωση μηχανικού αντικαθίσταται από το Πιστοποιητικό Πληρότητας Κτιρίου ή Ιδιοκτησίας
4. Όλες οι σχετικές παράλληλες αδειοδοτήσεις (δασική υπηρεσία, αρχαιολογική υπηρεσία κλπ) για τα νέα κτίρια καταγράφονται αυτομάτως στην ηλεκτρονική διαδικασία της Ταυτότητας του Κτιρίου, χωρίς επιπλέον κόστος για τον πολίτη. Επισημαίνεται άλλωστε ότι τμήμα του ηλεκτρονικού έργου που έχει προβλέψει το ΥΠΕΚΑ αφορά στην ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών και στην ηλεκτρονική διαδικασία έκδοσης των αδειών δόμησης (όλες οι εγκρίσεις καταγράφονται στην Ταυτότητα του Κτιρίου και γίνεται ενημέρωση αυτής)
5. Θεσπίζεται κατά απόλυτο τρόπο ο έλεγχος των κατασκευών. Καθορίζεται περιοδικός έλεγχος και καταγραφή και η βάση δεδομένων της Ταυτότητας Κτιρίου συνδέεται με το Κτηματολόγιο, με τη ΔΕΗ, και το Υπουργείο Οικονομικών.
Κτίρια προ και μετά της 1/3/2012
1. Διαφοροποίηση σε κτίρια προ της 1/3/2012, δηλαδή πριν την εφαρμογή του ν.4030/2011 που προβλέπει των έλεγχο κάθε κτιρίου με άδεια. Σε αυτά θα συμπληρώνονται αρχικά τα βασικά στοιχεία καταγραφής, προκειμένου να μην μπουν οι πολίτες στη διαδικασία αναζήτησης νέων δικαιολογητικών εφόσον απαιτηθεί άμεσα μια μεταβίβαση και στη συνέχεια θα συμπληρώνονται τα πλήρη στοιχεία ηλεκτρονικής καταγραφής εντός 5ετίας.
2. Για τα νέα κτίρια των οποίων η ολοκλήρωση θα πραγματοποιηθεί μετά την εφαρμογή της ταυτότητας του κτιρίου γίνεται πλήρη και αναλυτική καταγραφή όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.4030/2011.
3. Όλες οι υπαγωγές στην ηλεκτρονική διαδικασία των αυθαιρέτων και τα στοιχεία που υποβλήθηκαν, αυτομάτως και χωρίς κόστος για τον πολίτη μεταφέρονται στη βάση δεδομένων της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του Κτιρίου
Ειδικώς για κτίρια για τα οποία έχει γίνει υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 3843/2010 και ν.4014/2011, η πρώτη συμπλήρωση/ενημέρωση κατά τις διατάξεις του παρόντος, διενεργείται εντός προθεσμίας 5 ετών από τη δημοσίευση του παρόντος με την επισήμανση ότι εφόσον έχουν υποβληθεί στοιχεία ηλεκτρονικά κατά τις διατάξεις του ν.4014/2011 δεν χρειάζεται καμία άλλη ενέργεια πέραν της αντίστοιχης, για την έκδοση Πιστοποιητικού Πληρότητας (αυτόματα θα μεταφερθούν από τη βάση δεδομένων των αυθαιρέτων στη βάση δεδομένων της Ταυτότητας του Κτιρίου).
Ειδικά για τα κτίρια προ 1/3/2012 τα στοιχεία που συμπληρώνονται στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα του Κτιρίου είναι αντίστοιχα με αυτά που θα απαιτούνται για την υποβολή στο σύστημα των αυθαιρέτων

Παράδειγμα: σε μια δικαιοπραξία, αν για ένα ακίνητο κατά τις κείμενες διατάξεις δεν απαιτείται η υποβολή σχεδίων δεν θα απαιτείται και για την συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου (αυτόματη μεταφορά των δεδομένων από τη μια ηλεκτρονική βάση στην άλλη)
Υποχρέωση Συμπλήρωσης της Ταυτότητας των Κτιρίων1. Ιδιωτικά Κτίρια εντός 10ετίας
2.Δημόσια Κτίρια εντός 10ετίας
3.Κτίρια που έχουν υπαχθεί στο 3843/2010 και 4014/2011 εντός 5ετίας
Η ενημέρωση της ταυτότητας κτιρίου πραγματοποιείται υποχρεωτικώς1. μετά από την εκτέλεση οποιαδήποτε εργασίας για την οποία απαιτείται άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από δημόσια αρχή
2. μετά από κάθε περιοδικό έλεγχο
Περιοδικότητα Ελέγχων Μετά την έκδοση των Πιστοποιητικών Πληρότητας (μετά την πρώτη συμπλήρωση) για την τήρηση της ταυτότητας κτιρίου θεσπίζονται περιοδικοί έλεγχοι .
Η περιοδικότητα των ελέγχων της ταυτότητας του κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας γίνεται από μηχανικό υποχρεωτικά και σύμφωνα με την κατηγορία χρήσης του κτιρίου ως εξής:
Κάθε 8 έτη:Α. Κτίρια Συνάθροισης κοινού
Β. Βιομηχανία, Βιοτεχνία
Γ. Πρατήρια υγρών καυσίμων και Συνεργεία Αυτοκινήτων
Δ. Εμπορικά κέντρα, αγορές και υπεραγορές
Κάθε 10 έτη
Α. Κτίρια με χρήση Κατοικία. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων τα ξενοδοχεία, οι ξενώνες, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα
Β. Εμπόριο
Γ. Γραφεία
Δ. Εκπαίδευση
Ε. Υγεία και κοινωνική πρόνοια
ΣΤ. Σωφρονισμός
Κάθε 15 έτη
Α. Αποθήκευση
Β. Στάθμευση αυτοκινήτων
Γ. Λοιπές χρήσεις
Έλεγχος Κατασκευών
1. Η υποχρέωση συμπλήρωσης της Ταυτότητας του Κτιρίου σε κάθε μεταβίβαση, ο περιοδικός έλεγχος και η ενημέρωση αυτής αποτελεί τον μόνιμο και διαρκή τρόπο παρακολούθησης των κατασκευών.
2. Με ηλεκτρονική διαδικασία αυτομάτως από σχετικούς ελέγχους διασύνδεσης των βάσεων δεδομένων της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε., της ΔΕΗ Α.Ε. και του Υπουργείου Οικονομικών, θα διαπιστώνεται η παράληψη αρχικής συμπλήρωσης, ενημέρωσης ή περιοδικής συμπλήρωσης της Ταυτότητας του Κτιρίου. Τότε θα  επιβάλλονται κυρώσεις έως την έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών που θα αποδεικνύουν ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί αυθαίρετες κατασκευές σε αυτά.

Δείτε παρακάτω όλο το ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ για την ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΤΙΡΙΩΝ
"Έχοντας υπόψη:
Την παρ.2 του άρθρου 2 του Ν.3843/2010 "Ταυτότητα κτιρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις." (ΦΕΚ 62/Α/2010).
 Την παρ.5 του άρθρου 4 του Ν. 3843/2010 "Ταυτότητα κτιρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις." (ΦΕΚ 62/Α/2010).
α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε :
Άρθρο 1
Σκοπός.
Σκοπός του παρόντος διατάγματος είναι:
Η επέκταση του πεδίου εφαρμογής και η προσαρμογή της διαδικασίας που καθορίζεται στα άρθρα 1 εως 4   του Ν.3843/2010 σε υφιστάμενα κτίρια των οποίων η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί πριν την 1.3.2012
Ο Καθορισμός της έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής και των στοιχείων των εντύπων ελέγχου και του πιστοποιητικού πληρότητας.
Ο καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων ενημέρωσης των εντύπων ελέγχου και του πιστοποιητικού πληρότητας.
Ο καθορισμός της περιοδικότητας του ελέγχου ανά κατηγορία χρήσης κτιρίων
Ο καθορισμός των  προδιαγραφών των ελέγχων.
Ο καθορισμός των προδιαγραφών του ηλεκτρονικού Μητρώου , η διαδικασία ενημέρωσής του και οι υπόχρεοι τήρησης.
Ο καθορισμός των όρων δημοσιοποίησης και διάθεσης του πιστοποιητικού πληρότητας.
Ο καθορισμός των κυρώσεων σε βάρος των κατά περίπτωση υπόχρεων σε περίπτωση μη νόμιμης τήρησης του πιστοποιητικού πληρότητας και της ταυτότητας του κτιρίου.
Άρθρο 2
Καταγραφή στοιχείων των εντύπων ελέγχου και του πιστοποιητικού πληρότητας
Συμπλήρωση ταυτότητας
Όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την ταυτότητα κτιρίου και για τον έλεγχο δόμησης συμπληρώνονται σε ειδικό έντυπο από τους επιβλέποντες μηχανικούς κατά τις διατάξεις του Ν.4030/2011  και  από τους αρμόδιους Μηχανικούς κατά τις διατάξεις του παρόντος. Τα στοιχεία συμπληρώνονται  κατά το παράρτημα  του παρόντος σε ηλεκτρονική μορφή.
Από τον Μηχανικό συμπληρώνονται το Έντυπο Α (στοιχεία κτιρίου), το έντυπο Β (στοιχεία αυτοτελών ιδιοκτησιών) ή συγχρόνως τα έντυπα Α και Β.
Μετά τη συμπλήρωση των στοιχείων, εκδίδονται:
α) i. το Πιστοποιητικό Πληρότητας της ταυτότητας κτιρίου, από τον Αρμόδιο Μηχανικό όπως ορίζεται στη παρ.5 του Άρθρου 3 του ν. 3843/2010 (ΦΕΚ Α 62), κατά τη παρ. 3 του Άρθρου 3 του ν. 3843/2010 (ΦΕΚ Α 62) ή  και
ii. το Πιστοποιητικό Πληρότητας αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας, από τον αρμόδιο μηχανικό.
β). το Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής (ΠΕΚ) από την Υ.ΔΟΜ και ενημερώνεται ηλεκτρονικά η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ, κατά την παρ. 11 του Άρθρου 7 του ν.  4030/2011 (ΦΕΚ Α 249).
Ειδικώς για τα κτίρια προ της 01.03.2012 με Υπουργική Απόφαση καθορίζονται τα απαραίτητα αρχικά στοιχεία συμπλήρωσης των Εντύπων του Παραρτήματος σύμφωνα με την χρονολογία κατασκευής, τα στοιχεία που απαιτούνται για την υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.4014/2011 και για κάθε δικαιοπραξία.
Μετά την αρχική συμπλήρωση και την έκδοση των πιστοποιητικών τάσσεται προθεσμία συμπλήρωση όλων των στοιχείων του Παραρτήματος η οποία σε κάθε περίπτωση δεν υπερβαίνει τα πέντε έτη.
Τα στοιχεία υπαγωγής στο πληροφοριακό σύστημα των αυθαιρέτων καταχωρούνται αυτομάτως στο ηλεκτρονικό σύστημα της ταυτότητας του κτιρίου και δεν απαιτείται επιπλέον υποβολή στοιχείων νομιμότητας και σχεδίων των κτιρίων.
Άρθρο 3
Διαδικασία Έναρξης και Ενημέρωσης
1.Η ενημέρωση της ταυτότητας κτιρίου πραγματοποιείται υποχρεωτικώς
α) μετά από την εκτέλεση οποιαδήποτε εργασίας για την οποία απαιτείται άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από δημόσια αρχή,
Β) μετά από κάθε περιοδικό έλεγχο.
2. Όλα  τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια υπάγονται στο ηλεκτρονικό σύστημα βάσης δεδομένων της ταυτότητας του κτιρίου εντός προθεσμίας 10 ετών από την ημερομηνία έναρξης του ηλεκτρονικού συστήματος ταυτότητας κτιρίου. Σε αντίθετη περίπτωση τα κτίρια θεωρούνται και χαρακτηρίζονται αυθαίρετα και επιβάλλονται σχετικές κυρώσεις περί αυθαιρέτων.
3. Ειδικώς τα κτίρια για τα οποία έχει γίνει υπαγωγή στις διατάξεις των Ν.3843/2010 και στις διατάξεις του Ν.4014/2011 η πρώτη συμπλήρωση – ενημέρωση της ταυτότητας του κτιρίου κατά τις διατάξεις του παρόντος διενεργείται υποχρεωτικώς εντός προθεσμίας πέντε ετών από την δημοσίευση του παρόντος.
3.Ο αρμόδιος Μηχανικός ο οποίος συμπληρώνει τα στοιχεία της ταυτότητας του κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας, ορίζεται από τον ιδιοκτήτη για κάθε κτίριο ή διηρημένη ιδιοκτησία. Σε περίπτωση πολυκατοικιών όπου έχουν συσταθεί οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες ο αρμόδιος Μηχανικός για το σύνολο του κτιρίου δύναται να ορίζεται μετά από απόφαση της πλειοψηφίας των κοινωνών σύμφωνα με τα οριζόμενα στον κανονισμό της οροφοκτησίας άλλως με απλή πλειοψηφία. Για την συμπλήρωση απαιτείται έλεγχος του συνόλου του κτιρίου.
4.Για οποιαδήποτε εργασία στο κτίριο για την οποία απαιτείται άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας ο αρμόδιος μηχανικός ενημερώνει την Ταυτότητα Κτιρίου.
5.Η ενημέρωση της ταυτότητας κτιρίου πραγματοποιείται σε ηλεκτρονική μορφή με αίτηση και γνωστοποίηση των στοιχείων του Παραρτήματος  προς την αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ. Η αρμόδια Υπηρεσία ΥΠΕΚΑ δύναται να προβαίνει σε έλεγχο των στοιχείων που υποβλήθηκαν αντιπαραβάλλοντας τα με τα υποβαλλόμενα στοιχεία κατά την έκδοση της άδειας δόμησης και τα στοιχεία του πορίσματος των ελεγκτών δόμησης.
6.Η υποβολή των στοιχείων ενημέρωσης και η αίτηση για την έκδοση πιστοποιητικού κτιρίου ή διηρημένης ιδιοκτησίας ή/και αποσπάσματος των πινάκων διενεργείται, από τον αρμόδιο Μηχανικό για λογαριασμό του εντολέα του. Για την ηλεκτρονική συμπλήρωση των στοιχείων απαιτείται μοναδικός ειδικός κωδικός ο οποίος εκδίδεται από την Υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ ή τον εξουσιοδοτούμενο για την διαχείριση του πληροφοριακού συστήματος μετά από αίτηση.
Εφόσον συμπληρωθούν από τον αρμόδιο Μηχανικό τα στοιχεία του Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου (Π.Π.Τ.Κ.) του Παραρτήματος του παρόντος και εκδοθούν τα σχετικά πιστοποιητικά εκδίδεται κωδικός ιδιοκτήτη και αποστέλλεται ηλεκτρονικά προς τον αρμόδιο Μηχανικό και τον αναφερόμενο στην αίτηση ιδιοκτήτη του κτιρίου ή και της αυτοτελούς ιδιοκτησίας (οριζόντιας ή κάθετης).
Η έκδοση των σχετικών αποσπασμάτων και πιστοποιητικών δύναται να πραγματοποιείται από τα Κ.Ε.Π και τα αρμόδια τμήματα του Τ.Ε.Ε. μετά από αίτηση του ιδιοκτήτη.
Άρθρο 4
Περιοδικότητα ελέγχων
Μετά την έκδοση των πιστοποιητικών του άρθρου 2 για την τήρηση της ταυτότητας κτιρίου θεσπίζονται περιοδικοί έλεγχοι. Η περιοδικότητα των ελέγχων της ταυτότητας του κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας γίνεται από τους αρμόδιους μηχανικούς μετά την συμπλήρωσή, υποχρεωτικά και σύμφωνα με την κατηγορία χρήσης του κτιρίου ως εξής:
Α. Κάθε 8 έτη:
1. Κτίρια Συνάθροισης κοινού: Θέατρα, οι κινηματογράφοι, αίθουσες συγκέντρωσης για κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, συνεδριακά κέντρα και κτίρια εκθέσεων
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται επίσης: τα κέντρα διασκέδασης και αναψυχής, οι χώροι εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες κτλ), οι πολιτιστικές εγκαταστάσεις (βιβλιοθήκες, μουσεία, αίθουσες εκθέσεων), οι αθλητικές εγκαταστάσεις (κλειστά γυμναστήρια, γήπεδα με κερκίδες και κλειστούς βοηθητικούς χώρους, γήπεδα ΠΑΕ, Ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις),Σταθμοί μετεπιβίβασης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. 
2. Βιομηχανία, Βιοτεχνία : Βιομηχανικά και Βιοτεχνικά κτίρια και σταθμοί παραγωγής ενέργειας.
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται επίσης: τα επαγγελματικά εργαστήρια.
3. Πρατήρια υγρών καυσίμων και Συνεργεία Αυτοκινήτων: κτίρια ή τμήματα κτιρίων χρησιμοποιούνται για πρατήρια υγρών καυσίμων ή για πλυντήρια αυτοκινήτων και κάθε είδους συνεργείο αυτοκινήτων.
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται επίσης: τα πλυντήρια και λιπαντήρια αυτοκινήτων.
4. Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, αγορές και υπεραγορές.
Β. Κάθε 10 έτη:
1. Κτίρια με χρήση Κατοικία: Μονοκατοικίες, Διπλοκατοικίες και Κτίρια διαμερισμάτων
Στην κατηγορία εντάσσονται επίσης: τα ξενοδοχειακά καταλύματα, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, οι ξενώνες.
2. Εμπόριο : εμπορικά καταστήματα (τροφίμων, ένδυσης κτλ) και καταστήματα παροχής  προσωπικών υπηρεσιών (φαρμακεία, κουρεία – κομμωτήρια, αισθητικής περιποίησης, επιδιόρθωσης ενδυμάτων – υποδημάτων)
3. Γραφεία : γραφεία και υπηρεσίες Δημοσίου, γραφεία επιχειρήσεων, οργανισμών, ιδιωτικά ελευθέρων επαγγελμάτων, τράπεζες, πρακτορεία στοιχημάτων και ταξιδίων, γραφεία τελετών, κέντρα γυμναστικής και αδυνατίσματος.
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται επίσης: τα οδοντιατρεία και τα ιατρεία που δεν διαθέτουν νοσηλευτική κλίνη, μονάδα εφαρμογής ισοτόπων, ακτινολογικό εργαστήριο και εγκαταστάσεις φυσιοθεραπείας.
4. Εκπαίδευση: Δημόσια και ιδιωτικά κτίρια προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν επίσης: ερευνητικά κέντρα και κτίρια ειδικής εκπαίδευσης (όπως φροντιστήρια, ΙΕΚ, σχολές χορού, ωδεία κτλ)
5. Υγεία και κοινωνική πρόνοια: κτίρια περίθαλψης (νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, κλινικές, αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία, κέντρα ψυχικής υγείας, κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας)
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται επίσης: βρεφοκομεία, παιδικοί – βρεφονηπιακοί σταθμοί, οικοτροφεία, οίκοι ευγηρίας, τα ιδρύματα χρονίως πασχόντων, τα ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, άσυλα.
6. Σωφρονισμός: Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται, τα κρατητήρια, τα αναμορφωτήρια και οι φυλακές.
Γ. Κάθε 15 έτη:
1. Αποθήκευση: κτίρια αποκλειστικής χρήσης αποθήκευσης. Εμπορικές αποθήκες (λιανικής και χονδρικής πώλησης), επαγγελματικές αποθήκες, βιομηχανικές αποθήκες, αγροτικές αποθήκες (αγροτικών προϊόντων, λιπασμάτων και φαρμάκων), διαμετακομιστικοί σταθμοί.
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οι γενικές αποθήκες, οι αγροτικές αποθήκες, τα λιμενικά υπόστεγα, οι αυτοτελής αποθήκες καταστημάτων , οι αποθήκες μουσείων, οι στάβλοι, τα βουστάσια, τα χοιροστάσια, τα ορνιθοτροφεία.
2. Στάθμευση αυτοκινήτων: Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται  όσα κτίρια ή τμήματα κτιρίων χρησιμοποιούνται για τη στάθμευση αυτοκινήτων, δικύκλων ή τρικύκλων.
3. Λοιπές χρήσεις: όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες και χρήσεις κτιρίων που δεν αναφέρονται στα παραπάνω εδάφια.
Κτίριο ή δομικό έργο που έχει περισσότερες της μιας χρήσης και χαρακτηρίζεται ως μικτής χρήσης η περιοδικότητα των ελέγχων γίνεται σύμφωνα με την προβλεπόμενη για κάθε χρήση χρονική περίοδο εκτός της περίπτωσης των ειδικών κτιρίων οπού η περιοδικότητα των ελέγχων γίνεται σύμφωνα με τη δυσμενέστερη χρήση.
Οποιαδήποτε εργασία έχει εκτελεσθεί στο διάστημα αυτό και δεν έχει καταγραφεί θεωρείται αυθαίρετη και επιβάλλονται στον ιδιοκτήτη πρόστιμα αυθαιρέτου κατασκευής με ελάχιστο το ελάχιστο πρόστιμο αυθαιρέτου κατά την χρονική στιγμή της διαπίστωσης της εκτελεσθείσας εργασίας. Ως εργασίες θεωρούνται όλες οι εργασίες που ορίζονται στο άρθρο 4 του ν.4067/2012 (ΦΕΚ Α79) που απαιτούν έκδοση άδειας δόμησης και έκδοση έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας.
Από τους ελεγκτές δόμησης  δύναται να πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι αυτεπάγγελτα ή κατόπιν καταγγελίας για την ορθότητα σύνταξης της ταυτότητας του κτιρίου, και την εμπρόθεσμη ενημέρωση της με καταβολής της αμοιβής τους από το Πράσινο Ταμείο
Άρθρο 5
Προδιαγραφές και Υπόχρεοι Τήρησης
Οι προδιαγραφές ελέγχου και η διαδικασία ελέγχου για όλα τα απαιτούμενα στοιχεία περιγράφονται στα Έντυπα του Παραρτήματος του παρόντος. Ελέγχονται και καταγράφονται τα αποτελέσματα για όλα τα στοιχεία που περιέχονται στα σχετικά έντυπα και ορίζονται ως υποχρεωτικά κατά τις διατάξεις του παρόντος. Σε περίπτωση όπου κατά τις κείμενες διατάξεις για την  έκδοση άδειας δόμησης ή την έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας δεν προβλέπεται ή έγκριση ή εκπόνηση συγκεκριμένων μελετών, τα στοιχεία των σχετικών μελετών δεν συμπληρώνονται.
Υπόχρεοι τήρησης και ενημέρωσης της ταυτότητας κτιρίου είναι τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα στο όνομα των οποίων εκδόθηκε η σχετική άδεια εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών καθώς και οι ειδικοί ή καθολικοί διάδοχοι αυτών όπως καταγράφονται κάθε φορά στα έντυπα της Ταυτότητας Κτιρίου.
Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου υπόχρεοι τήρησης της ταυτότητας κτιρίου είναι τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που είναι ιδιοκτήτες των επιμέρους ακινήτων του κτιρίου σύμφωνα με την σύσταση οριζόντιων ή κάθετων ιδιοκτησιών.
Ο έλεγχος και η καταγραφή των στοιχείων πραγματοποιείται αποκλειστικά από αρμόδιο Μηχανικό.
Άρθρο 6
Δημοσιοποίηση και διάθεση πιστοποιητικού πληρότητας
1.Το έντυπο ταυτότητας κτιρίου καθώς και το πιστοποιητικό πληρότητας της ταυτότητας κτιρίου αποτελούν στοιχεία ελέγχου κατά τις διατάξεις των Ν. 3843/2010 και Ν.4014/2011 τα οποία αποστέλλονται και τηρούνται σε ηλεκτρονική μορφή από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ.
2.Όλες οι σχετικές διατάξεις που ισχύουν για την δημοσιοποίηση, την διάθεση, την προσάρτηση σε δικαιοπραξίες και διοικητικές διαδικασίες των αδειών εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών επεκτείνονται και στις περιπτώσεις έκδοσης πιστοποιητικού πληρότητας, κατά το άρθρο 2 του Ν.3843/2010.
3.Ο έλεγχος και η καταγραφή των στοιχείων της ταυτότητας του κτιρίου δύναται να πραγματοποιείται και ανά αυτοτελή οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία.
4.Το σχετικό απόσπασμα και πιστοποιητικό που εκδίδεται αντικαθιστά και συμπεριλαμβάνει την βεβαίωση του Ν.4014/2011, περιλαμβάνει δε υποχρεωτικώς το περιεχόμενο της βεβαιώσεως του Ν.4014/2011
Άρθρο 7
Εφαρμογή σε κτίρια προ της 1.3.2012.
H διαδικασία που περιγράφεται στα άρθρα 2 έως 6 του παρόντος εφαρμόζεται και σε κτίρια των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε προ τις 01.03.2012 σύμφωνα με τις οδηγίες του παραρτήματος.
Α. Σε κάθε περίπτωση που απαιτείται άδεια από δημόσια αρχή για εκτέλεση οικοδομικών εργασιών με τις οποίες μεταβάλλονται πολεοδομικά και κτιριολογικά μεγέθη (προσθήκη, επέκταση κ.α.) των υπαρχόντων κτιρίων για τον έλεγχο και την καταγραφή των στοιχείων συμπληρώνονται τα στοιχεία κατά το Έντυπο Α του παραρτήματος του παρόντος για το σύνολο του κτιρίου.
Β. Σε κάθε περίπτωση όπου απαιτείται η συμπλήρωση βεβαιώσεως της παρ.4 του άρθρου 23 του Ν.4014/2011 για τον έλεγχο και την καταγραφή των στοιχείων συμπληρώνονται τα στοιχεία κατά το Έντυπο Α του παραρτήματος. Ο έλεγχος και η καταγραφή των στοιχείων δύναται να πραγματοποιείται και ανά αυτοτελή οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία. Το σχετικό απόσπασμα αντικαθιστά και συμπεριλαμβάνει την βεβαίωση του Ν.4014/2011.
Γ. Σε κάθε περίπτωση δημοσίων ακινήτων με κτίσματα ή ειδικών κτιρίων κατά τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού για τον έλεγχο και την καταγραφή των στοιχείων συμπληρώνονται τα στοιχεία κατά τα Έντυπα Α και Β του παραρτήματος του παρόντος. Στην περίπτωση αυτή η διαδικασία συμπλήρωσης της ταυτότητας κτιρίου ολοκληρώνεται υποχρεωτικώς μέσα σε 10 χρόνια από την δημοσίευση του παρόντος. Για κάθε κατάρτιση δημοσίας σύμβασης έργων, μελετών και υπηρεσιών των Ν.3316/2005 και Ν.3669/2008 που έχει ως αντικείμενο ακίνητο με κτίσματα απαιτείται προηγουμένως και η συμπλήρωση της ταυτότητας κτιρίου κατά τις διατάξεις του παρόντος.
Δ. Σε κάθε περίπτωση ιδιωτικών ακινήτων με κτίσματα, πέραν των ειδικών κτιρίων της προηγούμενης παραγράφου, για τον έλεγχο και την καταγραφή των στοιχείων συμπληρώνονται τα στοιχεία κατά τα Έντυπα Α και Β του παραρτήματος του παρόντος. Στην περίπτωση αυτή η αρχική διαδικασία συμπλήρωσης της ταυτότητας κτιρίου ολοκληρώνεται υποχρεωτικώς μέσα σε 10 χρόνια από την δημοσίευση του παρόντος με την επιφύλαξη της παρ.3 του άρθρου 3.
Άρθρο 8
Κυρώσεις
Σε κτίρια των οποίων η άδεια δόμησης έχει εκδοθεί μετά την 1.3.2012 και σε περίπτωση όπου κατά την συμπλήρωση της ταυτότητας κτιρίου ή κατά τους περιοδικούς ελέγχους διαπιστωθεί ότι οι οικοδομικές εργασίες δεν εκτελέστηκαν σύμφωνα με την άδεια δόμησης και συμπληρώθηκαν ψευδώς στοιχεία ταυτότητας κτιρίου από τον επιβλέποντα ή τον αρμόδιο Μηχανικό καθώς και για κτίρια ή τμήματα κτιρίων που κατασκευάστηκαν προ τις 1.3.2012 και σε περίπτωση όπου κατά την συμπλήρωση της ταυτότητας κτιρίου ή της ιδιοκτησίας ή κατά τους περιοδικούς ελέγχους διαπιστωθεί ότι συμπληρώθηκαν ψευδώς στοιχεία ταυτότητας κτιρίου από τον αρμόδιο μηχανικό, πέραν των ποινικών κυρώσεων επιβάλλεται:
α) Επιβολή προστίμου από 2.000 – 20.000 ευρώ. Η κύρωση επιβάλλεται από τον Υπουργό ΠΕΚΑ ή τον υπό αυτόν εξουσιοδοτούμενο κατόπιν προηγούμενης ακρόασης του ενδιαφερόμενου, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 2690/1999.
β) αναστολή άδειας άσκησης επαγγέλματος για διάστημα από 2 έως 24 μήνες ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Η κύρωση επιβάλλεται από το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Τ.Ε.Ε.
Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις παραβάσεων, σε περίπτωση υποτροπής για δεύτερη φορά καθώς και όταν οι παραπάνω παραβάσεις αφορούν οικοδομικές εργασίες σε παραδοσιακούς οικισμούς, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σε προστατευόμενη περιοχή του Άρθρου 19 του Ν.1650/1986, όπως ισχύει μετά την αντικατάσταση του με το Άρθρο 5 του Ν.3937/2011, τα όρια των κυρώσεων διπλασιάζονται.
Οι παραπάνω κυρώσεις καταγράφονται σε ειδικό μητρώο και κοινοποιούνται
α) στις αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση αδειών δόμησης,
β) στις αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση πιστοποιητικών και αποσπασμάτων ταυτότητας κτιρίου
γ) στο Τ.Ε.Ε για περαιτέρω εκ του νόμου ενέργειες αρμοδιότητος του.
Από την ημερομηνία κοινοποίησης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες απενεργοποιείται ο σχετικός κωδικός αριθμός Μηχανικού για την πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρισης στοιχείων ταυτότητας κτιρίου.
Άρθρο 9
Έλεγχος και καταγραφή δόμησης
Τα κεντρικά υπολογιστικά συστήματα της ταυτότητας του κτιρίου , της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε, της Δ.Ε.Η Α.Ε  και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) διασυνδέονται μόνιμα για την παροχή αμοιβαίας δυνατότητας άμεσης πρόσβασης στα στοιχεία των ηλεκτρονικών αρχείων που τηρούν και ανταλλαγής δεδομένων με μέσα ηλεκτρονικής αποθήκευσης, κατ΄ εξαίρεση των οριζομένων στις διατάξεις του νόμου 2472/1997 για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (Α΄50). Με Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Οικονομικών καθορίζονται ο τρόπος, οι όροι, οι ειδικότερες προϋποθέσεις, η διαδικασία και οι τεχνικές προδιαγραφές για την σύνδεση των υπολογιστικών συστημάτων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»
Σε περίπτωση όπου από τους σχετικούς ελέγχους διασύνδεσης των ανωτέρω βάσεων δεδομένων προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις και οι προθεσμίες αρχικής συμπλήρωσης ενημέρωσης και περιοδικής συμπλήρωσης της ταυτότητας του κτιρίου, αμελητί ενημερώνεται η αρμόδια ΥΔΟΜ για τον έλεγχο και την καταγραφή τυχόν αυθαιρέτων κατασκευών. Πέραν της διαπίστωσης αυθαιρέτων κατασκευών για την έλλειψη συμπλήρωσης της ταυτότητας του κτιρίου επιβάλλεται πρόστιμο από τον Ειδικό Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ειδικώς για τα κτίρια ευρισκόμενα σε εκτός σχεδίου περιοχή για την έλλειψη συμπλήρωσης ταυτότητας του κτιρίου με Απόφαση του αρμοδίου Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθορίζεται το ύψος και η ειδική διαδικασία επιβολής κυρώσεων και είσπραξης του προστίμου μέσω του Πράσινου Ταμείου.
Άρθρο 10
Ειδικές Εξουσιοδοτικές διατάξεις

Με Απόφαση του αρμοδίου Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δύνανται να τροποποιούνται τα στοιχεία του παραρτήματος Α(έντυπα ταυτότητας κτιρίου) και Β (οδηγίες συμπλήρωσης εντύπων ταυτότητας κτιρίου).
Με Απόφαση του αρμοδίου Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δύναται να καθορίζεται η μορφή και το περιεχόμενο των αποσπασμάτων και των πιστοποιητικών που εκδίδονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες μετά την συμπλήρωση της ταυτότητας κτιρίου κατά τις διατάξεις του παρόντος, ο τρόπος, οι όροι, οι ειδικότερες προϋποθέσεις, η διαδικασία και οι τεχνικές προδιαγραφές για την σύνδεση των υπολογιστικών συστημάτων, η έκδοση σχετικών αναλυτικών οδηγιών για την συμπλήρωση των εντύπων καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή του παρόντος
Άρθρο 11
Παραρτήματα
Προσαρτάται και αποτελεί στοιχείο και αναπόσπαστο μέρος του παρόντος το Παραρτήμα του παρόντος.
Άρθρο 12
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως."

www.buildnet.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου